09.09.2006. - Hvar

Govor predsjednika Mesića na otvaranju židovske kulturne scene "Bejahad"

 

Poštovani gospodine Šalamon,

Poštovani sudionici i gosti Bejahada,

Dopustite mi prije svega da Vam zahvalim na pozivu i na počasti da i ove godine otvorim Bejahad – židovsku kulturnu scenu, koja predstavlja židovsko duhovno, kulturno i intelektualno stvaralaštvo u Hrvatskoj, susjednim državama i drugim zemljama Europe i svijeta. Sve vas srdačno pozdravljam, a gostima iz inozemstva želim dobrodošlicu u Hrvatsku.
Zbog svoje povijesti, koja je, ljudski govoreći, bila mnogo više tragična nego sretna, židovski narod, raseljen diljem svijeta, ima potrebu biti stalno i čvrsto povezan ne samo sa svojom domovinom – Izraelom nego i između svojih zajednica širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Jedna od tih prigoda za međusobni susret Židova i njihovih prijatelja iz Hrvatske, Europe i svijeta jest i ovdje na Hvaru.
Prošle godine istaknuo sam, a to želim i ove godine ponoviti, da je židovska prisutnost u hrvatskim krajevima dugotrajna, uloga karakteristična, a na nekim područjima javnoga života ne malo puta bila je vrlo velika, kao što je i danas. Drago mi je da će ove godine o toj temi biti govora u predavanjima.

Osamostaljenjem Republike Hrvatske Židovi dobivaju novu mogućnost svoga razvoja, posebice nakon donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina godine 2002. Oni su danas potpuno integrirani u hrvatsko društvo, no ujedno su nacionalna manjina koja uspješno čuva svoje povijesno-kulturne i vjerske posebnosti. Osnutkom židovskih općina i društava te buđenjem vjerskoga života židovska zajednica u mogućnosti je afirmirati svoje posebnosti, a ujedno biti integrirana u kulturno-prosvjetni i sav javni život Republike Hrvatske.

Institucije Republike Hrvatske pomažu djelovanje židovskih ustanova i manifestacija, među kojima i Bejahad. To činimo zato što u Bejahadu vidimo vrijednost i dobrobit. Naša je obveza pomagati očuvanje identiteta i ujedno integraciju svih manjinskih zajednica u hrvatski javni život. Kada je riječ o židovskoj nacionalnoj manjini, onda to držimo posebno važnim ne samo zbog njezine malobrojnosti nego i zbog njezine velike povijesne uloge, ali i zbog nepravdi koje je ona i u Hrvatskoj podnijela u nekim povijesnim razdobljima. Za nas, osim toga,  židovska zajednica u Hrvatskoj predstavlja most međusobnog povezivanja židovskih zajednica u Europi i svijetu, a ujedno je most koji Hrvatsku zbližava s Izraelom i cijelim židovstvom.

I ove godine program je Bejahada raznovrstan i bogat. Brojni stalni sudionici i gosti imat će prigodu upoznati se s bogatstvom židovske kulture u Hrvatskoj i u drugim zemljama. Ističem vrlo dobru praksu Bejahada da se  rasprave problemi koji su ne samo židovski nego su i problemi i pitanja sviju nas, poput problema globalizacije, njezina utjecaja i posljedica, osobito na male narode.

Raznovrsnost, višegodišnji kontinuitet i karakter ove tjedne manifestacije svjedoče o sposobnosti židovske zajednice u Hrvatskoj da uspješno organizira tako veliku i važnu smotru. Ona ujedno svjedoči o potrebi židovske zajednice da i nakon političko-državnih promjena na bivšem jugoslavenskom prostoru održava i svjedoči svoje zajedništvo sa židovskim zajednicama u Hrvatskoj susjednim zemljama, ali i sa drugim narodima među kojima Židovi žive. Tako ove godine kao posebni gosti Bejahada sudjeluju predstavnici bošnjačke nacionalne manjine i Islamske zajednice iz Hrvatske. Želeći im dobrodošlicu, ističem važnost i znakovitost njihove prisutnosti na Bejahadu imajuću u vidu dugu političko-sigurnosnu krizu na Bliskom istoku, kao i nedavne događaje u tom dijelu svijeta.

Poštovani sudionici Bejahada, vjerujem da ćete kroz sljedećih nekoliko dana uživati u programu ove kulturne scene: izložbama, predstavama, promocijama, glazbi i pjesmi. Predstavit će se afirmirani i, što je još važnije, mladi umjetnici, koji će svjedočiti o bogatstvu židovske kulturne baštine u Hrvatskoj i drugim zemljama, a ujedno će prikazati i suvremeno kulturno stvaralaštvo.
Želim Vam svima da ostvarite svrhu Bejahada, da u punom smislu te riječi budete - zajedno!
Hvala!