13.11.2006. - Prag, Češka

Govor predsjednika Mesića u Gradskoj vijećnici grada Praga

 

Cijenjeni gospodine gradonačelniče,
Gospođe i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti Vas ovdje- u ovoj veličanstvenoj gradskoj vijećnici, u ovom prekrasnom „zlatnom gradu“, „gradu stotinu tornjeva“, „Parizu istoka“. Zahvaljujem Vam na iskazanoj počasti- dodjeli ključeva grada Praga. Zahvaljujem i na srdačnoj dobrodošlici i uvjeravam Vas da nam je uvijek drago posjetiti Vaš grad- pa makar imali vrlo malo vremena uživati u njegovim ljepotama.
Zahvaljujući svojoj ljepoti, svom povijesnom i kulturnom značaju, Prag je grad koji nijednog posjetitelja ne može ostaviti ravnodušnim. No, on bez sumnje ima posebno značenje upravo za Hrvatsku, za obogaćivanje njezina razvoja u nizu područja i za doprinos njezinom srednjoeuropskom identitetu.
Prve veze Hrvata s Pragom potječu još iz sredine 14. stoljeća, gotovo iz iste godine u kojoj je započela gradnja i ove divne Vijećnice u kojoj se nalazimo. Tada je veliki češki kralj Karlo IV. pozvao hrvatske benediktince s otoka Pašmana da dođu u ovdašnji novoizgrađeni samostan 'Na Slovanceh', da podučavaju pismo glagoljicu i prevode crkvene knjige sa češkog na hrvatski. U stoljećima koja su slijedila, Prag je postao svojevrsna Meka mnogim hrvatskim znanstvenicima, umjetnicima i političarima, te je generacijama bio ključna poveznica Hrvatske s ovim dijelom Europe. 
Iako je nemoguće nabrojiti sve znamenite Hrvate koji su se ovdje obrazovali i u ovom gradu djelovali, spomenimo bar neke od njih: skladatelj Vatroslav Lisinski, kipar Frano Kršinić, kemičar i nobelovac Vladimir Prelog, čuveni geofizičar Andrija Mohorovčić, književnik August Šenoa te pravnik i publicist Ivo Prelog. Prag je otvorio svoja vrata i našem slikaru Vlahi Bukovcu, političaru Stjepanu Radiću, dirigentu Fridrichu Rukavini i skladatelju Miroslavu Šliku. Iskustva i znanja koja su oni stekli u ovome gradu bila su od neprocjenjive vrijednosti za razvoj hrvatske misli i kulture, ali vjerujem da su oni svojim djelovanjem obogatili i sam Prag, te da je time i hrvatski narod na svoj način pridonio napretku i slavi ovog veličanstvenog grada.
Posebna mi je čast što ću danas prisustvovati i otkrivanju spomen-ploče našem Nikoli Tesli, genijalnom fizičaru srpskog porijekla rođenom u Hrvatskoj, u tadašnjoj vašoj i našoj Austro-Ugarskoj monarhiji.
Uvjeren sam da će se intenzivan odnos Hrvata s ovim gradom nastaviti, te da će Hrvati u Pragu i dalje često boraviti kao turisti, studenti, umjetnici i poduzetnici. Stanovnici vašeg grada su rado viđeni gosti u Hrvatskoj, te su tradicionalno jedni od najbrojnijih posjetitelja hrvatske obale. Nadam se da će suradnja naših sugrađana i sunarodnjaka i dalje biti u skladu sa svojom bogatom prošlošću, a Vama, gospodine gradonačelniče, želim svako dobro i puno uspjeha u očuvanju ljepota ovog jedinstvenog grada, u njegovu razvoju i u radu na dobrobit njegovih građana.
Hvala.