08.02.2006.

Govor predsjednika Mesića na hrvatsko-estonskom gospodarskom forumu

 

Poštovane gospođe i gospodo!
Poštovani gospodine Predsjedniče!

Veliko je zadovoljstvo da se nalazimo u Hrvatskoj gospodarskoj komori, koja je organizirala susrete biznismena iz dvije zemlje.

Naše zemlje razvijaju prijateljske odnose, te nastoje dati doprinos stvaranju europske zajednice naroda.

Hrvatska je započela pregovore o priključenju EU. Istovremeno - kao i Baltičke zemlje - razvijamo regionalnu suradnju sa susjednim zemljama.
Estonija je nedavno postala punopravnom članicom EU. Estonija je mala otvorena ekonomija koja ostvaruje pozitivne rezultate u razvoju društva i gospodarstva.
Poštovani gospodine Predsjedniče!
Vrlo cijenimo nastojanje Vaše zemlje da izgradite moderno europsko društvo, sa snažnom tržišnom ekonomijom.
S velikim  zanimanjem pratili smo ekonomske i socijalne reforme u Estoniji, izgradnju specifičnog modela razvoja, čija su iskustva vrlo zanimljiva. Korištenje valutnog odbora, kasnije ERM-2 mehanizma i uvođenje eura - u monetarnoj politici. Uvođenje jedinstvene porezne stope – u poreznoj politici. Strategija privlačenja direktnih stranih ulaganja – u pokretanju proizvodnje i zapošljavanja; te strategija informatizacija društva – zbog razvoja novih tehnologija, itd.
Početkom 2003. godine, tokom moje službene posjete Estoniji, posebno sam bio impresioniran razvitkom glavnog grada Taljina, njegove luke i slobodne zone smještene u luci.

Uvjeren sam da će naši razgovori biti od velike koristi, kako bismo naučili strategiju optimalnog približavanja male otvorene ekonomije (kakve su Estonija i Hrvatska) velikoj ekonomskoj integraciji (kakva je EU), ali i kako bismo izbjegli moguće greške.

Prošle godine Hrvatska je ostvarila ekonomski rast od oko 4 posto, te smo zadržali makroekonomsku stabilnost!
Hrvatska je srednje razvijena europska zemlja, otprilike na istoj razini kao i Estonija, ali koja namjerava nastaviti sa cjelovitim socijalnim i ekonomskim reformama.
Naš je strateški cilj izgraditi evropski model društva; izgraditi „socijalno – tržišno gospodarstvo“, koje će biti ekonomski efikasno, ali socijalno pravedno.
Hrvatska želi primijeniti politike razvoja koje su proklamirale i sve članice EU u tzv. Lisabonskoj strategiji.
Zbog toga moramo raditi na tome da ubrzamo ekonomski rast i povećamo zapošljavanje, kroz veće uključivanje u svjetsku ekonomiju.
Postoje neiskorišteni potencijali za jačanje gospodarskih veza.
Robna razmjena između Estonije i Hrvatske vrlo je skromnih razmjera, na razini od svega 5 – 10 milijuna američkih dolara - pri čemu je Hrvatska ostvarila stanoviti trgovinski deficit.
Struktura robne razmjene usmjerena je na relativno malu skupinu proizvoda.
Razvija se suradnja u turizmu, dok nema međusobnih investicija.
Poštovane gospođe i gospodo,
Moramo znatno više raditi na povećanju ukupne ekonomske suradnje, tako da se kroz to još više unaprijede naši ukupni odnosi.
Moramo potaknuti suradnju i na drugim područjima: u kulturi, znanosti, a posebice su veliki potencijali u turizmu.
Zbog toga pozivam poslovne ljude da pojačaju svoje aktivnosti.
Vjerujem da smo tokom službenih razgovora uspjeli utvrditi koje su to ključne pretpostavke za bolju gospodarsku suradnju.
Današnji sastanak biznismena ima za cilj da se konkretnije utvrde mogućnosti za ekonomsku suradnju na višoj razini.

Na međudržavnoj razini uspostavljen je osnovni okvir potreban za nesmetano odvijanje ekonomske suradnje.
Potrebno je zaključiti tri dvostrana sporazuma: o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja; pomorskom prijevozu i  turističkoj suradnji. To bi dalo dodatni impuls našoj suradnji.
Današnji gospodarski Forum i Vaša posjeta Hrvatskoj - poštovani gospodine Predsjedniče -  imaju za cilj uspostavu atmosfere još bolje suradnje između Estonije i Hrvatske.
Poslovnim ljudima želim uspješan rad i mnogo novih poslova, koji će doprinijeti još bržem razvitku odnosa između Estonije i Hrvatske.
Hvala lijepa!