25.09.2006. - Vukovar

Govor predsjednika Mesića na postrojavanju 204. brigade

 

Časnici, dočasnici i vojnici,

pripadnici 204. vukovarske brigade,

Uvaženi državni dužnosnici,

dragi građani Vukovara,

Dame i gospodo,

Danas, u prigodi postrojavanja pripadnika 204. vukovarske brigade, prisjećamo se događaja od prije petnaest godina. Tada su Vukovar i Republika Hrvatska bili izloženi brutalnoj agresiji. Vi, hrvatski branitelji koji ste danas ovdje postrojeni, kao i mnogi branitelji koji više nisu među nama, tada ste nadljudskim naporima branili opkoljeni grad.
Svojom hrabrošću i žrtvama, zaustavili ste agresora u ključnim trenutcima, i omogućili da pobjedimo agresora i obranimo Hrvatsku. Vi vukovarski branitelji, Vukovarci, ali i branitelji iz drugih dijelova Hrvatske  koji su branili Vukovar, jačali ste ne samo našu nadu, nego i vjeru u mogućnost da zaustavimo aresora i pobjedimo u nametnutom nam ratu.
Bitka za Vukovar u kojoj su mnogi branitelji položili svoje živote i u kojoj su civili na najdramatičniji način dijelili sudbinu svoje vojske, još jednom je pokazala da se narod u borbi za slobodu ne može pobijediti. Mogu se izgubiti pojedine bitke, ali ne i rat.
Tragedija Vukovara 1991. godine u kojem je agresor ne birajući sredstva počinio ratni zločin i zločin genocida, nije slomila naš moral i volju za otporom. Naprotiv, tragedija Vukovara pokrenula je naše snage na svim bojišnicama. Sve boljom uvježbanošću i opremljenošću naših snaga, postizanjem strateškog iznenađenja, i vođenjem manevarskog rata, postigli smo u Domovinskom ratu zadane ciljeve - oslobođenje velikog djela do tada okupiranih područja, prvenstveno u operacijama Bljesak i Oluja.
Značaj tih vojnih pobjeda imao je i važnu političku dimenziju. One su otvorile vrata političkim pregovorima i postizanju sporazuma kojim je mirno reintegriran ostatak do tada okupiranog hrvatskog Podunavlja.
Tada ste se i vi mirnim putem, ali kao pobjednici, vratili u Vukovar. I ovo današnje postrojavanje pripadnika 204. brigade je postrojavanje pobjednika.
Pobjednika koji poručuju: Nikada više Ovčara!
Rat u kojem smo pobijedili agresora je iza nas. Sa ponosom ga se sjećamo, kao i svih onih koji su u njemu položili svoje živote za Domovinu. Ali život ide dalje.
Mi danas prihvaćamo i želimo dijeliti demokratske vrijednosti ujedinjene Europe, surađujemo sa svojim susjedima i izgrađujemo demokratsko društvo otvoreno za sve naše građane.
Pred Hrvatskom je danas, kao i prije petnaest godina, vrijeme velikih izazova i važnih odluka o našoj budućnosti. Pored nastojanja da što kvalitetnije završimo pregovore s Europskom unijom, moramo nastaviti reformske procese koje smo pokrenuli i koji su u interesu naših građana.
Pobjedničke Oružane snage Republike Hrvatske, koje ste i vi stvarali, danas se uspješno prilagođavaju NATO standardima. Ne treba zaboraviti da je naš cilj i ulazak u NATO. Uvjeren sam da će se to dogoditi u skoroj budućnosti.
Na nedavnom sumitu pokreta nesvrstanih održanom u Havani i zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku, Republika Hrvatska je učvrstila svoj međunarodni položaj i ugled. Danas uživamo sve veću podršku subjekata međunarodnih odnosa ne samo na putu prema euroatlantskim integracijama, nego i prema Vijeću sigurnosti UN-a.

U situaciji kada je ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju i NATO predvidiv u bliskoj budućnosti, u prvi plan dolaze gospodarska i razvojna pitanja, koja prije svega trebaju riješiti naše najveće probleme, nezaposlenost, organizirani kriminal i korupciju.

Hrvatska ima brojne i dobre preduvjete za ubrzani razvoj na svim područjima. Pokretanjem razvojnih projekata, uz privlačenje stranih investicija i korištenje pretpristupnih fondova Europske unije, nezaposlenost i siromaštvo mogu se bitno umanjiti, ako ne i sasvim iskorijeniti.

To je pitanje našeg dostojanstva kao države. To je pitanje smisla slobode koju smo tako teško izborili. Politika koja će raditi u tome cilju treba biti izbor naših građana, jer gospodarski razvoj i stabilnost, naša je prva i zajednička zadaća.
Na kraju, iskazujem posebnu zahvalnost vama koji ste sudjelovali u obrani Vukovara, bili ste zajedno u ratu, budite zajedno i u miru. Posebno zahvaljujem onima koji su za Domovinu dali svoj život.
Neka im je vječna slava i hvala!