10.05.2008. - Vukovar

Govor predsjednika Mesića na 40. obljetnici osnutka Saveza Ukrajinaca i Rusina

 

Poštovani gospodine Burda,

poštovani pripadnici Saveza Rusina i Ukrajinaca,

poštovani uzvanici,

 

Dopustite mi prije svega da vam zahvalim na pozivu da budem večeras na ovoj svečanosti. Zadovoljstvo mi je pozdraviti sve sudionike ovogodišnje manifestacije kulture Rusina i Ukrajinaca Republike Hrvatske “Petrovačko zvono” i čestitati vam važne obljetnice koje obilježavate ove godine.

Zbog svoje povijesti, koja je, ljudski govoreći, bila mnogo više tragična nego sretna, ukrajinski i rusinski narod, raseljen diljem svijeta, ima potrebu biti stalno i čvrsto povezan ne samo sa svojom domovinom – Ukrajinom nego i između svojih zajednica širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Jedna od tih prigoda za međusobni susret Rusina i Ukrajinaca i njihovih prijatelja iz Hrvatske i svijeta jest i ovdje u herojskom gradu Vukovaru i drugim naseljima gdje tradicionalno žive Rusini i Ukrajinci.

Vaša prisutnost u hrvatskim krajevima je dugotrajna, uloga karakteristična, a na nekim područjima javnoga života ne malo puta bila je važna, kao što je i danas.

Osamostaljenjem Republike Hrvatske vaša zajednica, kao i druge nacionalne manjine u našoj državi, dobivaju novu mogućnost svoga razvoja, posebice nakon donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina godine 2002. Pripadnici vaše manjine su danas potpuno integrirani u hrvatsko društvo, no ujedno ste nacionalna manjina koja uspješno čuva svoje povijesno-kulturne i jezične posebnosti.

Djelovanjem Saveza Rusina i Ukrajinaca čiju četrdesetu obljetnicu uspješnog djelovanja danas obilježavamo, te kulturnih društava, vi ste u mogućnosti afirmirati svoje posebnosti, a ujedno biti integrirana u kulturno-prosvjetni i sav javni život Republike Hrvatske.

Institucije Republike Hrvatske pomažu djelovanje vašeg Saveza i društava te organiziranje kulturnih manifestacija. To činimo zato što u vašem djelovanju vidimo vrijednost i dobrobit. Naša je obveza pomagati očuvanje identiteta i ujedno integraciju svih manjinskih zajednica u hrvatski javni život. Kada je riječ o rusinskoj i ukrajinskoj nacionalnoj manjini, onda to držimo posebno važnim ne samo zbog vaše malobrojnosti nego i zbog vašeg doprinosa u stvaranju samostalne i demokratske Republike Hrvatske.

Za nas, osim toga, rusinska i ukrajinska zajednica u Hrvatskoj predstavlja most međusobnog povezivanja Ukrajine i Hrvatske.

Kontinuitet kulturnih manifestacija koje organizirate, ne prekidajući tradiciju ni u ratnim vremenima, pokazuje da se promicanju manjinskih odnosno nacionalnih prava – koja pripadaju u temeljna ljudska prava – u Republici Hrvatskoj daje veliko značenje. Premda zaokupljena kompleksnim pitanjima tranzicije i sanacijom posljedica rata Republika Hrvatska našla je snage upravo na tom zahtjevnom području ostvarivanja ljudskih prava učiniti iznimne korake, sve do donošenja i primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Danas s pravom i ponosom možemo reći da je Hrvatska među prvim zemljama u Europi po zakonskoj, ali i stvarnoj zaštiti i promicanju manjinskih prava.   Manjinske zajednice i pripadnici nacionalnih manjina i sami to nerijetko naglašavaju. Samim tim dakako nisu riješeni svi problemi pojedinaca i nacionalnih manjina, ali stupanj postignutog i zajamčenog u ostvarivanju njihovih prava daje nam pravo na zadovoljstvo i optimističan pogled u budućnost.

Kulturno stvaralaštvo, koje vi tradicionalno njegujete, u tome je smislu od velike, pa i presudne važnosti. Kultura sabire u sebi velik dio identiteta svake nacionalne zajednice. Ovdje se ne misli samo na glazbeno i plesno stvaralaštvo, nego i na običaje vezane uz svakodnevicu, tradicije vezane za vjerski život, na pisanu baštinu i usmenu predaju, na društveni moral i običaje.

Sve se to međutim ne događa izdvojeno, nego se događa u općem društvenom kontekstu, a samim tim u cjelini sa svim onim što identificira kulturu većinskog, hrvatskog naroda. Nacionalni odnosno manjinski identitet tako je povezan s njegovanjem kulture identiteta – naučiti čuvati i njegovati svoj identitet u zajednici sa svim ostalim identitetima.

Poštovani članovi Saveza Rusina i Ukrajinaca, vjerujem da ćete kroz sljedećih nekoliko dana uživati u programu obilježavanja vaših značajnih obljetnica: izložbama, predstavama, promocijama, glazbi i pjesmi.

Želim vam svima da ostvarite sve ciljeve koje ste postavili na dobrobit vaše zajednice, vaše domovine i domovine vašeg matičnog naroda!

To je iskaz želje i potrebe da se unapređuje povjerenje i dijalog jer je to temeljni uvjet da se prava nacionalnih manjina provode na razini koja jamče opstanak i promicanje njihova identiteta na način da to bude i dobrobit Republici Hrvatskoj, korist i bogatstvo za sve njezine građane.

Vjerujem da će vaše kulturno i ukupno društveno djelovanje pridonijeti ostvarenju tih ciljeva.

Hvala!