18.06.2005. - Brijuni

Govor predsjednika Mesića na prijemu za članove diplomatskog zbora

 

Gospođe i gospodo,
uvaženi članovi diplomatskog zbora,

poštovani gosti i uzvanici,

 

Drago mi je što vas mogu pozdraviti prilikom našeg već tradicionalnog godišnjeg okupljanja na Brijunima. Ovo je dobra prilika da se nađemo u neformalnoj atmosferi, dobra prilika i za vas diplomate da međusobno komunicirate bez uobičajenog protokola, ali dobra prilika i za mene i moje suradnike da s vama razgovaramo – neobavezno, ali odgovorno, o svemu što bi moglo zanimati i vas, i nas.

Naši su brijunski susreti postali tradicija i dobro je da je tako. Ovo otočje, osim što pruža okvir prekrasne prirode, mora, očuvane flore i faune, pruža – rekao bih – i jedinstvenu priliku za povijesne reminiscencije, za prisjećanje na političke inicijative koje su u drugoj polovici dvadesetoga stoljeća, u jeku hladnoga rata, promijenile globalnu političku scenu.

Danas živimo u drugačijem svijetu, ali na žalost problemi s kojima je suočen taj svijet nisu nimalo manji ili manje ozbiljni od onih iz proteklog stoljeća. Ako smo tada strahovali od nuklearne kataklizme, onda danas strahujemo od globalnog terorizma i mogućnosti širenja oružja masovnog uništavanja.
I onda, i sada svijet je tražio jedinstvo i odgovornost. I onda, i sada svijet se tek borio da ostvari jedinstvo i da odgovornost zamijeni samovolju, a nerijetko i politički avanturizam.

Problemi razvoja i dalje su sveprisutni.
Novi svjetski poredak i dalje je u prvom redu projekt, a tek potom moguća realnost.
Reforma Ujedinjenih naroda koja – objektivno gledano – kasni već godinama, kuca na vrata. Čini mi se, kada smo već toliko čekali, da bi možda bilo dobro uložiti još malo više energije i potrošiti još malo više vremena, da bi se stanovišta uskladila na zadovoljstvo najvećeg mogućeg broja zemalja članica.

Kao dio promijenjenog svijeta, ali i sama čimbenik tih promjena, Republika Hrvatska nije i ne može biti ni imuna na sve što se oko nje zbiva, ni izuzeta iz tih zbivanja. Nastojimo dati svoj doprinos borbi za svijet mira, stabilnosti i sigurnosti – kako svojom regionalnom, tako i globalnom politikom.
Hrvatska ne bježi iz regije, ali želi pobjeći iz onoga što je regiju obilježavalo na kraju dvadesetoga stoljeća – iz vrtloga rata, mržnje, neracionalnosti, netolerancije, ksenofobije . . . Hrvatske ne bježi od svojih susjeda, nego zajedno s njima želi graditi nove odnose, želi stvoriti novu sliku jugoistočne Europe.

Da bismo to mogli, mi težimo članstvu u Europskoj uniji. Uvjeren sam da smo po mnogim kriterijima za to članstvo zreli već danas i volio bih da oni koji na našoj strani vide u prvome redu pogreške i propuste, kojih nesumnjivo ima, priznaju i na odgovarajući način vrednuju ono pozitivno što smo ostvarili i na čemu radimo.
Volio bih da oni koji u odnosima prema nama i našim europskim aspiracijama demonstriraju čvrstinu i dosljednost, priznaju i našu čvrstinu i dosljednost u okretanju evropskim vrijednostima i postignućima – usprkos otporima, ponekad i grčevitim.

Hrvatska ne smije u nedogled plaćati za grijehe prošlosti od koje se tako očito odvojila.
Današnja Hrvatska ne treba biti kažnjavana za ono što se u ime Hrvatske i pod plaštem hrvatstva činilo jučer.
Moja pozicija je jasna. Moja politika je također kristalno jasna.

Zemlja u kojoj predstavljate vaše države, gospođe i gospodo ambasadori, temelji se na vrijednostima antifašističke borbe iz vremena Drugog svjetskog rata. Ta zemlja, Republika Hrvatska, opredijelila se voljom većine svojih građana za put slobode, samostalnosti, demokracije i pluralizma. Ta zemlja je spremna obogatiti ujedinjenu Europu i svojim tradicijama, ali i svojim suvremenim evropejstvom. Spremna je pomoći svojim susjedima da dođemo do cilja koji nam je zajednički – uzajamno surađujući i svatko u skladu sa svojim postignućima. Ali – dajte nam šansu da tu spremnost ostvarimo.

Vi imate odgovoran zadatak tumačenja politike vaših država u Hrvatskoj, kao i prenošenja informacija o našoj politici i ovdašnjim zbivanjima u svoje metropole. Želim vam mnogo uspjeha u tome poslu.
Onima koji su novi u vašim redovima, želim da se u Hrvatskoj dobro osjećaju, a onima koji se spremaju uskoro otići – želim da nas se sjećaju po dobru i da budu naši neformalni ambasadori u svojim zemljama i u svijetu.

Hvala vam što ste došli, ugodno se osjećajte i – živjeli.