01.12.2003. - Split

Govor predsjednika Mesića na svečanom otvaranju 16. svjetskog prvenstva u rukometu za žene - Hrvatska 2003

 

Dame i gospodo, uvaženi gosti, dragi prijatelji rukometa

 

16. Svjetsko prvenstvo rukometašica Hrvatska 2003, po svim svojim elementima predstavlja najveću sportsku priredbu ikada održanu u Hrvatskoj. Sama ta činjenica koliko nas čini ponosnima toliko nam nameće i obvezu da se i u ovoj prigodi prikažemo svijetu, i to ne samo sportskom, na naš tradicionalni, koliko gostoljubivi, toliko i organizacijski visoko profesionalni način.

 

Prvenstvo koje se održava u periodu od 01. do 14. prosinca 2003. godine, organizirat će se u šest hrvatskih gradova, Čakovcu, Karlovcu, Poreču, Splitu te završni dio u Rijeci i Zagrebu uz sudjelovanje dvadeset četiri najbolje svjetske izabrane vrste. Samim izborom gradova domaćina nastoji se, uz sportski užitak prikazati i raznolikost Republike Hrvatske.

 

Naime sport nije samo puko nadmetanje ono je i prilika za upoznavanje sa poviješću, kulturom i prirodnim ljepotama zemlje domaćina. Sportaši su u tom kontekstu najbolji ambasadori svake zemlje.

 

Naravno, kao i u politici ima i dobrih ali i odličnih ambasadora. Naši rukometaši i rukometašice zacijelo pripadaju u naše najbolje ambasadore.

 

Njihovi uspjesi na sportskim pozornicima diljem svijeta, ali prije svega njihovo športsko ponašanje u svim prilikama mogu biti i jesu na ponos sportske zajednice ali i njihove domovine.

 

Čuti hrvatsku himnu u trenutku dizanja hrvatskog stijega na jarbol san je svakog sportaša, a poseban doživljaj svakog poklonika sporta.

 

Hrvatski su nam rukometaši to zadovoljstvo i čast priredili, a sada je sportski željeti i nadati se da će nam i naše rukometašice isto zadovoljstvo pružiti. Ako i ne, biti ćemo ponosni na ono što su one postigle u afirmaciji hrvatskog ženskog rukometnog sporta.

 

Nadamo se da će uz najbolje rukometašice na ovom natjecanju čestitke ići i organizatorima na, vjerujemo, najbolje organiziranom svjetskom prvenstvu u rukometu.

 

Hrvatska ima tradiciju, ima sportske kadrove koji mogu ovu priredbu učiniti najboljom do sada.

 

Očekujemo da će ovo natjecanje medijski biti pokriveno svagdje tamo gdje je rukomet popularna igra. Nadamo se da će, u duhu profesionalne novinarske tradicije i prakse događaji sa ovoga prvenstva biti preneseni poklonicima ovog divnog sporta.

 

Iskustvo sa prošlih svjetskih prvenstava uči nas da je gledanost ovakve atraktivne priredbe diljem svijeta izrazito velika. To je naša prilika koju kao država ne smijemo propustiti.

 

Interes publike za ovu rukometnu priredbu je izuzetan, a potvrda tome je izrazito dobra posječenost utakmica na Europskom prvenstvu za rukometaše održanom 2000. godine u Rijeci i Zagrebu.

 

Posebno smo ponosni na naše sjajne navijače koji su dostojanstveno i kulturno bodrili kako našu izabranu vrstu, tako i prave rukometne poteze gostujućih reprezentacija i na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj kao i na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu rukometaša u Portugalu.

 

Za posjet svjetskom rukometnom prvenstvu već sada se najavljuju brojni poklonici rukometne igre diljem svijeta, a posebno Europe.

 

Nije potrebno naglasiti da će ovakva priredba doprinijeti promociji lijepe naše, kao što će i popuniti smještajne kapacitete izvan turističke sezone, a ujedno omogućiti mnogobrojnim ugostiteljskim i turističkim objektima posjećenost od kako stranih tako i domaćih gostiju.

 

Istodobno, u bogatu turističku ponudu moći će se uvjeriti i gosti iz dijelova svijeta s kojima hrvatska još nema tradicionalne turističke kontakte, pa se nadamo da će se dobar glas o našem toplom gostoprimstvu pročuti i u najudaljenijim dijelovima svijeta.

 

Na kraju svim sportašima želim fer i sportsku borbu u kojoj neka pobijedi bolji u sportskoj tradiciji ovog plemenitog sporta.

 

Navijačima želim ugodne trenutke u navijanju za njihove favorite, svima želim puno novih prijateljstava, ugodan boravak u Republici Hrvatskoj, sretan povratak svojim kućama do nekih novih viđenja na sportskim terenima.