NUR-SULTAN, 09.06.2019.

Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić pozvan je da bude međunarodni promatrač iz Hrvatske na ovim izborima. Za vrijeme svog trodnevnog boravka u Nur-Sultanu bivši predsjednik Mesić posjetio je svog prijatelja i dosadašnjeg predsjednika Nursultan Nazarbajeva, koji je izrazio zadovoljstvo susretom i prisutnošću na izborima promatrača iz Republike Hrvatske, a posebno gospodina Mesića. Predsjednik Nursultan Nazarbajev istaknuo je dobre i prijateljske odnose između Kazahstana i Hrvatske te izrazio želju da ponovo posjeti Hrvatsku i Brijune.

Tijekom izbornog dana predsjednik Mesić obilazio je izborna mjesta gdje je bio upoznat 

kako sa izbornim sustavom u Kazahstanu tako i sa nekim lokalnim običajima na dan održavanja izbora. Tako primjerice poklone na biračkim mjestima prima prvi glasač, onaj tko prvi puta glasa te ratni veterani. Na ovim izborima bilo je sedmero kandidata. Izborni dan je protekao u svečanom raspoloženju, glasači su ispred biračkih mjesta stajali u redovima, svirala je glazba u živo, dolazile su obitelji s malom djecom. Bivši predsjednik Mesić, na briefingu za novinare kazao da su izbori stvorili atmosferu nacionalnog praznika, što znači da Kazahstanci imaju osjećaj državnosti. Pozdravio je visoki odaziv birača, dobru organizaciju, proceduru i samu tajnost glasovanja i kazao da su izbori prošli na visokoj demokratskoj razini. Kazahstanski privremeni predsjednik Kasim-Žomart Tokajev pobijedio je na nedjeljnim predsjedničkim izborima sa 70,76 posto glasova. Drugi po broju glasova po izlaznoj anketi je Amiržan Kosanov s 15,39 posto. Izborno povjerenstvo je objavilo da je odaziv na izborima bio 77 posto.  Rezultat nije nimalo iznenađujući pošto je Nursultan Nazarbajev, koji je vladao Kazahstanom gotovo tri desetljeća te zadržao široke ovlasti, izabrao 66-godišnjeg diplomata za svog nasljednika.

Dana 10.06.2019. predsjednik Mesić, zajedno s veleposlanikom RH u Kazahstanu, Refikom Šabanovićem posjetio je ministra za energetiku g. Kanata Bozunbayev. Ministar se zahvalio predsjedniku Mesiću na posjeti te istaknuo dobre odnose između Hrvatske i Kazahstana. Robna razmjena je povećana u odnosu na 2016 g. osam puta, što smatra da je dobro, ali ne i dovoljno. Politička suradnja je dobra, ali ekonomsku suradnju moramo svakako popraviti rekao je Ministar. Predsjednik je upoznao Ministra s tvrtkama koje žele suradnju i partnerske odnose s Kazahstanom. (Inspirio, Tehnix, Ina, IMG, ZadaPharm)