18.01.2006.

Govor predsjednika Mesića na prijemu za predstavnike medija

 

Gospođe i gospodo novinari,
urednici, glavni urednici, predsjednici uprava,

 

Drago mi je što vas mogu pozdraviti i u mojemu drugome mandatu. Nastavljamo praksu, rekao bih da je to već i tradicija, naših susreta na početku godine. Stoga mi dozvolite da vam svima najprije poželim svako dobro u Novoj godini – i vama, i članovima vaših obitelji.

Ostavljamo iza sebe godinu u kojoj smo ostvarili jedan od ključnih preduvjeta za ispunjenje naših strateških ciljeva – započeli smo pregovore za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Siguran sam da upravo vama – predstavnicima medija - ne moram objašnjavati što to znači za razvoj i budućnost Hrvatske.

Napredujemo na putu koji neće biti nimalo lagan, upravo suprotno, bit će zahtjevan i težak, ali drugoga puta, osim ovoga u Europu – za nas nema. Na tome putu trebamo, naše društvo treba, suradnju i podršku medija i novinara. Reći ću da su i jedni, i drugi na putu o kojemu govorim upravo nezaobilazni. Pitanje je samo - kakvi mediji i kakvi novinari?

Ja sam potkraj prošle godine u nekoliko navrata govorio o stanju na našoj medijskoj sceni. Ostajem pri svim ocjenama što sam ih iznio, ali mislim da nema potrebe da ih i ovom prilikom ponavljam. Bio bih naivan, kada bih mislio da vi toga niste svjesni i da ne znate kako stvari doista stoje.

Ono, međutim, što bih ipak i danas htio ponoviti, to je da nama, Hrvatskoj i svim njezinim građanima koji iskreno žele demokratsku i pravnu državu Hrvatsku, trebaju profesionalno vođeni i uređivani, a nadasve – odgovorni mediji.

Naravno – i odgovorni novinari koji ne zaboravljaju i ne zapostavljaju osnovne postulate vlastite profesije i pravila profesionalne etike.

Uz rizik da me netko optuži da dijelim lekcije, ali – vjerujte mi - u najboljoj namjeri, reći ću vam samo ovo: ako ste već prihvatili da se nazivate novinarima, onda i budite novinari. Znam da dobro razumijete što vam hoću reći.

U medijima kakve želim Hrvatskoj, volio bih vidjeti vlasnike koji se neće brinuti samo i isključivo o profitu. Vlasnike koji će znati izvući korist i iz medija koji će i informirati, i obrazovati, i zabavljati, a da pri tome ne zaglupljuju javnost, niti njome manipuliraju. Ne prihvaćam izgovore tipa „javnost to traži“ ili „njih ne zanimaju ozbiljni i dugi tekstovi“. To naprosto nije istina. Ono što se danas često javnosti nudi, nije ono što ona traži, nego ono za što netko drugi kaže da to javnost traži.

Između medija i javnosti postoji dvosmjerna komunikacija. Dakle ako mediji javnosti ne nude potpunu, dozvolite mi da kažem: poštenu informaciju, ili svjesno umjesto informacije podmeću senzacije, poluistine, odnosno poluinformacije, onda ta ista javnost nakon nekog vremena doista i neće tražiti nešto drugo – jer neće ni znati da drugo postoji.

Ne prihvaćam ni izgovore tipa „svaka je informacija danas dostupna putem interneta, i brojnih televizijskih ili radijskih programa, odnosno novina“. Prvo, nije svima i sve dostupno u svako vrijeme. I, drugo, ponekad se čitateljima, odnosno gledateljima i slušateljima treba i pomoći da se snađu u pravoj šumi informacija. I to je jedna od zadaća medija.

U našim konkretnim prilikama očekujem od medija da i oni pomognu hrvatskim građanima da saznaju što nas sve zajedno čeka tijekom predpristupnih pregovora, i što nas čeka kada jednom uđemo u Europsku uniju. Što će građani više znati o Europskoj uniji i o tome što dajemo, a što dobivamo ulaskom u nju, to će biti manje nepovjerenja i manje straha za budućnost. Ali, bit će bitno smanjena i mogućnost manipuliranja, što je posljednje preostalo oružje onih, koji su odavno shvatili da svoje igre mogu igrati samo u izoliranoj i od svijeta i susjedstva odrezanoj zemlji.

Kada sve ovo govorim, ja ni slučajno ne mislim da biste trebali pisati samo nekritičke pohvale, ili samo o onome što je pozitivno. Izvještavajte o svemu, o onome što se događa oko nas, o životu. Jasno - i kritizirajte, upozoravajte na negativne pojave, istražujte afere, kada imate dokaze tražite ostavke i smjene. Sve je to vaš posao, pa i više do toga – vaša dužnost.

Ali, a s time ću i završiti, radite sve to isključivo na temelju relevantnih i istinitih, provjerenih podataka, na temelju argumenata. Slušajte glas svoje savjesti – prije svega i iznad svega. Radite u skladu s vašom profesionalnom etikom i ne dajte da vas itko koristi kako bi ostvario neke svoje ciljeve.  Vaš cilj je informacija, vaš cilj je istina.

Nemojte to nikada zaboraviti – jer, vi ste novinari.

Još jednom želim vam sve najbolje u godini u koju smo zakoračili, želim vam da budete novinari, a Hrvatskoj želim medije koji će poticati na razumijevanje i povjerenje, na toleranciju i poštenje, na suradnju, i to kako unutar naše države, tako i u regiji, u Europi i u svijetu.

Znam da je to što želim – puno, ali znam i to da nije nemoguće.

Ako hoćete, vi to možete ostvariti.

Želim vam sreću i uspjeh i hvala vam što ste došli na ovo naše godišnje druženje.