08.03.2007.

Govor predsjednika Mesića na uručenju Povelje o proglašenju počasnim građaninom grada Podgorice

 

Gospodine gradonačelniče Podgorice,

cijenjeni uzvanici,

gospođe i gospodo,

 

Danas mi je iskazana osobita počast. Postao sam počasnim građaninom Podgorice, glavnoga grada prijateljske Republike Crne Gore; prvim počasnim građaninom otkako je Crna Gora pošla putem državne samostalnosti. Imajući u vidu, što se događalo na ovim našim prostorima u proteklih malo više od jednog i po desetljeća, ovo je daleko više od priznanja što se iskazuje meni osobno. Ovo je i pokazatelj odnosa što smo ih uspjeli izgraditi usprkos tome što se događalo u nedavnoj prošlosti.

Skupština grada Podgorice smatrala je da ima dovoljno razloga izdvojiti i nagraditi moju osobnu ulogu u izgrađivanju hrvatsko-crnogorskih odnosa, ali i u mijenjanju prilika u cijeloj regiji.
Zahvaljujem na tome.
Nije na meni da vrednujem vlastitu ulogu. Rekao bih tek kako sam od samoga početka mojega predsjedničkog mandata predano i s uvjerenjem radio na tome da Republika Hrvatska postupno normalizira odnose sa svim svojim susjedima, te da sam promicao regionalnu suradnju sa željom da pridonesem miru i sigurnosti ne samo u regiji, nego i u Europi.

Znam da je oko ovoga dodjeljivanja statusa počasnog građanina, u Crnoj Gori bilo i prijepora i žučnih rasprava. I to je odraz demokracije koju gradimo - i u Hrvatskoj, i u Crnoj Gori. Naravno, nije onima koji su se protivili tome da postanem počasnim građaninom Podgorice, toliko do mene, koliko do politike koju zastupam. To je, doduše, jedina politika koja i regiji kao cjelini, i pojedinim zemljama regije otvara perspektivu budućnosti, ali to je i politika koja još uvijek nailazi na otpore i protivljenja.

Upravo zbog onih koji se protive punom normaliziranju odnosa među zemljama regije, upravo zbog onih koji se boje otvorenog suočavanja s istinom o prošlosti, svi mi koji smo pobornici mira, suradnje i dobrosusjedskih odnosa, ne smijemo posustati, niti smijemo odustati. Već sam mnogo puta rekao: mi ne smijemo biti zarobljenici prošlosti, ali ne smijemo ni dozvoliti da prešućena i falsificirana prošlost bude balast koji će opterećivati našu sutrašnjicu.

Hrvatska i Crna Gora pokazale su kako se može ići naprijed, rješavajući u isto vrijeme otvorena pitanja nedavne prošlosti. Pokazali smo na obje strane da imamo dovoljno i političke volje, i političke hrabrosti za takav put. Pokazali smo kako su pregovori i dogovori jedini način prevladavanja problema koji u sebi, doduše, kriju potencijal trajnih nestabilnosti, ali koji u isto vrijeme nisu nerješivi.

Naša je budućnost u suradnji.
Mi ni na jednome području ne moramo biti suparnici, a na mnogima možemo biti partneri. Na tim premisama počiva i politika za koju se zauzimam u našim odnosima sa Crnom Gorom. Priznanje što sam ga dobio proglašavanjem za počasnoga građanina Podgorice, smatram ujedno i priznanjem takvoj politici. I ne samo priznanjem, nego i poticajem da je nastavim.

Stoga – uz moju iskrenu zahvalnost i obećanje: nastavit ću s politikom vraćanja sigurnosti i stabilnosti u regiji, s politikom ponovnog uspostavljanja međusobnog povjerenja i razumijevanja, s politikom suočavanja s istinom o prošlosti, kako bismo neopterećeno mogli graditi budućnost.
Govorim o budućnosti u miru, o zajedničkoj evropskoj budućnosti.

Hvala!