19.09.2006.

Pozdravno pismo predsjednika Mesića za svečanost otvaranja 82. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma

 

Poštovane gospođe i gospodo!
Zadovoljstvo mi je pozdraviti sve uzvanike prigodom otvaranja 82. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma.
Žao mi je što zbog međunarodnih obaveza, ne mogu osobno otvoriti Zagrebački velesajam!
Na neki način, već je postalo tradicionalnim da se povodom otvaranja jesenskog Zagrebačkog velesajma, započne rasprava o hrvatskim razvojnim problemima, te o gospodarskim politikama za iduću godinu.
Ovim povodom, želim istaknuti nekoliko ključnih aspekata gospodarskog trenutka i hrvatske razvojne politike u 2007. godini!
U 2006. godini bit će ostvarena relativno visoka stopa ekonomskog rasta, uz nisku inflaciju, što je pozitivno!
Međutim, zaustavljen je trend smanjivanja nezaposlenosti, koja je i dalje vrlo visoka. Usporen je rast vanjskog zaduživanja, ali udjel vanjske zaduženosti Hrvatske mogao bi dosegnuti oko 85 posto BDP-a. Također, ne možemo biti zadovoljni očekivanom razinom deficita vanjske trgovine i tekućeg dijela platne bilance, iako je turistička sezona bila dobra!
Koji su ključni izazovi hrvatske razvojne politike u 2007. godini?
Prije svega želim istaknuti našu opredijeljenost za izgradnju evropskog društvenog modela. U takvom modelu, glavni cilj razvojne politike je rast zaposlenosti. Osim toga, europski model traži usklađivanje ekonomske efikasnosti i društvene pravednosti!
Uz ekonomske reforme, neophodno je raditi na izgradnji nove hrvatske „socijalne države“! Teret nužnih restrikcija, ali i raspodjela nacionalnog bogatstva moraju biti pravedno raspodijeljeni! To se odnosi na privatizaciju, zdravstveni i mirovinski sustav, obrazovanje, itd.!
Ekonomske i socijalne reforme želimo provesti demokratski, na osnovama širokog društvenog suglasja, kako bi se izbjegli neproduktivni društveni sukobi!
O svemu ovome često sam i detaljnije govorio u različitim prigodama! Poštovane gospođe i gospodo!
Hrvatska može ostvarivati znatno više stope ekonomskog rasta, od onih koje je ostvarivala do sada! U tome se slažu brojni inozemni i hrvatski ekonomski stručnjaci! Možemo bolje i više ostvariti u razvoju naše zemlje! Da bismo to realizirali potrebne su vrlo ozbiljne „strukturne reforme“ i široki društveni konsenzus!
Društvena rasprava i predizborna kampanja političkih stranaka - koja će najvjerojatnije obilježiti slijedeću godinu - moraju biti usmjereni ka novim idejama i novim politikama, koje će potaknuti modernizaciju Hrvatske!
Bez aktivnog sudjelovanja poslovne zajednice, hrvatskih poduzetnika i menadžera, to jednostavno neće biti moguće i zato vas sve pozivam da zajednički radimo na tome!
Želim da ovogodišnji Zagrebački velesajam pomogne razvitak hrvatskog i regionalnog gospodarstva!
Čestitam Zagrebačkom velesajmu i Gradu Zagrebu na uspješnoj organizaciji ove međunarodne poslovne priredbe!
Hvala lijepa!