Zagreb, 24.10.2019.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić sastao se, s šesteročlanom  kineskom delegacijom na čelu s g. Ai Pingom, bivšim potpredsjednikom Međunarodnog odjela Središnjeg odbora KPK i potpredsjednikom Kineskog udruženja za međunarodno razumijevanje (CAFIU). Kineska asocijacija za međunarodno razumijevanje (CAFIU) osnovana je 1981. godine, koju čine društveni aktivisti, znanstvenici i predstavnici svih slojeva života. CAFIU je registriran kao neprofitna organizacija pri Ministarstvu civilnih poslova, a poseban savjetodavni status stekao je pri UN ECOSOC-u u svibnju 2003. Cilj je „omogućiti svijetu razumijevanje Kine, a Kini razumijevanje svijeta“ i CAFIU služi kao platforma za dijalog i komunikaciju. Zalaže se za unapređenje međusobnog razumijevanja i prijateljske suradnje između Kine i drugih zemalja, očuvanje svjetskog mira, promicanje zajedničkog razvoja i izgradnju skladnog svijeta trajnog mira i zajedničkog prosperiteta. G. Ping zamolio je predsjednika Mesića za savjet i mišljene o tome kako da se unaprijedi suradnja kineskih i hrvatskih nevladinih organizacija u zajedničkom promicanju Inicijative 'Pojas i put' te „suradnje 17 + 1“.

Bivši predsjednik Mesić, kojem je kineska strana dodijelila status savjetnika u sklopu diplomacije „16 plus 1“, je u razgovoru s kineskim ekspertima kazao kako je suradnja „16 plus 1“ vrlo dobro prihvaćena u Hrvatskoj što pokazuje i posjeta kineskog premijera Li Keqianga Hrvatskoj kao  i summit koji je održan u Dubrovniku.

Istakao je kako od samog početka sudjeluje  u promoviranju te suradnje u Kini i Hrvatskoj koja kroz povezivanje zemalja srednje i istočne Europe i Kine pridonosi boljim transportnim i ekonomskim vezama te rastu trgovine. Istraživanja su pokazala, rekao je Mesić da se izgradnjom nove infrastrukture značajno smanjuju troškovi trgovine. Ocijenio je kako će dobri odnosi između dviju vlada pomoći da se sporazumi realiziraju još brže.

Također je kazao kako je na njegov poziv 2009. predsjednik Kine Hu Jintao posjetio Hrvatsku te da su u proteklih dvadeset osam godina odnosi između dvije zemlje u stalnom usponu. Hrvatske tvrtke, rekao je, imaju interesa za izvoz na kinesko tržište, ali  im je često problem dugo čekanje na uvozne dozvole i certifikate kojima se potvrđuje da su hrvatski proizvodi u skladu s kineskim standardima.

Kineska delegacija zahvalila se predsjedniku Mesiću na razgovoru i pozvala ga na međunarodni forum u Shanghaiu krajem studenog 2019. godine.