07.03.2005. - Zagreb

Izjava predsjednika Mesića nakon razgovora s iranskim predsjednikom Khatamijem

 

Upravo smo završili razgovore s predsjednikom Islamske Republike Irana i njegovim izaslanstvom. Prethodno imao sam kraći susret s našim visokim gostom u užem krugu. Razgovarali smo prijateljski i otvoreno, kako o odnosima naših dviju zemalja, tako i o stanju u svijetu.

Predsjednik Khatami uzvraća službeni posjet u kojemu sam ja s hrvatskim izaslanstvom boravio u Iranu. Drago mi je što danas možemo uzvratiti dobrodošlicu koja nam je tada bila ukazana.

Iransko – hrvatski odnosi razvijaju se uzlaznom linijom već godinama. Možda ne onako brzo, kako bismo željeli, ali napreduju. Slažemo se u konstataciji da ima još dovoljno prostora za njihovo dalje unapređivanje, a današnje potpisivanje tri nova dokumenta što tu suradnju reguliraju vidimo kao pozitivan znak.

Do nedavno je Zagreb bio domaćin velike izložbe iranske kulture. Pozdravili smo da se u našim bilateralnim odnosima razvija kulturna i znanstvena suradnja.

Sa zanimanjem smo saslušali iransku analizu stanja u regiji, kao i  bliskoistočne krize. Upoznali smo se i s iranskim pogledima na neka aktualna pitanja što su posljednjih tjedana dovela Iran u središte pozornosti svjetske javnosti. Mi smo, sa svoje strane, izvijestili o razvoju u Hrvatskoj i u našem neposrednom okruženju, a iznio sam i naše poglede na određene aktualne probleme međunarodnih odnosa.

Hrvatska stanovišta o ratu u Iraku su poznata i nema potrebe da ih ovom prilikom ponavljam. Rekao bih u tome kontekstu samo to, da pozdravljamo nedavno održane izbore u toj zemlji i nadamo se da će oni biti uvod u stabiliziranje stanja i u stvaranje uvjeta u kojima će Iračani u potpunosti uzeti svoju sudbinu u svoje ruke. U tome spremni smo i pomoći, naravno u okviru naših objektivnih mogućnosti, i u suradnji s Ujedinjenim narodima.

Svjetsku organizaciju Hrvatska smatra nezamjenjivim instrumentom u naporima za stvaranje, kako se obično kaže, boljeg svijeta. Naravno, Ujedinjenim narodima potrebna je reforma, kako bi na najbolji mogući način mogli djelovati u uvjetima koji su ipak bitno drugačiji od onih u kojima su stvoreni.

Pozdravljamo prve poteze palestinskog predsjednika Abasa i vidimo u njima dobru polaznu osnovu za oživljavanje pregovaračkog procesa. Narodi Bliskog istoka zaslužuju mir. Svaka regionalna kriza danas neminovno ima i svoje šire reperkusije, pa je značenje bliskoistočne krize već davno probilo granice regije. To je čini dodatno opasnom, a potrebu njezinog trajnog rješavanja – još urgentnijom.

Mir, sigurnost i stabilnost – to je trajno opredjeljenje hrvatske vanjske politike. U tome kontekstu čvrsto podržavamo politiku neširenja nuklearnoga oružja, razrješavanje svih otvorenih pitanja i kriza pregovorima i smatramo dijalog, ono što naš današnji visoki gost zove dijalogom civilizacija, jedinim prihvatljivim načinom komuniciranja među državama i narodima.

Ocjenjujem da će posjet predsjednika Khatamija Hrvatskoj biti doprinos daljem izgrađivanju uzajamno korisnih odnosa naših dviju zemalja.