Kutina 18.05.2015.

U pratnji bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića i domaćina susreta Ivana Majstrovića, vlasnika i direktora Turbomehanike veleposlanik Azerbajdažana u Hrvatskoj Kamil Khasiyev  posjetio je uspješnu kutinsku tvrtku te je razgovarao sa vodstvom tvrtke i svim poslovnim partnerima Turbomehanike.

Nakon obilaska Turbomehanike, Predsjednik Mesić i Veleposlanik Azerbajdžana susreo se u Uredu gradonačelnika sa gradonačelnikom Andrijom Rudićem i njegovim suradnicima te zamjenikom predsjednika Sabora Nenadom Stazić. U razgovorima sa gradonačelnikom Kutine Andrijom Rudićem, veleposlaniku Azerbajdžana Kamilyu Khasiyevu predstavljen je Grad Kutina i njegovi gospodarski potencijali.

"Imali smo jako dobre sastanke u Kutini. Vidjeli smo dobru prezentaciju i dobre tvrtke u Kutini te smo vidjeli da Kutina ima stručne ljude. Hrvatska i Azerbajdžan su dvije prijateljske zemlje. Naši odnosni nastavljaju se razvijati u gospodarstvu. Imamo značajan zajednički potencijal i trebamo zajednički raditi da razvijemo taj potencijal.", rekao je Kamiy Khsaiyev.

Gradonačelnik Kutine izrazio je zadovoljstvo sastankom te je uz zahvalu veleposlaniku i organizatorima susreta, bivšem predsjedniku Mesiću i tvrtki Turbomehanika izrazio spremnost Grada Kutine da sudjeluje u proširenju prijateljstva i gospodarske suradnje Azerbajdžana i Hrvatske. „Uspješne kutinske tvrtke kao Turbomehanika imaju potrebu širenja
Nenad Stazić, zamjenik predsjednika Sabora dodao je kako odlične političke i prijateljske odnose dvije zemlje treba unaprijediti većom gospodarskom suradnjom. S time se složio i bivši predsjednik Stjepan Mesić. Kutina je industrijski grad u kojem Azerbajdžan može pronaći interes za suradnju, istaknuo je Stjepan Mesić

"Ovo je važno za dvije zemlje. Ovdje smo malo više dotaknuli Petrokemiju. Azerbajdžan ima znatan višak plina, i u interesu je zemlje da taj plin iskoristi. Petrokemiji je potreban plin i ako spojimo ta dva subjekta, onda koristi možemo imati i na jednoj i na drugoj strani. Zato bih predložio nadležnim institucijama u Hrvatskoj da se upravo pozabave ovim pitanjem. A, to je da se ide u dogovore s onim tko ima plin, a to je Azerbajdžan. Očekujem da se tu može napraviti veliki posao" rekao je Stjepan Mesić.