14.04.2007.

Govor predsjednika Mesića na konferenciji ELDR

 

Uvaženi članovi Europskih liberalnih demokrata,

Poštovani sudionici konferencije,

Ekscelencije,

Gospođe i gospodo,

 

Velika mi je čast i izuzetno zadovoljstvo pozdraviti vas na početku konferencije o iskustvima suradnje između Europske Unije i Jugoistočne Europe.

Moje je zadovoljstvo tim veće, jer je sjednica Središnjeg odbora vaše stranke, održana jučer u Zagrebu. Time je europskoj Hrvatskoj odano posebno priznanje za njezina dostignuća započeta demokratskim procesima iz 2000. godine.

No, put na koji je Hrvatska tada odlučno zakoračila nije uvijek bio lagan niti jednostavan.

On je zahtijevao prvenstveno promjenu nas samih, kako bi europske vrijednosti – demokracija, tržišno gospodarstvo i vladavina prava – postale i naše vrijednosti.

On je od nas tražio pomirenje, toleranciju i suživot unutar naših granica, a istovremeno suradnju, dijalog i usuglašavanje sa svim zemljama u susjedstvu, pa i s onima s kojima smo do jučer bili u ratu.

Ali, Hrvatska na tom putu nije bila sama. Našu odlučnost poduprle su međunarodna zajednica i međunarodne financijske institucije. Naše napore prepoznala je Europa, koja je honorirala naša postignuća, osobito doprinos uspostavi mira i stabilnosti naše uže regije, što ostaje naš dugoročni zajednički cilj.

Hrvatska je danas u statusu kandidata za Europsku uniju.

Kao takva, ona usko surađuje s europskim institucijama u procesu pregovaranja i aktivnoj razmjeni iskustava sa zemljama članicama.

Ona blisko surađuje sa zemljama Jugoistočne Europe u okviru Procesa za suradnju Jugoistočne Europe i Novoj CEFTA-i. Ona dosljedno provodi reforme kojima uvodi europske standarde u sve segmente političkog, gospodarskog i društvenog života.

Ali, svjesni smo da dostignuća Hrvatske podrazumijevaju i obavezu da odgovorno surađujemo na usvajanju europskih standarda i vrijednosti u čitavoj našoj regiji.

Ovo je prilika da zahvalim svima vama koji ste prepoznali ova naša opredjeljenja, koji nas na tom putu pratite i koji u tom smjeru tumačite našu politiku.

Želeći da se uskoro opet vidimo ovdje u Zagrebu, ali tada u jednom od glavnih gradova Europske unije, želim uspjeh vašem radu i proglašavam međunarodnu konferenciju 'Europska unija – Jugoistočna Europa – iskustva' - otvorenom!