26.01.2010.

Govor predsjednika Mesića na prijemu u prigodi obilježavanja Dana Republike Indije

 

 

Gospodine ambasadore,
gospođe i gospodo,

Rado sam se odazvao pozivu da u završnici mojega mandata prisustvujem obilježavanju nacionalnog blagdana prijateljske Indije.
Hrvatsku sa Indijom povezuju prijateljstvo i dobri gospodarski odnosi još iz vremena prije no što smo ostvarili neovisnost. Otvoreno moram reći, a to je kritika upućena u prvome redu hrvatskoj strani, da u protekla dva desetljeća nismo na najbolji mogući način nastavili graditi na već postojećim temeljima. Mogli smo i trebali smo ostvariti više.
No, duboko sam uvjeren da će jedan od elemenata što će ostati trajno prisutni u hrvatskoj vanjskoj politici nakon mojeg desetgodišnjeg predsjedničkog mandata, biti orijentiranost i prema državama s drugih kontinenata, zapravo prema svim državama koje na osnovi ravnopravnosti žele dobre odnose s nama, bez obzira gdje se nalazile.
Evropa je bila i ostaje naš prioritet, Sjedinjene Američke Države naš su važan partner u međunarodnim odnosima, ali Evropa i Sjedinjene Države ne čine svijet. Svijet je daleko više od toga.
U Indiji prepoznajemo ne samo najveću funkcionirajući demokraciju na Svijetu, ne samo zemlju s kojom imamo i s kojom trebamo i dalje izgrađivati prijateljske odnose, nego i zemlju koja se sve više profilira kao jedna od vodećih u mnogim područjima u globalnim okvirima.
Drugim riječima: nastupa vrijeme kada će formiranje međunarodne scene biti nemoguće zamisliti bez Indije, kao – uostalom – i bez još nekih drugih zemalja o kojima prije nekoliko desetljeća nitko nije razmišljao na taj način.
I danas se rado sjećam svojeg službenog posjeta Indiji i žao mi je što tijekom mojega mandata nije mogao biti realiziran posjet indijskog Predsjednika Republici Hrvatskoj.
Prijateljskoj Indiji i svim njezinim građanima želim daljnji napredak i sve najbolje.