25.06.2006. - Vukovar

Govor predsjednika Mesića na svečanosti promocije VIII naraštaja polaznika Ratne škole i X naraštaja pilota

 

 

Poštovani kadeti, dočasnici, časnici,
pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske,
poštovani uzvanici i gosti,
dame i gospodo,
Želim odmah na početku svima vama uputiti iskrene čestitke povodom Dana državnosti Republike Hrvatske. Našu smo državu stvarali u vrlo teškim uvjetima, ali smo uspjeli prevladati sve zapreke i danas smo ponosni na naše uspjehe.

Ovo je godina u kojoj obilježavao petnaestu godišnjicu naših oružanih snaga. Istodobno s procesom stvaranja države i vojske, morali smo braniti vlastiti teritorij od agresije.

Uspjeli smo stvoriti državu i vojsku, obraniti se od agresije i osigurati potpuni integritet Republike Hrvatske. Još jednom ću reći kako sam ponosan na sva vaša ratna i mirnodopska postignuća i uspjehe.

Prije nekoliko godina odlučili smo svečanu promociju polaznika vojnih škola održavati upravo ovdje, u Vukovaru. Ovo je grad u kojem se oslikavaju sve patnje i stradanja Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Grad Vukovar simbol je otpora agresiji.

Mi danas, činom promocije polaznika vojnih škola, odajemo počast ovome gradu, svim njegovim i hrvatskim braniteljima.

Želim podsjetiti kako se u našim oružanim snagama danas nalazi vrlo veliki postotak onih koji su prošli kroz Domovinski rat i koji se nalaze u oružanim snagama od samih početaka.

Prošli su kroz najteže ratne zadaće, sudjelovali su u procesima preustroja oružanih snaga i danas imaju veliku motivaciju svoja iskustva i znanje prenijeti mlađim generacijama.

Naša je obveza omogućiti im da to rade u najboljim uvjetima s najmodernijim sredstvima, ali i uz visoku razinu njihova osobnog životnog standarda. To je jedini način da ne izgubimo ono znanje i iskustvo koje smo na najteži način stjecali. 

Ali, mi ta znanja i iskustvo ne zadržavamo i ne prenosimo na mlađe naraštaje zato da bi ponovno ratovali, već da učinimo sve kako se takva stradanja više nikada ne dogode nama i našoj djeci.

Republika Hrvatska danas jasno izražava svoje namjere priključenja europskim integracijama. Mnogi će reći kako to činimo isključivo radi ekonomskih razloga.

Međutim, želim naglasiti kako su današnje europske integracije zapravo veliki europski mirovni projekt. Istina je kako one donose velike gospodarske koristi, ali istodobno rješavaju mnoge dvojbe koje su stoljećima ograničavale zajedničko europsko djelovanje.

Republika Hrvatska želi aktivno djelovati u tom europskom mirovnom projektu. Preuzeli smo, razvijamo i promoviramo ključna načela europskih integrativnih procesa. Znamo kako je to jedini način prevladavanja podjela i svih čimbenika koji su nekada u povijesti Europu vodili prema krvavim ratovima.

I ova je regija bila žrtva suludih projekata promjena granica i osvajanja teritorija drugih naroda. Svjedoci smo mnogih žrtava i stradanja, a granice se nisu pomaknule ni za centimetar.

Vjerujem kako je to dovoljna poruka, koja nam nalaže da se svi zajedno u budućnosti borimo protiv nasilja, te da razvijamo međusobne odnose koji više nikada neće dovesti do ratova.

Svi oni koji su zapovjedili i provodili zločine u ratu moraju odgovarati. Jedino individualizacijom krivnje možemo eliminirati optuživanje cjelokupnih naroda i time stvarati dobre temelje za buduću suradnju.

Poštovane dame i gospodo,

Ratovi i stradanja su iza nas. Međutim, ostale su brojne posljedice koje imaju danas utjecaj na mnoge političke, gospodarske i sigurnosne procese u regiji.

Međunarodna zajednica svojim je naporima učinila mnogo na stabilizaciji regije i saniranju posljedica ratova i nasilja. Tim naporima moraju se priključiti i države regije svojim doprinosom.

Svi moramo biti svjesni činjenice da smo mi jedni drugima jamac sigurnosti i stabilnosti, te kako naše napore ne može nadomjestiti ni jedna međunarodna organizacija, institucija ili mirovna operacija.

 

Trebamo se polako oslobađati „kulture zavisnosti“ i preuzimati odgovornost za našu budućnost. Svi zajedno moramo jačati svijest o nužnosti suradnje država u regiji jer je to temelj gospodarskog razvoja svih nas.

Moram reći kako još uvijek postoje blokade i strahovi koje sprječavaju jaču suradnju u regiji. Dio njih odnosi se na nedovršenost procesa stabilizacije, koji izazivaju neizvjesnost i zabrinutost jednako međunarodne zajednice i država u regiji.

Dio tih blokada se vezuje uz ratove i stradanja u posljednjih petnaest godina. Dio uz strahove o pojavi nekih novih hegemonijskih modela u regiji. Postavlja se pitanje: kako prevladati sve te blokade i strahove?

Odgovor je vrlo jednostavan: našu suradnju možemo ojačati zajedničkim djelovanjem na razvoju europskih integracijskih procesa u regiji.

Europski model jedini je pravi put za regiju koja je u posljednjih petnaest godina doživjela ratne strahote i stradanja. Regiju, koja se i danas suočava s mnogim posljedicama ratova koje su ograničavajući faktor u razvoju gospodarstva i suradnje na ovim prostorima.

Europski model razbija sve pokušaje razvoja hegemonijskih modela i odnosa. Europski model rješava mnoga pitanja, a među njima i pitanja ravnopravnosti i slobode svih europskih građana. Kroz njega se stvaraju novi odnosi suradnje.

On znatno umanjuje i u konačnici eliminira sve razloge za nasilje, rat i osvajanje teritorija. Preuzmimo taj model i gradimo na njemu naše odnose. Rezultati će biti vrlo brzo vidljivi na dobrobit svih građana i država u regiji.

Poštovani kadeti, dočasnici i časnici,

vašim školovanjem stekli ste nova znanja i vještine i danas ste spremni preuzeti vrlo složene zadaće obrane domovine i njezinog teritorijalnog integriteta.

Ali, nova strateška okolina nameće i nove zadaće koje se ostvaruju kroz mirovne misije i pomoć u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa.

Stvaraju se novi odnosi solidarnosti među narodima i državama, jačaju nastojanja da se izbjegnu ratovi i nasilje. Želim da toga budete svjesni u provođenju svojih zadaća i da pridonosite tim naporima.

Poštovane pripadnice i pripadnici Oružanih snaga,

vama kojima je danas dodijeljen čin poručnika Hrvatske vojske,  vama kojima je dodijeljeno zvanje pilota, te svima koji su pohvaljeni i nagrađeni  kao najbolji u svojoj generaciji, upućujem posebne čestitke. 

Svima vama još jednom čestitam na uspješnom završetku školovanja. Neka vas pri obnašanju budućih dužnosti rese odgovornost, profesionalnost, solidarnost i kolegijalnost.

Hvala.