19.03.2007.

Govor predsjednika Mesića u  Zapovjedništvu za združenu izobrazbu i obuku «Petar Zrinski»

 

Aktualno stanje i perspektive razvoja Republike Hrvatske

 

Poštovani časnici, dočasnici, djelatnici Zapovjedništva za združenu izobrazbu i obuku, dame i gospodo,

želim vam i ove godine pojasniti svoja stajališta  o aktualnom trenutku u našoj državi, te svoje stavove i promišljanja o perspektivama razvoja Republike Hrvatske.

Iako se naša današnja realnost duboko veže na kratku, ali burnu povijest nastanka hrvatske države, ovoga se puta neću osvrtati na sve aspekte njezinog stvaranja. No, ipak želim istaknuti kako smo bili žrtva agresije suludog projekta stvaranja velike Srbije i kako smo se samostalno i vlastitim naporima, uz velike žrtve i razaranja, uspjeli obraniti i stvoriti mirnodopske uvjete za razvoj države.

Moramo biti ponosni na to razdoblje, jer će ono biti zasigurno zapisano velikim slovima u našoj povijesti. Mnogi od vas sudjelovali su u obrambenim naporima zemlje i siguran sam da ste osobno ponosni na sve uspjehe. I danas koristim priliku da odam priznanje svima – od državnoga vrha do branitelja na prvoj crti – koji su sudjelovali u stvaranju uvjeta da danas svi zajedno možemo izgrađivati Hrvatsku na ponos svih njezinih građana.

Ali, moram također i ovaj put istaknuti kako postoje i sjene koje su se nadvile nad uspjesima, a one se vezuju uz nečasne radnje onih koji su vrijeme agresije i rata shvatili kao pogodan trenutak za vlastito bogaćenje. A to bogaćenje nije proizašlo iz njihove gospodarske mudrosti i sposobnosti, već iz pozicije koju su imali u državnom sustavu. Nije proizlazilo iz pogodnih tržišnih uvjeta, već iz pljačke države i vlastitih građana. Upravo zato stalno inzistiram na rasvjetljavanju svega onoga što baca sjenu na taj dio naše povijesti. To ću raditi i u budućnosti, sve dok se u potpunosti ne dobiju odgovori na neka pitanja. Ne želim Hrvatsku u kojoj ćemo svi biti taoci onih koji očito nisu željeli državu kakvu mi želimo – demokratsku, gospodarski razvijenu i ponosnu članicu međunarodne zajednice. Svojim djelima su omeli Republiku Hrvatsku na tom putu, ali je nisu zaustavili. Hrvatska ide dalje, a oni odlaze tamo gdje ih njihova djela vode – pred pravosudna tijela.

U nastavku izlaganja želim se osvrnuti na sadašnjost i budućnost Republike Hrvatske. Na trenutak u kojem živimo, i budućnost koju stvaramo. Vjerujem da svoju budućnost, usprkos mnogim poteškoćama na koje nailazimo, možemo učiniti upravo onakvom kakvu želimo. Budućnost koja će nam donijeti najviši stupanj sigurnosti, bolji životni standard, veći gospodarski rast, konkurentnost  hrvatskih proizvoda i usluga na svjetskom tržištu, kao i potpuno poštivanje svih postulata suvremene demokracije. Budućnost kakvu želimo našoj djeci i našim potomcima.

U oslikavanju našeg sadašnjeg trenutka govorit ću o tri važna područja: reformama, vanjskoj politici i integracijama. Kao što vam je poznato, Republika Hrvatska poduzela je niz potrebnih reformi kojima nastojimo učiniti našu zemlju državom po mjeri njezinih građana. Zbog svega onoga što smo proživjeli tijekom Domovinskog rata imamo obvezu izgradnje demokratske i razvijene države u kojoj će svi njezini građani ostvarivati svoja prava i slobode.

