14.02.2007.

Govor predsjednika Mesića na prezentaciji studije Svjetske banke "Ocjena životnog standarda u Hrvatskoj"

 

Govor predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića na prezentaciji studije Svjetske banke «Ocjena životnog standarda u Hrvatskoj: promicanje socijalne uključenosti i regionalne jednakosti»

Poštovane gospođe i gospodo!

Zadovoljstvo mi je pozdraviti sve prisutne na prezentaciji studije Svjetske banke o životnom standardu u Hrvatskoj!
Prihvatio sam pokroviteljstvo nad prezentacijom spomenute analize, jer problematiku životnog standarda smatram ključnom za društveni i ekonomski razvitak Hrvatske!
Mi moramo raditi na ubrzanom razvoju naše ekonomije i na povećanju životnog standarda hrvatskih građana!
To mora postati trajnim ciljem hrvatske politike razvoja!
Zbog toga, dozvolite mi kratki osvrt na neke od ključnih aspekata problematike koja se analizira u studiji Svjetske banke. To su: problem siromaštva, rast životnog standarda i povećanje zaposlenosti u Hrvatskoj. Stalno sam govorio, a ponovit ću to i danas: mi jednostavno nemamo pravo na siromaštvo!
Srećom, analiza Svjetske banke pokazuje da je siromaštvo u Hrvatskoj – mjereno prema međunarodnim standardima - relativno ograničeno.
Svega 11 posto stanovništva je siromašno, dok se dodatnih 10 posto stanovništva nalazi blizu granice siromaštva, jer njihova potrošnja prelazi prosječnu razinu za svega 25 posto! Oko jedan posto stanovništva nalazi se u zoni vrlo ozbiljnog siromaštva!
To su zaključci analize Svjetske banke! S druge strane, prema drugim istraživanjima, problemi životnog standarda u Hrvatskoj znatno su složeniji.
Prema novijim anketama o troškovima kućanstava, čak tri četvrtine kućanstava u Hrvatskoj ima problema sa pokrivanjem svojih mjesečnih troškova!
Njihova primanja trebala bi biti znatno veća, kako bi bili u stanju pokriti sve osnovne životne troškove!
Istodobno, polovica prihoda ide na zadovoljenje temeljnih egzistencijalnih potreba!
Zbog toga raste zaduženost stanovništva! Tako je ukupan prošlogodišnji rast kredita banaka odobrenih privatnom sektoru iznosio čak 23 posto, od čega je više od polovice bilo odobreno stanovništvu!
Drugi važan predmet analize je ostvarivanje razine BDP-a po stanovniku u Hrvatskoj do one u Evropskoj uniji.
Naša zemlja razvijala se po stopama rasta bržim od EU, tako da je od 1996. do 2005. godine BDP po stanovniku u Hrvatskoj porastao za 55 posto.
U odnosu na prosjek zemalja EU(25), hrvatski BDP po stanovniku narastao je sa 37 posto u 1995., na 46 posto u 2004. godini.
Uzevši u obzir određene korekcije, BDP po stanovniku Hrvatske iznosi oko 55 posto prosjeka EU(25).
Ali, u daljnjem rastu životnog standarda problem mogu predstavljati dugoročna demografska kretanja.
Ako želimo ostvariti povećanje životnog standarda, morat ćemo ostvariti povećanje proizvodnje po stanovniku, povećanje zaposlenosti (do udjela od 70 posto aktivnog stanovništva), te porast produktivnosti rada. Poštovane gospođe i gospodo!
U analizi se ispravno navodi kako je u Hrvatskoj potrebno intenzivnije kreiranje novih radnih mjesta!
Unatoč visokih stopa ekonomskog rasta koje smo ostvarivali, proces kreiranja novih radnih mjesta bio je vrlo ograničen!
Hrvatska ima udjel zaposlenih od oko 55 posto u aktivnom radnom stanovništvu, dok je prosjek EU oko 65 posto.
Vidljivo je da je prosječna stopa zaposlenosti u Hrvatskoj najniža u skupini europskih zemalja.
Poštovane gospođe i gospodo!
Politika „pune zaposlenosti“, na osnovi ostvarivanja viših stopa ekonomskog rasta, te stalni rast životnog standarda hrvatskih građana i pravednija raspodjela nacionalnog bogatstva, politika je za koju se stalno zalažem, kao predsjednik Republike Hrvatske!
Iako se ostvaruju relativno visoke stope ekonomskog rasta, razvoj je još uvijek ispod potencijalnih mogućnosti razvitka Hrvatske!
Zbog toga su nam potrebne reforme: društvene, političke, ekonomske i socijalne!
Ova analiza mogla bi dati dodatni impuls i potaknuti dijalog između stručnjaka i političara, o tome kako bi mogli ostvariti brži razvoj ekonomije i viši životni standard hrvatskih građana!
Naposljetku, želim vam čestitati na organizaciji današnje prezentacije! Hvala.