18.09.2008. - Makarska

Govor predsjednika Mesića na proslavi Dana hrvatske ratne mornarice

 

Poštovani mornari, dočasnici, časnici, službenici i namještenici,
pripadnici Hrvatske ratne mornarice,

sa zadovoljstvom sam prihvatio vaš poziv kako bi i ovu, 17. obljetnicu osnutka Hrvatske ratne mornarice proslavili zajedno. Zadovoljstvo mi je tim veće što ste ove godine svoj Dan odlučili proslaviti upravo u Makarskoj, gradu bogate pomorske tradicije. Stanovnici ovih prostora, ljudi koji su živjeli uz more i od mora, oduvijek su bili ribari, pomorci i brodograditelji. No, znajući da od mora žive, svoje more i priobalje znali su i očuvati.
A znali ste i vi!
Prije 17 godina, kada je postalo jasno da su suverenitet i cjelovitost našeg mora, priobalja i cijele Hrvatske dovedeni u pitanje, svoje ste znanje, sposobnosti i odlučnost stavili u službu obrane. Bili ste svjesni da time gradite svoju budućnost.
Hrvatska ratna mornarica ima tradiciju i iskustvo kojima se malo tko može podičiti. Upravo vam to, uz ovladavanje novim znanjima i stjecanjem vještina omogućava da svakodnevne obveze, koje su svakim danom veće i zahtjevnije, izvršavate pravodobno i u cijelosti. Na to sam iznimno ponosan.
Znam da vam ponekad velike probleme čini zastarjela i neodgovarajuća tehnika, nedostatak opreme, nemogućnost potrebnog usavršavanja. Znam da biste hrvatsku flotu željeli modernizirati najsuvremenijom opremom, a hrvatskog mornara obučiti za upravljanje njome. Želja je to svakog mornara i zapovjednika. To je i moja želja. Tim više što vaše obveze rastu iz dana u dan.
Jer svijest o važnosti Jadranskog mora kao neprocjenjivog bogatstva Hrvatske svakim danom sve je izraženija. Potreba njegova očuvanja i to ne samo kroz primarnu zadaću očuvanja suvereniteta Hrvatske, već njegova očuvanja u smislu prirodnog bogatstva sprečavanjem svih oblika nezakonitog i nekontroliranog iskorištavanja i ekološkog zagađivanja treba postati zajednička os djelovanja svih nadležnih za Jadransko more. Međuresorna suradnja mora biti usklađena. U tome i djelovanje Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže mora biti prepoznatljivo.
Jadran također mora postati poveznica suradnje sa susjednim zemljama. Faktor povezivanja, a ne faktor razdora. Predugo se na ovim prostorima želja za prekograničnom suradnjom smatrala ambicijom za promjenom granica.Vjerujem da je to stvar prošlosti, jer upravo se suradnjom i uvažavanjem prava drugih unaprjeđuju demokratske vrijednosti, radi na dobrobit vlastite zemlje i tako daje doprinos sigurnosti okruženja u kojem živimo.
Sljedeće godine očekujemo prijam u punopravno članstvo NATO- saveza. Iako je Hrvatska ratna mornarica dokazala svoju sposobnost da s partnerima ravnopravno sudjeluje u zajedničkim pomorskim vježbama, ulazak u NATO- savez proširit će zadaće Hrvatske ratne mornarice, a doktrine uporabe promijeniti. A da bismo to mogli ostvariti potrebno je dosegnuti određene standarde.
Sa zadovoljstvom mogu istaći kako smo zahvaljujući i Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga u prilici da ih postupno dosežemo. Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga omogućava višegodišnje sustavno planiranje jer su proračunska sredstva namijenjena za potrebe obrane unaprijed utvrđena. Stoga u procesu planiranja, ali i nabave očekujem sustavnost i racionalnost u pristupu. Neka nabava brodova koji će ovih dana upotpuniti vašu flotu posluži kao primjer kako učinkovito povećati vašu spremnost.
No moram napomenuti još jednu vrlo važnu činjenicu. A to je sredina u kojoj radite i živite, a po potrebi i djelujete. Bez dobre suradnje, potpore i pronalaženja zajedničkih interesa s lokalnom samoupravom i žiteljima priobalja i otoka, vaše zadaće, ali i njihove potrebe ne mogu biti potpuno uspješne i zadovoljene.
Grad Makarska svojom nam je dobrodošlicom zorno pokazao da prepoznaje vaše napore i cijeni vaša postignuća. Jednako tako Oružane snage pa tako i mornarica, iskazale su maksimum u racionalizaciji lokacija nužnih za svoje djelovanje rukovodeći se potrebom razvoja gradova, općina, otoka ali i potrebom unapređenja turizma.
Vjerujem i u buduću suradnju naročito tamo gdje je prisutnost Hrvatske ratne mornarice nužna zbog izvršenja njezine temeljne zadaće - očuvanja suvereniteta Hrvatske. Neka brzo pronalaženje lokacije za pomorsku bazu Jug bude dobar primjer zajedničkog djelovanja u ime općeg dobra i sigurnosti.

Poštovani pripadnici Hrvatske ratne mornarice,

svima vama koji ste povodom današnje obljetnice nagrađeni, pohvaljeni i promaknuti upućujem čestitke. Zahvalnost izražavam vašim kolegama koji su svoje živote nesebično podarili za slobodu i neovisnost našega mora i cijele domovine. Želim vam ispunjenje svih postavljenih ciljeva, još mnogo osobnih i profesionalnih uspjeha i neka vam je mirno more.

Hvala!