16.04.2007. - Zagreb

Govor predsjednika Mesića na prijemu za šefove parlamenata zemalja SEECP-a

Poštovani sudionici Konferencije predsjednika parlamenata zemalja Procesa za suradnju u Jugoistočnoj Europi,
Poštovani predstavnici hrvatskih vlasti,
Ekscelencije,
Gospođe i gospodo,
Osobito mi je zadovoljstvo što se susrećemo nakon današnje uspješno završene konferencije. Siguran sam da ste u svojim izlaganjima iznijeli sveobuhvatno viđenje stanja u regiji Jugoistoka Europe. Isto tako, vjerujem da ste u otvorenoj i konstruktivnoj raspravi identificirali probleme i ponudili njihova rješenja.
Uvjeren sam, također, da su rasprave koje ste vodili učvrstili naša zajednička stanovišta o potrebi vođenja permanentnog dijaloga, u kojem svatko ima pravo na iznošenje vlastitog mišljenja.
U njima se ne moramo slagati, ali ih moramo poštovati. A to je upravo jedno od osnovnih načela parlamentarnih rasprava.
Svjesni smo da je u razdoblju koje je pred nama, Hrvatska, jasnije nego ikad, suočena s dvostrukim izazovom.
S jedne strane, mi nastavljamo putem individualnih europskih dostignuća. Ona su vezana uz našu unutranju preobrazbu i kompatibilnost s europskim standardima.
S druge strane, pozvani smo, zajedno s drugim zemljama šire regije, kreirati prostor, sličan europskome. Time, primjenom europskih metoda usuglašavanja stavova i vođenja konstruktivnog dijaloga, zajedno odlučujemo o samima sebi.
U tome vidim izuzetnu vrijednost naše buduće suradnje. Oduvijek smo bili svjesni da naš put u Europu - ali niti Europa - nije zaokružena bez uže regije.
U našem je zajedničkom interesu, kao što sam i sam to često isticao, da sve zemlje regije u konačnici postanu članice Europske unije. Hrvatska je odlučna da se maksimalno angažira i da zajedno s ostalima pridonese koheziji regije Jugoistočne Europe.
A, taj put za nas nije REGIONALNI – nego EUROPSKI ! Siguran sam da to mišljenje dijelimo danas svi ovdje!
Zahvaljujem!