14.11.2006. - Karlovy Vary, Češka

Govor predsjednika Mesića prigodom posjeta Karlovym Varyma

 

Gospodine predsjedniče regije Karlovy Vary,
Gospođo gradonačelnice Vlkova,
Gospođe i gospodo,

Zahvaljujem na prijateljskim riječima i srdačnom dočeku. Drago mi je što se u sklopu programa mojega službenoga boravka u Češkoj Republici našlo vremena i za posjet, makar kratak, Karlovim Varyma. O ovome sam gradu mnogo čitao i čuo. I naravno, da sam poželio vidjeti ovaj jedinstveni spoj povijesti i sadašnjice, grad koji je u isto vrijeme i spomenik prohujalih vremena, ali i vitalni dio turističke ponude moderne Češke.
Turizam je, ne od jučer, jedna od snažnih poveznica Češke i Hrvatske. Česi su zapravo bili prvi turisti na našem Jadranu, a sa zadovoljstvom mogu konstatirati da i danas hrle na našu obalu i na otoke u velikom broju. U isto vrijeme i sve veći broj turista iz Hrvatske posjećuje Češku gdje se doista ima što vidjeti. Izleti u Češku tijekom cijele godine, Nova godina u Češkoj, sada u zimskoj sezoni, to su stalni elementi turističke ponude iz koje biraju hrvatski građani.
Tako se bolje upoznajemo, tako se zbližavamo, tako upotpunjujemo i osuvremenjujemo povijesne veze što postoje između naših zemalja. Tu povijest tijekom koje smo dugo vremena bili i u zajedničkoj, složenoj državi, povijest tijekom koje smo zajedno snivali san o nacionalnoj samostalnosti, danas - kao nezavisne države - nadograđujemo zajedničkim evropskim aspiracijama. Češka je već članica Evropske unije, Hrvatska očekuje da će to postati za nekoliko godina.
Pred nama je, dakle, zajednička evropska budućnost. Drugim riječima: bit ćemo opet zajedno. No, dok smo u Habsburškoj monarhiji bili zajedno, bez da nas je itko pitao želimo li mi to, jer su nas povezali apetiti vladara koji su imali moć, u ujedinjenoj Evropi bit ćemo zajedno na osnovi demokratski iskazane volje i opredjeljenja naših građana.
Zato i vjerujem u budućnost evropskog projekta. On je odraz i izraz želja i potreba svih evropskih zemalja, malih i velikih, bogatih i manje bogatih, on je odraz i izraz želja i potreba njihovih građana.
Baš kao što su u prošlosti mnogi ljudi iz Hrvatske u Češkoj učili, ali su mnogi od njih Češkoj imali i što dati, spomenut ću samo imena Nikole Tesle i Vlahe Bukovca, tako i danas naše samostalne države imaju jedna drugoj što dati, ali i jedna od druge što naučiti.
Područja za suradnju ima, neiskorištenih potencijala ima. Politička volja za dalje izgrađivanje naših odnosa, osobito gospodarskih, postoji. Na nama je, dakle, da prepoznamo i iskoristimo objektivno postojeće mogućnosti i da unapređujemo suradnju na obostranu korist.
Siguran sam da to možemo – u najboljoj tradiciji povijesnog prijateljstva naših naroda, ali i u najboljem duhu zajedničkoga evropskog cilja.
Hvala!