26.07.2006. - Koprivnica

Govor predsjednika Mesića na svečanosti početka radova na izgradnji gimnazije

 

Poštovane gospođe i gospodo, 
Zadovoljstvo mi je pozdraviti sve prisutne na svečanosti početka radova nove škole, gimnazije u Koprivnici.
Inače, vrijedi spomenuti da se ove godine u Koprivnici obilježava 100-godišnjica gimnazije, te 150. godišnjica od osnutka pučke škole, koju je osnovao hrvatski ban Jelačić.
Ovaj projekt – u sveukupnoj visini od 210 milijuna kuna - prvi je koji se u Hrvatskoj gradi po modelu javno-privatnog partnerstva.
Ovdje je stvoreno partnerstvo između države (županije i grada); privatnog poduzetnika i financijskog sektora.
Model javno-privatnog partnerstva daje mogućnosti da se kroz suradnju države i privatnog poduzetništva stvaraju nove vrijednosti, u funkciji društva i općeg dobra.
Grad i županija već preko dvije godine rade na osmišljavanju ovog projekta, koristeći pri tome smjernice Evropske unije za javno-privatno partnerstvo, te su sudjelovali u izradi smjernica koje je Hrvatski sabor nedavno usvojio.
Poštovane gospođe i gospodo. 

Posebno mi se čini vrijednim da je privatni partner zagrebačka Tehnika, ugledna i uspješna hrvatska tvrtka, kompanija u vlasništvu svojih zaposlenika, privatizirana po modelu ESOP-a, za koji se stalno zalažem.
Hrvatska tvrtka pobijedila je na međunarodnom natječaju dvije ugledne austrijske tvrtke (PORR i Strabag), koje imaju veliko iskustvo u projektima koji se financiraju po modelu javno-privatnog partnerstva. Ovo pokazuje kako hrvatski poduzetnici mogu biti međunarodno konkurentni u slobodnoj tržišnoj utakmici.
Osim toga, posebnost ovog konkretnog projekta je u tome što je privatni partner od tri moguća rizika u potpunosti preuzeo dva (rizik građenja i raspoloživosti), a treći rizik (rizik korištenja) dijeli sa javnim sektorom.
Osim toga, koncesijsko razdoblje iznosi čak 25 godina, što je posebno važno ako se ima na umu da strane banke koje posluju u Hrvatskoj našim tvrtkama odobravaju dugoročne kredite sa najduljim rokom od 10 do, izuzetno, najviše 15 godina.

Ovaj primjer doista ohrabruje. Volio bih da imamo više ovakvih razvojnih projekata.

On pokazuje da je Hrvatska snažno usmjerena na izgradnju društva znanja i modernog tržišnog gospodarstva.
Osim toga, ovaj projekt pokazuje da se u Hrvatskoj isplati ulagati u znanje i obrazovanje i da možemo mobilizirati kapital na društveno važnim projektima, koji su u isto vrijeme atraktivni za privatni poduzetnički sektor.
Model javno- privatnog partnerstva daje mogućnosti većeg ulaganja sredstava iz javnih izvora, dodatnim mobiliziranjem privatnog kapitala, ali na kriterijima profitabilnosti i razmjerne raspodjele rizika.
Ovaj konkretni projekt polazi od Smjenica Evrospke unije, ali i nedavno usvojenih smjernica Hrvatskog sabora.
Poštovane gospođe i gospodo,
Podržavam primjenu takvog modela, te smatram vrlo dobrim što je Hrvatski sabor usvojio smjernice, koje detaljnije reguliraju uvjete primjene ovog modela.
Međutim, predlažem da se pažljivo prati primjena modela javno-privatnog partnerstva, te da se nakon isteka određenog vremena ipak pristupi izradi novog, posebnog Zakona o javno-privatnom partnerstvu, po uzoru na Njemačku.
Tako bi se olakšala primjena modela javnog-privatnog partnerstva, jer bi se pravila uskladila sa ostalim hrvatskim zakonima, te bi se model primjenjivao sasvim transparentno i u korist općeg interesa. 

Čestitao bih svima koji su omogućili da danas prisustvujemo ovom važnom događaju: županiji i gradu, ali i zagrebačkoj Tehnici.

Naposljetku, želim vam svima uspješan rad i nove razvojne projekte.

Hvala lijepa.