09.10.2007. - Zagreb

Govor predsjednika Mesića na otvaranju predstavništva «Union de Banques Arabes et Francaises»

 

Poštovane gospođe i gospodo!
Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti sve prisutne na otvaranju regionalnog predstavništva Arapsko – francuske banke (Union de Banques Arabes et Francaises - UBAF) u Zagrebu.
Ovo je francuska banka –osnovana je na inicijativu francuskog predsjednika, generala Charlesa de Gaulla – sa osnovnim ciljem poticanja i financiranja međunarodne trgovine sa zemljama arapskog svijeta.

Aktivnosti Banke pretežno čine financiranje trgovine, tzv. „projektno financiranje”, „islamsko bankarstvo” i aktivnosti na međunarodnim tržištima kapitala.
Predstavnici Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i UBAF banke potpisali su 3. travnja ove godine Sporazum o suradnji.
Ovaj sporazum trebao bi hrvatskim gospodarstvenicima i izvoznicima omogućiti lakši nastup na tržištima arapskih zemalja.
Osim toga, prošle godine, predstavnici uprave Banke održali su - uz potporu Hrvatske banke za obnovu i razvitak - petnaestak sastanaka s hrvatskim izvoznicima zainteresiranim za poslovanje na području Sjeverne Afrike, posebice Libije.
Slijedom tih susreta, pojedina hrvatska poduzeća već su ostvarila konkretne kontakte na tom području.
Ovom prigodom, moram istaknuti slijedeće: gospodarska suradnja sa prijateljskim arapskim zemljama, posebice onima sa područja Mediterana, odnosno Sjeverne Afrike u strateškom je interesu Republike Hrvatske.
Upravo to je razlog zbog čega će Hrvatska podržati inicijativu francuskog predsjednika Sarkozya, tzv. Mediteransku inicijativu, plan za veću suradnju evropskih zemalja, zemalja Europske unije i mediteranskih zemalja Sjeverne Afrike.
Zbog svega toga, želim izraziti dobrodošlicu ovoj Banci, a posebno želim pozdraviti odluku Uprave banke koja je odlučila otvoriti regionalno predstavništvo u Zagrebu.

Na kraju, želim vam uspješan rad!
Hvala lijepa!