14.02.2002. - Jakarta, Indonezija - službeni posjet Predsjednika Republike Indoneziji

Govor predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića predstavnicima zemalja ASEAN-a

 

Gospodine glavni tajniče,
gospodo visoki dužnosnici ASEAN-a,
gospodo ambasadori,
gospođe i gospodo,

Zahvaljujem na mogućnosti koja mi je pružena da posjetim glavno tajništvo ASEAN-a. Poznat mi je historijat nastanka ove regionalne organizacije, znam s kojim ste se problemima – uključujući otvorene sukobe među zemljama- članicama - susretali i borili. No, znam i to da ste sve to uspješno prevladali. ASEAN je danas značajan faktor jačanja i razvijanja međusobne suradnje, i ekonomske, i političke, u ovom dijelu svijeta.

Hrvatska je mlada država. Postojimo tek malo više od 10 godina. No, s druge strane, mi smo i vrlo stara država. Još u 10. stoljeću postojalo je moćno hrvatsko kraljevstvo. Kasnije, ono je propalo, no Hrvatska je kroz stoljeća što su slijedila, mada pod tuđom vlašću, uspijevala sačuvati određene atribute države.

Poslije Prvog svjetskog rata, udružila se s još nekoliko zemalja, i po mnogo čemu srodnih naroda, na jugoistoku Evrope. Nova je država nazvana Jugoslavija, zemlja južnih Slavena. Ta je zemlja nestala pod naletom Hitlerove Njemačke i Musolinijeve Italije na početku Drugog svjetskog rata. Hrvatska je tada, kao satelit sila Osovine, proglasila nezavisnost, no nezavisna nije bila, a jedva da bi se moglo reći da je bila i država. Jaki pokret otpora koji se uskoro javio, predstavio je svijetu dvije Hrvatske – manjinsku, fašističku, i većinsku, antifašističku.

Kada je poslije Drugog svjetskog rata, pod vodstvom legendarnog vođe oslobodilačkog pokreta, maršala Tita, ponovo uspostavljena jugoslavenska država, i to kao federativna republika, Hrvatska je postala jedna od njenih federalnih jedinica. 45 godina kasnije, koristeći pravo što ga je po Ustavu imala, Hrvatska je pošla putem samostalnosti. Druga federalna jedinica, Srbija, pokušavala je to silom oružja spriječiti, a pri tome i proširiti svoje granice. U ratu koji se ubrzo proširio i na susjednu Bosnu i Hercegovinu, stotine tisuća ljudi su ubijene, odnosno potražile spas u izbjeglištvu, a mnogi su i protjerani iz svojih domova.

Mi smo se uspjeli obraniti, a uz pomoć međunarodne zajednice normalizirane su najprije prilike u Hrvatskoj, a potom, mada s manje uspjeha, i u Bosni i Hercegovini. Prije malo više od godinu dana srušen je vođa režima u Srbiji, Slobodan Milošević i on sada, zbog zločina počinjenih u ratu, čeka suđenje pred međunarodnim sudom u Haagu.

U takvim uvjetima i mi na jugoistoku Europe nastojimo izgraditi regionalnu suradnju. Zbog hipoteka rata to ide malo teže, no privrednici su počeli krčiti put i politika će ih, mislim, morati slijediti. Mislim da bi vrijedilo pobliže izučiti iskustva ASEAN-a u uspostavljanju regionalne suradnje i problema koji se ukazuju kao prepreke na tom području.

Prioritetni pravci hrvatske vanjske politike su iz razumljivih razloga priključivanje Europskoj uniji i Atlantskom paktu. No, upravo otkako je na izborima prije dvije godine do tada vladajuća stranka poslana u opoziciju, mi vodimo vanjsku politiku koja ovu spomenutu evropsku dimenziju ne gubi iz vida, ali joj dodaje i novu – svjetsku. To napokon, potvrđuje i moja dalekoistočna turneja u sklopu koje sada boravim u Indoneziji, posjetio sam već Tajland, a boravit ću još u Maleziji i Brunejima.

Mi želimo dobre odnose sa svima koji žele surađivati s nama – na jugoistoku Europe, u Europi i u svijetu. Pružamo ruku suradnje i prijateljstva svakoj državi i svakom narodu koji je u dobroj vjeri i na obostranu korist žele prihvatiti. To se odnosi i na naše nedavne protivnike. Ako se rat ne može zaboraviti, ne smijemo dozvoliti da nam prošlost određuje budućnost. Upravo tu iskustva ASEAN-a mogu nam biti i te kako od koristi.

Sa zemljama ovog dijela svijeta, dakle sa zemljama ASEAN-a, želimo izgrađivati u prvom redu gospodarske odnose. No, mi želimo s njima surađivati i u Ujedinjenim narodima, gdje mislim da lako možemo naći zajednički jezik, kada su u pitanju mir i sigurnost u svijetu, ali i prevladavanje jaza koji dijeli razvijene od nerazvijenih, odnosno zemalja u razvoju.

Evo, mislim da sam dovoljno rekao, kako bih u najkraćim crtama predstavio svoju zemlju i njenu politiku. Bit će mi drago nastaviti razgovor i spreman sam odgovoriti, ako imate nekih pitanja.

Hvala!