25.05.2007. - Brno, Češka Republika

Govor predsjednika Mesića na otvaranju Summita šefova srednjoeuropskih država

 

Poštovani gospodine predsjedniče Češke Republike,
Poštovana gospođo Klaus,
Poštovani gospodine gradonačelniče,
Poštovani gospodine predsjedniče regije Brno,
Ekscelencije,
Gospođe i gospodo,

Pripala mi je izuzetna čast pozdraviti vas u ime svih šefova država okupljenih na Summitu predsjednika zemalja Srednje Europe.
Drago mi je što se naš sastanak održava ovdje u Brnu, gradu punom simbolike za naše okupljanje. Kao srednjovjekovni grad, smješten na križanju trgovačkih puteva nekoć je povezivao sjeverne i južne europske civilizacije.
U tom duhu povezivanja, ovaj Summit danas čini od Brna sjecište i poveznicu između srednje i jugoistočne Europe. Kao grad koji je značajno kulturno i političko središte Češke Republike, on je danas, makar na kratko, postao političkim središtem Srednje Europe.
Kao sveučilišni, ovaj grad je otvoren za dijalog, slobodne i neformalne akademske rasprave. Baš kao što ćemo i mi u ova dva dana voditi neformalne rasprave i dijalog, u prijateljskom tonu, o suvremenim europskim pitanjima.
Tradicija susreta na vrhu, kao i broj zemalja koji je iz godine u godinu sve veći, potvrđuje opravdanost i smisao ovog okupljanja.
Hrvatska se ovom krugu priključila nakon demokratskih promjena, u proljeće 2000. godine. Bio je to 7. sastanak, na kojem je sudjelovalo 11 predsjednika. A bio je to i prvi forum na kojem je demokratska Hrvatska sudjelovala kao priznata demokracija. Ali to nije bio samo slučaj Hrvatske! Još je nekoliko zemalja dobilo istu priliku.
Biti pozvan na Summit srednjoeuropskih zemalja značilo je ne samo moći razmjenjivati mišljenja u krugu europskih predsjednika o europskim temama, nego, a to posebno naglašavam – značilo je biti prihvaćen u krug europskih demokracija.
Stoga koristim ovu priliku da zahvalim i odam priznanje onim zemljama, a među njima je i Češka, koje su u europskim previranjima sredinom 90-ih formirale jezgru istinski demokratskog foruma , čija su vrata bila otvorena zemljama novijih demokracija.
Želio bih, u ime svih prisutnih predsjednika, Vama, gospodine predsjedniče, Vašoj supruzi, gradu Brnu i regiji Brno zahvaliti na ljubaznom gostoprimstvu i prilici da i ove godine u duhu međusobnog uvažavanja raspravljamo o temama od zajedničkog interesa.
Zahvaljujem!