01.03.2007. - Aachen, Njemačka

Govor predsjednika Mesića na otvaranju izložbe o Nikoli Tesli

 

Gospodine ministre,

gospodine gradonačelniče,

gospodo rektori,

gospođe i gospodo,

 

Iskreno sam obradovan što tijekom posjeta saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni – Vestfaliji mogu ovdje, u povijesnom gradu Aachenu, biti prisutan manifestaciji posvećenoj velikom znanstveniku, rođenom u Hrvatskoj, Nikoli Tesli. Dodatno me veseli što je riječ o manifestaciji što se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva inovacija, znanosti i tehnologije Sjeverne Rajne Vestfalije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Prošle godine i mi u Hrvatskoj, ali i svijet, obilježili smo 150-tu obljetnicu Teslina rođenja. Nekima sam i osobno bio nazočan, zajedno s predsjednikom Srbije, Borisom Tadićem. Tesla je, kao što naravno znate, bio srpske narodnosti. A njegova mnogo i često citirana izjava kako se ponosi i svojim srpskim rodom, i hrvatskom domovinom, pravo je svjetlo što razbija mrak međunacionalnih netrpeljivosti nakon ratova u kojima se raspala bivša Jugoslavija.

Izložbom postavljenom pod geslom „Vizija stvara budućnost – Nikola Tesla, vizionar ispred svojega vremena“ Sveučilište primijenjenih znanosti u Ahenu, zajedno sa Sveučilištem iz grada Rijeke u Hrvatskoj, pridružuje se tim prigodnim manifestacijama. Čini mi se da je geslo izložbe upravo savršeno odabrano, jer ono u samo nekoliko riječi oslikava Teslu, njegov život i njegovo djelo.

Tesla je doista bio velikan, bio je genij i – kao što povijest mnogobrojnim primjerima pokazuje – dijelio je sudbinu drugih genija: nije bio shvaćen u sredini u kojoj je živio, bez obzira je li to bilo u Evropi, ili s druge strane Atlantika. Niti je veličina njegovih izuma bila u trenucima kada bi ih predstavljao – bila prepoznata i priznata. Cijeloga se života borio, i protiv uskoga gledanja svojih suvremenika, ali i protiv nelojalne konkurencije onih koji su se bavili istim poslom, ali su bili iza njega.

Bio je tipičan primjer čovjeka koji je otišao iz male sredine u kojoj nije mogao razviti svoje sposobnosti kojih je očito bio svjestan. A kada je došao u veliki svijet, gdje su mu mogli pružiti uvjete u kojima će se njegove sposobnosti razmahati i njegov nesumnjivi genij pokazati put u budućnost, nerijetko je nailazio na zid nerazumijevanja. Bio je doista ispred svojega vremena, gledao je u budućnost koju drugi niti su vidjeli, niti su mogli vidjeti.

Tesla je, međutim, utirao put prema toj budućnosti. Imao je viziju vremena što će tek doći, znao je ili osjećao što se sve može postići. On je, da budem precizniji, u punom smislu riječi nudio svijetu viziju sposobnu da stvara budućnost. Drago mi je što je prošlogodišnja obljetnica njegovoga rođenja bila ujedno i prilika da se današnji svijet, svijet za kojega se bez pretjerivanja može reći da ga pokreću Tesline ideje i Teslini pronalasci, zamisli nad njegovom veličinom i nad domašajem njegovih otkrića.

Drago mi je također što se svojim radovima tome svojevrsnom reafirmiranju Tesle, ili lociranju Tesle u vremenu kojega je, dok je živio, samo on mogao zamisliti, ovom izložbom pridružuju studenti viših godina dizajna Sveučilišta Rijeka i Visoke škole za dizajn iz Aachena.

Tesla nije bio čovjek bez porijekla i bez domovine, ali bio je nedvojbeno izvan i iznad nacionalnih okvira. Pripadao je svijetu i razmišljao je o svijetu, razmišljao je u globalnim okvirima. Njegovo odbijanje da se u vrijeme Drugoga svjetskog rata pridruži onima koji su propovijedali nacionalnu mržnju i netrpeljivost, njegova privrženost demokraciji i slobodi, i danas mogu biti dragocjen putokaz ljudima ovoga vremena koje nas nerijetko suočava s izazovima mržnje, netolerancije, neravnopravnosti i siromaštva – materijalnog, ali i duhovnog.

Pozdravljam inicijativu da se ova izložba priredi i zahvaljujem svima koji su u tome na bilo koji način sudjelovali.