16.05.2002. - Peking, Kina - službeni posjet NR Kini

Govor predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića na svečanom primanju u povodu obilježavanja 10-te obljetnice uspostave kinesko-hrvatskih diplomatskih odnosa

 

Ekselencije,

Poštovani uzvanici

Dragi kineski i hrvatski prijatelji,

Izuzetno mi je zadovoljstvo da zajedno sa svojim izaslanstvom mogu boraviti u ovoj prekrasnoj zemlji točno na desetu godišnjicu našeg međusobnog priznanja. Tada, prije deset godina Hrvatska je vodila bitke ne samo na vojnom,i diplomatskom polju, nego i za građenje i ostvarivanje demokracije. Narodna Republika Kina prepoznala je te napore. Priznala je Republiku Hrvatsku kao punopravnog člana međunarodne zajednice. Za nas je to bilo veliko priznanje, ali tek sada nakon naših desetgodišnjih uspješnih odnosa možemo objektivno sagledati važnost tog koraka i suradnje koja se na osnovi toga razvila.

Kina kao stalna članica Vijeća sigurnosti uvijek je bila nezaobilazan faktor međunarodnih odnosa. Kina je svjetska gospodarska sila. Kineska politika uvijek je tražila ravnotežu stajališta. Kinu poštujemo zbog njenih načela. Biti partner Kini nije samo privilegija, nego i izazov. Mislim da je u proteklih deset godina Hrvatska znala prihvatiti i iskoristiti taj izazov.

Započeli smo s opreznim političkim dijalogom, a danas se susreću redovito i učestalo naša vladina i parlamentarna izaslanstva. Mislim da neću pogriješiti ako kažem da nema resora iz naših administracija koji nisu ostvarili značajnu suradnju u proteklih deset godina. Bilateralnim sporazumima regulirana su mnoga područja. Blisko surađujemo u području kulture, obrazovanja znanosti, tehnologije, sporta. Sve češće susrećemo kineske turiste na našem Jadranu. Želimo da oni postanu rado i često viđeni gosti. Veliki su iskoraci napravljeni u jačanju gospodarskih odnosa.

No dozvolite da se prisjetim i vremena prije našeg međunarodnog priznanja. Iz naših je krajeva, prema tada dalekoj kineskoj civilizaciji krenuo poznati istraživač Marko Polo i svima u Europi otvorio znamenite putove svile. U prvoj polovici prošlog stoljeća Andrija Štampar pohodio je i Kinu s velikom idejom zdravstvenog prosvjećivanja. Nismo samo surađivali, nego smo čak i ratovali, ali isključivo na sportskim terenima gdje su naši veliki stolnotenisači Šurbek i Stipančić uspjeli parirati svjetskim imenima ping-ponga.

Što prigodom 10 godišnjice možemo još zaželjeti? U prvom redu, vjerujem u kontinuitet naših prijateljskih odnosa, ali prije svega u sve intenzivniju suradnju na području gospodarstva. Jer i naše prostorne udaljenosti bit će objektivno sve manje ukoliko ćemo se bolje poznavati i intenzivnije surađivati. Temelji koje smo postavili, ali i dovoljno razvili u mnogim područjima mogu biti od koristi ne samo našim građanima, jer u današnjem svijetu uz transfer tehnologije koji više ne ide samo od zapada prema istoku, već i obrnuto sve se više cijeni istraživački duh i iskustvo.

Hrvatska se orijentirala prema procesima europskog udruživanja. No, mi time nismo svoju vanjsku politiku ograničili na Europu. Upravo suprotno - tražeći priključak na Europu, mi ne zatvaramo vrata prema ostalim dijelovima svijeta, već ih širom otvaramo. Samo udružena, a ne razjedinjena Europa može biti primjeren partner, doduše i konkurent, gospodarskim silama koje su pojavljuju na velikim tržištima atlantskog i pacifičkog bazena.

Naše dvije države uspješno surađuju i u međunarodnim organizacijama, pri čemu se i Kina i Hrvatska zalažu za još aktivniju ulogu Ujedinjenih naroda u globalnim odnosima. Pritom svjesni smo da se s mnogim izazovima današnjeg svijeta od ekoloških problema do borbe protiv terorizma možemo i moramo, upravo u sklopu Ujedinjenih naroda, zajednički suočavati i da ih jedino zajednički možemo i rješavati.

Usuđujem se reći da se već deset godina svakim danom sve bolje upoznajemo. Naši odnosi nisu opterećeni nikakvim otvorenim političkim problemima, ne zbog daljine, nego zbog toga što smo u njima došli do velikog stupnja međusobnog razumijevanja i poštivanja. Za Hrvatsku je ovaj državni posjet izuzetno važan, ne samo u sklopu naših odnosa s Kinom, nego i u kontekstu naše globalne vanjske politike.

Siguran sam da ćemo nastaviti razvijati naše prijateljske odnose. Vjerujem da će ti odnosi u mnogim područjima biti i više od toga - partnerski. Nadam se da će se sve češće susretati i naši građani – ne samo na Vašem Kineskom zidu i na našem Jadranu, već i u raznim granama gospodarstva, kulture, obrazovanja, znanosti. Uvjeti i mogućnosti za to postoje. Treba ih samo iskoristiti.

Hvala.