31.05.2007.

Izjava predsjednika Mesića nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Juščenkom

 

Imao sam otvoren, prijateljski i koristan razgovor s predsjednikom Ukrajine, Viktorom Juščenkom. Drago mi je što je došlo do njegovoga posjeta Hrvatskoj i što nam se tako pružila prilika za razmjenu mišljenja u prvome redu o bilateralnim odnosima, ali isto tako i o nekim ključnim evropskim i svjetskim pitanjima.

Današnjim susretom nastavili smo praksu redovnih sastanaka na najvišoj razini i mislim da ta praksa pozitivno utječe na ukupnost naših odnosa. Slažemo se da s tim odnosima možemo biti zadovoljni, mada nismo još ni iz daleka iscrpili sve mogućnosti koje objektivno postoje. Tu pred našim vladama stoji još dosta posla.

Slažemo se također da postojeći vizni režim postaje sve ozbiljnija prepreka razvijanju naše suradnje u gospodarstvu, a isto tako i prepreka povećavanju broja ukrajinskih turista u našoj zemlji. Koristim priliku da kažem kako sam nedavno ministrici vanjskih poslova uputio pismo, tražeći – u interesu razvoja odnosa Hrvatske s drugim zemljama, ne samo s Ukrajinom – da se hitno poduzmu mjere liberaliziranja viznoga režima, odnosno da se taj režim pojednostavi. Pri tome sam imao na umu i hrvatsko uključivanje u Europsku uniju u skoroj budućnosti.

Iznio sam naše poznate poglede na stanje u Europi i u regiji. Mislim kako mogu reći da se slažemo u ocjeni da valja izbjeći sve što bi na bilo koji način moglo ugroziti stabilnost i mir u Europi. Pri tome, ja sam čvrsto uvjeren da rješenja otvorenih pitanja treba tražiti, a da sakrivanje problema ili zadržavanje postojećega stanja u nedogled nije nikakvo rješenje.

Pozdravio sam smirivanje situacije na ukrajinskoj unutarnjoj političkoj sceni. Nestabilnost u Ukrajini ne bi bila štetna samo za tu zemlju, nego i za srednju Europu, pa i Europu u cjelini. Informirao sam svojega gosta i o stanju u Hrvatskoj. Ukrajina i Hrvatska imaju u svojoj povijesti, posebno povijesti dvadesetoga stoljeća, dosta dodirnih točaka i sličnosti. Ipak, svaka je od naših zemalja prošla specifični razvoj i jasno je stoga da i u našemu suočavanju s prošlošću ima razlika u pristupu.

Bitno je da i jedni i drugi budućnost vidimo u razvoju i okretanju pitanjima današnjice, a ne da dozvolimo da budemo taoci ili zarobljenici prošlosti.

Što se stanja u svijetu tiče, terorizam u globalnim okvirima smatramo jednim od najvećih problema s kojima se sukobljavamo. Obje zemlje aktivno sudjeluju u borbi protiv njega. Dodao bih i ovom prilikom, kako tu borbu nije moguće ni voditi, ni u njoj pobijediti isključivo vojnim sredstvima, nego se valja koncentrirati na uklanjanje ambijenta u kojemu se terorizam rađa.

Drago mi je što će se u vrijeme posjeta predsjednika Juščenka održati i hrvatsko-ukrajinski gospodarski forum i nadam se da će on dati korisne poticaje unapređivanju naših gospodarskih odnosa. I moj gost, i ja naglasit ćemo važnost što je pridajemo tim odnosima time što ćemo osobno prisustvovati otvaranju Foruma.

Sve u svemu, siguran sam da će posjet predsjednika Ukrajine pomoći daljem unapređivanju hrvatsko-ukrajinskih odnosa na svim područjima, pri čemu mislim da osobitu pozornost valja pokloniti kulturnoj i znanstvenoj suradnji. To će imati pozitivne učinke ne samo u našim dvjema zemljama, nego i za ostvarivanje njihovih euro-atlantskih aspiracija, pa i za stabilnost Europe u cjelini.        

Hvala!