13.11.2003. - Zagreb

Govor predsjednika Republike prilikom dodjele odlikovanja u povodu 125. godišnjice Hrvatskog Crvenog križa

 

Poštovane gospođe i gospodo odlikovani,

gospodo veleposlanici,

cijenjeni gosti i uzvanici,

 

 

Danas će se dodijeliti odličja građanima nekoliko europskih zemalja, koji su svojim doprinosom pomogli Republici Hrvatskoj.

 

Hrvatski Crveni križ kao predlagatelj izdvojio je nekoliko vas koji ste se osobito istakli u humanitarnoj pomoći Hrvatskoj u razdoblju od 1990. do 1992., ali i kasnije, kad je nama ta pomoć bila najpotrebnija. Republika Hrvatska tada je prolazila teške i slavne dane stjecanja slobode i državne nezavisnosti.

 

Hrvatska je bila izložena agresiji. Ti su dani za mnoge značili i teške patnje i život u oskudici.

 

U Domovinskom ratu stotine tisuća ljudi bili su prognani iz svojih domova, tisuće su poginule, deseci tisuća boraca i civila bili su ranjeni. Sve ove patnje, a napose oskudicu prognaničkog života, olakšali ste vi svojim doprinosom u humanitarnoj pomoći.

 

Ova odličja, koja vam uručujem, simboličan su iskaz zahvalnosti u ime onih koji su primili vašu pomoć, ali i u ime svih građana Republike Hrvatske.

 

Hrvatski Crveni križ dio je velike humanitarne organizacije koja je tijekom svojeg postojanja uvijek pomagala ljudima u nevolji i svima onima kojima je pomoć bila potrebna. Svojim angažiranjem u akcijama Crvenog križa i drugim humanitarnim djelovanjem vi ste pokazali i dokazali svoju humanost i solidarnost prema ljudima kojima je potrebna tuđa pomoć.

 

Uz to, danas se uručuju i posebna priznanja Republike Hrvatske svjetskim medijskim kućama koje su izvještavale o ratu i o stanju u Hrvatskoj.

 

Novinari su svojim vijestima i objektivnim analizama znatno pridonijeli širenju istine o tadašnjem stanju u Hrvatskoj. Svojim izvještavanjem novinari vaših agencija i medijskih kuća time su pridonijeli ubrzanju svršetka rata u Republici Hrvatskoj. Vi ste ujedno svojim objektivnim izvještavanjem i pomogli težnje građana Hrvatske za slobodom i državnom samostalnošću.   

 

Primite ova odličja kao iskaz priznanja Republike Hrvatske za vaše djelovanje i doprinos u humanitarnom radu, te za objektivno izvještavanje svjetske javnosti.  

 

Istodobno ova odličja i priznanja simboličan su iskaz zahvalnosti u ime svih onih koji su primili pomoć čije ste prikupljanje i dopremu vi organizirali.

           

Čestitam odlikovanima, želim vam mnogo uspjeha u daljnjem radu i siguran sam da ova odličja koja danas primate za vas znače poticaj i predstavljaju priznanje za sve ono što ste učinili za Hrvatsku i njezine građane. Svima vama želim mnogo uspjeha u radu i osobnom životu.

Živjeli!