01.03.2006. - Split

Govor predsjednika Mesića na otvaranju Gastro sajma

 

Poštovane gospođe i gospodo!
Veliko mi je zadovoljstvo biti sa vama u Splitu, na otvaranju međunarodne sajamske manifestacije Tri sajma na jednom mjestu.
Sajamska manifestacija koja je započela kao manifestacija ugostiteljstva GAST, svake godine sve je veća i  značajnija.
Ove godine otvaraju se sajam GAST - sajam ugostiteljstva; GUŠTI - sajam slobodnog vremena i Mediteranski sajam – zajednička izložba mediteranskih kultura, te tradicije i ljepote Sredozemnog mora.

Danas će se otvoriti i Dani tehničke kulture – Split 2006., manifestacija povodom 60-te obljetnice Tehničke kulture na području Dalmacije i Splita.

Ovi sajmovi pokazuju veliko značenje koje pridajemo razvitku hrvatskog ugostiteljstva i turizma, uz očuvanje baštine Mediteranske kulture, kojoj pripadamo.
Turizam i ugostiteljstvo dali su važan doprinos ekonomskom razvoju Hrvatske. 
U tome, izuzetan doprinos hrvatskom razvoju dali su Dalmacija i Split.

Poštovane gospođe i gospodo,

Hrvatska je u prošloj godini ostvarila preko 6 posto više dolazaka turista i oko 8 posto više noćenja.

Ukupno ostvareni devizni prihod od turizma u prvih devet mjeseci prošle godine iznosio je 5,5 milijardi eura, što je za oko 8 posto više.
Tako je neto rast deviznih prihoda od turizma, nakon tri kvartala 2005. godine bio veći za 10 posto, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
To je bitno utjecalo na smanjivanje deficita platne bilance Hrvatske.
U ovim rezultatima nalazi se i vaš veliki doprinos; rad svih zaposlenika iz ugostiteljstva i turizma; te popratnih djelatnosti hrvatskog gospodarstva.

Uvjeren sam da će današnja manifestacija dati nove impulse razvitku hrvatskog turizma i ugostiteljstva, ali i ukupne privrede naše zemlje.
Prošle smo godine ostvarili ekonomski rast od 4 posto, uz monetarnu stabilnost.
Ali, moramo raditi na tome da još više ubrzamo ekonomski rast i povećamo zapošljavanje, kroz veće uključivanje u svjetsko tržište.

Zbog toga, glavni ciljevi hrvatske ekonomske politike u ovoj godini moraju biti ostvarivanje visokog rasta bruto domaćeg proizvoda i zaustavljanje rasta vanjskog duga.
Međutim, ovo želim posebno naglasiti, zaustavljanje rasta vanjskog i javnog duga ne smije biti ostvareno na teret usporavanja ekonomskog razvoja.
Jer, bez brzog rasta BDP-a, nećemo moći povećati zapošljavanje i smanjiti previsoku nezaposlenost.
Poštovane gospođe i gospodo,
naposljetku, želim uspješno poslovanje svima koji sudjeluju na današnjoj sajamskoj manifestaciji; i čestitam organizatoru tvrtki Sajam Split, te gospodinu Igoru Bagariću, na uspješnoj pripremi ove vrijedne manifestacije.
Dozvolite mi - poštovane gospođe i gospodo – da ovogodišnje sajmove proglasim otvorenim.

Hvala lijepa.