12.01.2005.

Govor predsjednika Mesića na prijemu za diplomatski zbor

 

Uvaženi gospodine doajenu

Gospođe i gospodo veleposlanici

Članovi diplomatskog zbora

Poštovani visoki predstavnici hrvatskih državnih vlasti i oružanih snaga

 

Na početku, iskreno zahvaljujem na Vašim toplim riječima i dobrim željama, ali i na Vašoj kontinuiranoj suradnji s predstavnicima hrvatskih vlasti te podršci da postanemo zdrava i stabilna demokracija, razvijeno tržišno gospodarstvo, ali i prepoznatljiva i prihvaćena zemlja međunarodne zajednice.

Danas Vam se kao predsjednik države obraćam peti puta. Smatram da je u tom razdoblju Hrvatska načinila velike pomake.

Osim toga, u nešto više od godinu dana, u Hrvatskoj jesu ili će biti provedeni redoviti parlamentarni, predsjednički i lokalni izbori. Ne vidim i ne smije biti drugog izbora osim afirmacije demokratskih vrijednosti i demokratskih procesa.

Tu nema kraćeg i nema bržeg puta. Jedino je to put ostvarivanja hrvatskih državnih ciljeva. Jedino na taj način uistinu ispunjavamo obećanja prema našim građanima.

Osim različitih političkih opcija, mi ne želimo druge podjele u hrvatskom društvu. Zato očekujem da svi izabrani predstavnici vlasti - predsjednik, izvršna i zakonodavna vlast, ali i lokalni predstavnici - u svojim mandatima ustraju na procesu institucionalnih i društvenih reformi.

Osobno ću se, kao i do sada, zalagati da sve institucije države surađuju, poštuju Ustav, hrvatske zakone i međunarodne obaveze, ali i promiču građanske slobode i toleranciju, vladavinu prava, i demokratske standarde.

U 2005. obilježava se deseta godišnjica završetka vojnih operacija na području Hrvatske. Smatram da u ukupnom razvoju hrvatskog društva to ne smijemo zaboraviti, ali se ne možemo na tome i zaustaviti. Od tog razdoblja razvijali smo pravnu državu, politiku pomirenja i povjerenja, prihvatili i proveli mehanizme individualne i manjinske pravne zaštite, osigurali i omogućili pravo na povratak izbjeglica i sigurnost sve imovine.

Trebalo je to graditi u Hrvatskoj za sve njene građane. Trebalo je takvu politiku poticati i na području jugoistočne Europe.

Smatram da ti procesi još nisu dovršeni. Ali, siguran sam da su postavljeni temelji koje više nikada ne smijemo dovesti u pitanje. U Hrvatskoj i svim državama jugoistočne Europe, našu želju za mirnom i stabilnom regijom moramo pretvoriti u našu odgovornost za takvu regiju. I na tome svi moramo ustrajati.

Letvicu naših ciljeva sami smo podigli na visoku razinu. To jasno mora biti prihvaćeno kod svakog našeg građanina. Upravo zato, naš put u ujedinjenu Europu neće biti paravan za neizvršenje obaveza, za odugovlačenje reformi, za prepuštanje tog cilja nekim drugim političkim generacijama.

Smatram da smo dovoljno zreli da svaku nepravilnost u demokraciji možemo i moramo rješavati sami.

I to ne samo u dijagnosticiranju, nego i u izlječenju. Vjerujem da neke posljednje reakcije hrvatske javnosti i državnih institucija to dokazuju.

Sada kada su vrata široko otvorena, smatram da nije dovoljan samo najširi politički konsenzus u Hrvatskoj, nego odgovornost i efikasnost. Svima u Hrvatskoj treba postati jasno da se ne treba bojati Europe, ali i da Hrvatska u ujedinjenoj Europi želi i može biti pouzdan i prepoznatljiv partner.

Ako i postoji sumnja, spremni smo dokazati da su naša opredjeljenja ozbiljna i odgovorna, i prema Europskoj uniji, i prema Sjevernoatlantskom savezu, i prema drugim regionalnim te međunarodnim mehanizmima i partnerima. I na tome inzistiram u suradnji s drugim predstavnicima hrvatskih državnih institucija.

U našem je interesu da Hrvatska gospodarski ojača. Ali ne kao zatvorena, nego kao otvorena zemlja. Kao zemlja u koju ne treba stizati međunarodna pomoć, nego koja će privlačiti međunarodne investicije. Kao zemlja koja će znati zaštiti svoje potencijale, ali i uskladiti s međunarodno prihvaćenim standardima. Kao zemlja koja upravo u suradnji s najbližim susjedima želi stvoriti veću gospodarsku i investicijsku suradnju.

Tu ne smijemo zatvoriti oči pred problemima. Hrvatska je tranzicijska i tranzitna zemlja. Svjesni smo da nije dovoljno tek identificirati korupciju, organizirani kriminal, ilegalne tokove novca, droge i ljudi. Ne smijemo se skrivati iza činjenice da su to internacionalne pojave. Moramo se suočiti s činjenicom da su to i hrvatski problemi. Jednako tako moramo biti uspješni u njihovom rješavanju.

Za to nije dovoljna samo politička volja već i efikasni državni mehanizmi, kao i suradnja sa svim međunarodnim institucijama.

Napokon, želim da Hrvatska sa svojim morem, lukama, i prometnom povezanošću postane ulaz mnogim drugim izvaneuropskim tržištima prema Europi. Želim da naši otoci, turizam, ribarstvo i poljoprivreda ne postanu tek dio naše gospodarske statistike, već i kvaliteta koju ćemo zastupati u europskim i globalizacijskim procesima.

Gospođe i gospodo Veleposlanici,

Podržavao sam, i podržavat ću sadržajno, a ne tek formalno uključivanje Hrvatske u niz procesa ujedinjene Europe i suvremenog svijeta. Hrvatska će svoje međunarodne obaveze ispuniti. Ali postoje i mnogi novi međunarodni izazovi.

Stoga želimo razvijati suradnju. I to ne samo u Europi i s europskim mehanizmima, već i u transatlantskim institucijama i s državama i asocijacijama drugih kontinenata. Želimo i punu suradnju u okvirima Ujedinjenih naroda koji ove godine obilježavaju šezdesetu godišnjicu aktivnosti.

Ne želim da Hrvatska postane članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza samo zbog sebe. Demokracija ne smije na ovim prostorima ostati ranjiva. Osobno ću se zalagati za kredibilitet Hrvatske u međunarodnoj zajednici, za daljnje jačanje građanskih sloboda i demokracije u Hrvatskoj, za mir, stabilnost i razvoj jugoistočne Europe.

Potreseni tragičnim vijestima s kraja protekle godine, smatram da zajedno možemo konstatirati da svijet bez međunarodne suradnje i pomoći jednostavno nije moguć. Odnosno da je svijet bez te suradnje i pomoći lošiji. Stoga vjerujem da s tim porukama i interesima možemo i moramo svi zajedno započeti ovu godinu.

Na kraju, dozvolite da zaželim Vama i članovima Vaših obitelji sretnu Novu godinu, dobro zdravlje i radost, te uspješan i ugodan boravak u Hrvatskoj.  Pozivam Vas da nastavimo našu zajedničku suradnju.

Hvala!