Poreč, 23.11.2017.

Bivši Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić sudjelovao je u programu svečanosti otkrivanja i blagoslov spomenika sv. Majke Tereze u Poreču dana 23.11.2017. Svečanosti su još prisustvovali albanski predsjednik Ilir Meta, predsjednik parlamenta Makedonije Talat Xhaferi, indijski veleposlanik u Hrvatskoj Sandeep Kumar, ministrica kulture Albanije Mirela Kumbaro, ministri za kulturu i dijasporu Albanije i Kosova Dardan Gashi i Pal Lekaj, zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko, izaslanica  predsjednika Sabora Emina Lekaj Prljaskaj, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić te predstavnici mnogih drugih gradova gore navedenih država, političara i građana. Prije same ceremonije u kazališnoj dvorani, u maloj gradskoj vijećnici upriličen je prijem na kojem je gradonačelnik Poreča g. Peršurić, iza zatvorenih vrata, upoznao visoke goste s poviješću grada, razmijenio mišljenja te u neformalnom dijelu zahvalio na ovako velikom odazivu. Okupili smo se danas u Poreču, gradu koji je važno odredište hrvatskog i europskog turizma, ali i gradu koji je oduvijek bio poznat po svojoj otvorenosti, toleranciji i multikulturalnosti. Upravo zato spomenik Majci Terezi koji ćemo danas svečano otvoriti ne predstavlja samo religiozni simbol, već predstavlja istaknutu humanitarku, ženu koja je bila veliki borac i koja je međunarodni simbol za toleranciju, požrtvovanost, humanitarnost i bezuvjetnu ljubav prema drugima, kazao je na prigodnoj svečanosti u kazališnoj dvorani gradonačelnik Peršurić.

Upravo sam se vratio iz Indije i moram vam reći da sam vidio taj ambijent u kojem je Majka Tereza živjela, i još uvijek ima bolesnih i siromašnih ljudi, iako je tehnologija uznapredovala. Drago mi je da je Albanska zajednica s Gradom Porečom imala potrebe u ime svih nas koji želimo pomagati pokrenuti ovaj event, te se time uključili u društvo zemalja i gradova koji su to već prije učinili, rekao je Mesić.

Svečanost je zatim nastavljena u Eufrazijevoj bazilici misnim slavljem koje je predvodio albanski kardinal Troshani, a završila samim činom simbolična rezanja vrpce i razotkrivanja skulpture Majke Tereze kojemu su prisustvovali i mnogobrojni prolaznici.