18.12.2008.

Govor predsjednika Mesića na svečanom primanju u prigodi Božića i novogodišnjih blagdana

 

Poštovani gospodine Predsjedniče Hrvatskog sabora,
Poštovani Načelniče Glavnog stožera Oružanih snaga,
Poštovani predsjednici parlamentarnih stranaka i drugi uzvanici,

Zadovoljstvo mi je što Vas i ove godine mogu pozdraviti na tradicionalnom božićno-novogodišnjem prijamu. To je prigoda da jedni drugima izrazimo dobre želje za budućnost, no ujedno i za kratak pogled na ono što je učinjeno u godini koja je na izmaku.
U cjelini gledano, možemo ustvrditi da s uspjehom zaključujemo ovu, 2008. godinu. Na vanjskopolitičkom planu Republika Hrvatska ostvarila je velik uspjeh dobivanjem pozivnice za članstvo u NATO-savezu.
Jednako tako, naša zemlja uspješno ispunjava svoj dvogodišnji mandat u članstvu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Upravo u prosincu pod hrvatskim je predsjedanjem održana zapažena rasprava o problemu terorizma, o čemu je donesena odgovarajuća Predsjednička izjava.
Osim toga, Hrvatska vrlo odgovorno sudjeluje u brojnim mirovnim misijama Ujedinjenih naroda, među kojima je i ona na Golanu, gdje ću ovih dana posjetiti pripadnike hrvatskih oružanih snaga. Sve to uvelike pridonosi ugledu Republike Hrvatske u svijetu.
Iako su pregovori s Europskom unijom bili ubrzani i dobro su napredovali, suočeni smo sa slovenskim blokiranjem otvaranja novih poglavlja. Zahvalni smo svim našim prijateljima u Europskoj uniji koji objektivno vrednuju naš napredak i podupiru naša nastojanja da postanemo 28. zemlja članica. Ne možemo se međutim opustiti. Naprotiv! Ostalo nam je još mnogo posla i obveza, ali mislim da možemo primijetiti da će u sljedećoj godini brzina procesa dovršavanja pregovora sve više ovisiti o mehanizmima Europske unije.
Republika Hrvatska nastavlja dakako intenzivno razvijati dobre odnose sa svim susjednim zemljama. Državama koje započnu pregovore s euroatlantskim integracijama spremni smo prenijeti svoja iskustva i pružiti traženu pomoć.
Dopustite mi ovom prilikom ponovno naglasiti da Republika Hrvatska podupire europsku orijentaciju, neovisnost i cjelovitost Bosne i Hercegovine, ostajući predana svojim obvezama proizašlim iz Daytonskog sporazuma.
Ali isto tako i suradnji s međunarodnom zajednicom u aktivnoj politici radi osiguranja europske budućnosti Bosne i Hercegovine te ravnopravnosti konstitutivnih naroda na cijelom njezinom području. U brizi za hrvatski narod i zaštitu u Bosni i Hercegovini i drugim državama obvezani smo i člankom 10. Ustava Republike Hrvatske.
Dopustite mi još u ovom sklopu naglasiti da Republika Hrvatska i dalje želi izgrađivati političke, ekonomske, kulturne i druge odnose sa svim zemljama svijeta, pa je u tome smislu potrebno jačati diplomatsku mrežu, posebno njezin privredni aspekt.
Na unutarnjem planu tijekom ove godine istaknuto mjesto zauzimaju pravosudna reforma i gospodarska politika.
Pravosudni sustav traži dalju žurnu, ali promišljenu reformu, prije svega radi još veće djelotvornosti u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Ukupna vjerodostojnost državne politike u velikoj mjeri stoji ili pada na toj zadaći. U tome smislu potrebno je poduprijeti strukturna i legislativna poboljšanja, kao i dalju profesionalizaciju policije i obavještajne zajednice, kako bi čitav sustav bio konzistentan i maksimalno djelotvoran.
Pred nama je i reforma zdravstvenog sustava. Ona je potrebna radi njegova pojeftinjena i omogućavanja bržih i kvalitetnijih usluga. Pri tome se mora pokazati socijalna osjetljivost, ali moramo biti realistični i shvatiti da je zdravstveni sustav skup i bit će sve skuplji jer je, uz ostalo, starosna struktura stanovništva sve lošija.
To spominjem i zato da ponovno podsjetim da populacijske pronatalitetne mjere moraju biti jedan od prioriteta državne politike.
Tijekom ove godine osjetili smo prve posljedice svjetske gospodarske krize. Godina pred nama neće biti laka s obzirom na opće okolnosti poslovanja i reformske teškoće koje nas čekaju u nekim sektorima, na primjer, u brodogradnji.
No kriza je ujedno prilika da promijenimo loše navike i napokon uložimo snagu i kreativnost u razvoj proizvodnje. Potrebno je učiniti sve da održimo pozitivnu stopu rasta, zaustavimo zaduživanje, osiguramo likvidnost, očuvamo zaposlenost i nastavimo razvojna ulaganja.
Želim ponovno naglasiti: državna tijela i tijela lokalne uprave i samouprave odgovorna su voditi takvu ekonomsku politiku koja će stimulirati domaću proizvodnju i smanjivati ovisnost o uvozu, ne samo roba nego i kapitala. U tome smislu moraju se napokon poduzeti potrebni koraci u bankovnom sektoru s ciljem da hrvatsko gospodarstvo lakše dolazi do povoljnih investicijskih kredita.
Sljedeće godine očekuju nas izbori tijela lokalne i regionalne samouprave. Prvi put birat ćemo izravno župane, općinske načelnike i gradonačelnike. To je šansa da izravno budu izabrani časni i stručni ljudi, stranački ili nestranački. No ujedno postoji opasnost da intenzitet kampanja i njihov mogući ishod diktira dubina džepa pojedinih kandidata, a ne kvaliteta izbornih programa.
Zato se zauzimam da se što prije donese Zakon o financiranju izbornih kampanja, koji će omogućiti potpunu razvidnost u tom segmentu političkog života i biti usklađen s demokratskim standardima.
Dopustite mi podsjetiti na to da smo ovih dana obilježili 60. obljetnicu donošenja Opće deklaracije o ljudskim pravima. Ona je ugrađena u naš Ustav i zakonodavstvo.
Uzevši u obzir dugotrajnu izloženost represivnim sustavima i činjenici da smo nedavno bili izloženi agresiji i ratu, Hrvatska je posljednjih godina vrlo brzo izgradila primjernu ustavno-zakonsku zaštitu ljudskih prava i nacionalnih manjina. Potrebna je samo dosljedna primjena tih propisa.
Želim istaknuti i dobru suradnju s vjerskim zajednicama, kojima ovom prigodom valja iskazati priznanje za konstruktivnu ulogu na moralnom, socijalnom, obrazovnom, kulturnom i drugim područjima društvenog života.
Dopustite mi na kraju svima vama zahvaliti na uspješnoj suradnji tijekom protekle godine. Vjerujem da ćemo svi zajedno iduće godine učiniti potrebno da se Republika Hrvatska uspješno razvija kao zemlja mira, demokracije i napretka za dobro svih svojih građana.
Želim Vam svima Sretan Božić i novu 2009. godinu!