20.06.2007.

Govor predsjednika Mesića na dodjeli odlikovanja u povodu Dana državnosti

 

Poštovane gospođe i gospodo,

cijenjeni gosti i uzvanici,

Pozdravljam sve odlikovane građane i institucije, predstavnike ili zastupnike odlikovanih, pozdravljam uzvanike i goste i čestitam vam Dan državnosti.
Posebno mi je zadovoljstvo uručiti vam ova odlikovanja i nagrade, jer su ona izraz priznanja za dugogodišnji rad i doprinos razvitku Republike Hrvatske.
Čestitam odlikovanim građanima i zahvaljujem na doprinosu za opće dobro.
Čestitam predstavnicima institucija kojima se dodjeljuje Povelja Republike Hrvatske za izniman doprinos njihovih ustanova ili udruga koje predstavljaju, a koje su svojim iznimnim javnim doprinosom zadužile našu zemlju.
Vaš dugogodišnji rad i rezultati nisu bili bez odjeka. Odlikovanja koja ćete danas primiti dio su zahvalnosti kojom društvo i Republika Hrvatska vrednuje vaš rad i vaše djelovanje.
Danas dodjeljujemo nekoliko različitih priznanja – za različita područja čovjekova rada – no ono što je svima zajedničko su izvrsni rezultati u vašim strukama, stvaralačkim i umjetničkim područjima.
Kao što ste i vi u svome radu i djelovanju, tako su i građani Hrvatske sve više okrenuti budućnosti i stvaranju preduvjeta za stabilan demokratski razvoj i ukupni napredak. To je naša glavna zadaća i povijesni izazov vremena u kojem se nalazimo.
Suvremene razvojne potrebe nalažu inovativni pristup planiranju budućeg razvitka, uzimajući u obzir životne perspektive građana, kao i europsko okruženje Republike Hrvatske.
Toga ste svjesni i vi, jer ste vašim dugogodišnjim djelovanjem i sami ugradili svoj doprinos u ukupne tekovine duhovnog, materijalnog i društvenog razvitka naše Domovine.
Hrvatska je danas stabilna zemlja, razvijene demokracije, sa sve boljim pretpostavkama za razvitak znanosti, kulture, umjetnosti i javnog djelovanja pojedinaca. U tome ste vi već dali svoj obol i današnja odlikovanja predstavljaju javno priznanje toga doprinosa.
Vjerujem da će svakome od vas, osim priznanja za učinjeno, ova odlikovanja i priznanja značiti i poticaj za daljnji rad u čemu vam želim puno uspjeha.
Još jednom vam čestitam na dodijeljenim odlikovanjima i priznanjima te čestitam predstojeći Dan državnosti.
Živjeli!