17.05.2007. - Zagreb

Govor predsjednika Mesića na prijemu za članove mađarske vlade

 

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Mađarske,

uvaženi članovi mađarske Vlade,

gospođe i gospodo, dragi prijatelji,

 

Drago mi je što se mogu – makar nakratko – susresti s Vama u prigodi Vašeg boravka u Zagrebu. Povod Vašem boravku je zajednička sjednica vlada naših dviju zemalja, događaj koji već sam po sebi svjedoči o dobrim odnosima i o bliskoj suradnji što smo ih razvili i na kojima ćemo dalje u obostranom interesu raditi.

Nedavno moj je gost ovdje bio i predsjednik Republike Mađarske. Učestalost kontakata na najvišoj i visokoj razini, atmosfera u kojoj se ti kontakti ostvaruju, otvorenost u našim razgovorima i podudarnost stanovišta u najvećem broju pitanja o kojima razgovaramo, sve to opravdava zaključak da Republika Hrvatska i Republika Mađarska imaju primjerno dobre odnose.

Siguran sam da neću pretjerati ako kažem da ti odnosi u potpunosti odgovaraju duhu ujedinjene Evrope, one Evrope u kojoj je Mađarska članica, a u čije će redove i Hrvatska uskoro biti primljena. Ja, naravno, govorim o Evropskoj uniji, jer naša pripadnost Evropi u povijesnom, kulturnom, tradicijskom i civilizacijskom smislu nikada i nije bila upitna.

Mi znamo da nas Republika Mađarska svesrdno podržava na našem evropskom putu i mi smo na toj podršci iskreno zahvalni.

Svijet u kojem živimo nije idiličan, niti je to Evropa. Iz dana u dan suočavamo se sa starim, još neriješenim pitanjima, a pojavljuju se i nova koja traže odgovore. Kada to kažem, želim upozoriti na činjenicu da nijedna zemlja ulaskom u Evropsku uniju ne ulazi u beskonfliktno okruženje u kojemu 'teku med i mlijeko'. Ali, a to je ono što je ključno, Evropska unija isključuje rat kao sredstvo ostvarivanja političkih ciljeva i dugoročno osigurava razvoj i napredak, drugim riječima: bolji život, svim svojim članicama.

Uvjeren sam da je i zajednička sjednica vlada dviju zemalja novi doprinos daljem razvijanju naših odnosa – u interesu obiju zemalja i u interesu mira, stabilnosti i razvoja Staroga kontinenta.

Hvala!