Kina, Shenzhen, 12.01.2018.

Bivši Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, boravit će u Kini od 15.-20.01.2018.,  gdje će na poziv organizatora i grada Shenzhen sudjelovati na Forumu za međunarodnu suradnju gradova i industrije jedan pojas jedna cesta. Cilj ove konferencije je promicanje otvorene razmjene pod nazivom "Belt and Road" kao važan faktor poboljšanja stanja u ekonomskim međunarodnim odnosima. Kroz rasprave sudionika konferencije teme o kojima će se raspravljati su politika, gospodarstvo, obrazovanje, tehnologije i poslovanja.

Na forumu sudjeluje preko 70 zemalja među kojima su političari, izaslanici i predstavnici velikih poduzeća i poslovne zajednice. Predsjednik Mesić će na Forumu održati 3 govora.

Također za vrijeme Foruma Predsjednik Mesić će se sastati s dužnosnicima grada Shenzhen. Shenzhen je  grad s 12 milijuna stanovnika, na samom jugu provincije Guangdong u južnom dijelu Kine. Shenzhen je jedan od najvećih industrijskih centara svijeta, (elektronika, komunikacije itd.). Po samoj industrijskoj proizvodnji, drugi je u Kini i sjedište najuspješnijih nacionalnih i mnogobrojnih međunarodnih kompanija. Najpoznatije su domaće tvrtke Huawei i AZT.