Dopustite mi da se osvrnem i na našu gospodarsku situaciju koja je nezaobilazno pitanje kada govorimo o ostvarenju svih naših želja i potreba. I tu smo učinili neke nužne reforme, ali se čini kako one nisu dovoljne. Nismo još uvijek uspjeli težište naših gospodarskih aktivnosti prebaciti na proizvodnju. Hrvatska mora proizvoditi, jer se bez toga ne može pokrenuti nijedno gospodarstvo. Istina je, trgovina također otvara radna mjesta, ali ih puno više može otvoriti proizvodnja. A naša je obveza da otvaramo radna mjesta i da hrvatski građani svojim radom mogu zaraditi za život. Povećanja životnog standarda usko je vezano uz povećanje proizvodnje po stanovniku, povećanje zaposlenosti, te uz porast produktivnosti rada. Prema statističkim podacima na jednog zaposlenog u Hrvatskoj dolazi otprilike jedna neaktivna osoba. U razvijenim zemljama taj je omjer 2:1, odnosno 3:1. Takvo stanje dovodi do pritiska na financiranje sustava socijalne skrbi, zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. Niska «zaposlenost» i vrlo nepovoljan odnos između «aktivnih» i «neaktivnih» osoba u Hrvatskoj ukazuje na temeljni strukturalni problem naše ekonomije. Stoga nam je nužno ostvariti takve ekonomske programe koji će otvarati nova radnja mjesta. Iako se ostvaruju visoke stope ekonomskog rasta, razvoj je još uvijek ispod potencijalnih mogućnosti razvitka Hrvatske! To nam kazuje da moramo mijenjati neke dosadašnje ekonomske pristupe.

Na području vanjske politike, mogu slobodno reći, a da pritom ne pretjerujem, Hrvatska je svoje mjesto pronašla već u prvim danima njena međunarodna priznanja. Svijet nas je prepoznao i prihvatio. Prepoznao je našu odlučnost da se izborimo za svoje mjesto pod suncem, otvorio se prema nama, a mi smo se otvorili prema svijetu. Za vrijeme mnogobrojnih međunarodnih kontakata, kako u zemlji tako i u inozemstvu, imao sam priliku uvjeriti se u iskrenu želju mnogih zemalja za čvršćim bilateralnim vezama s Republikom Hrvatskom. A vjerujte mi, u sedam ih je godina bilo mnogo.

Europskoj zajednici naroda pripadamo već odavno. Našim kulturnim nasljeđem, prirodnom baštinom, tradicijom i povijesnim tekovinama tvorimo nezaobilazan dio europskog mozaika. Cilj nam je učvrstiti već postojeće te stvarati nove veze sa zemljama u regiji, Europi i cijelome svijetu. Želim još jednom ponoviti da svijet ne shvaćam kao natjecanje između velikih i malih naroda, već kao zajednicu ravnopravnih naroda među kojima vlada iskrena želja za izgradnjom mira i pomoći onima kojima je ona potrebna. Dakako, često je stvarnost  drugačija od naših želja i shvaćanja, ali to ne znači da moramo odustati ili mijenjati stavove kojima branimo našu viziju svijeta i budućnosti.

Hrvatska vanjska politika, čije djelovanje možemo podijeliti na regionalnu, europsku i svjetsku razinu, promiče hrvatske interese i prezentira hrvatsko poimanje suradnje i suživota na globalnoj razini. Međunarodnoj sigurnosti doprinosimo koliko nam to mogućnosti dopuštaju. Sudjelovanje u mirovnim misijama pod okriljem Ujedinjenih naroda, pohvale zemalja-partnera s kojima sudjelujemo u tim misijama, kao i cjelokupne međunarodne zajednice, pokazatelj su naše kvalitete i sposobnosti. Kao zemlji kandidatu za ulazak u članstvo Europske unije predstoji nam još puno posla na dostizanju europskih standarda, prije svega u području pravosuđa i javne uprave, no njihovim dostizanjem ostvarujemo i vlastite ciljeve. I ovoga puta naglašavam kako dostizanje europskih standarda, kako na vanjskopolitičkom tako i na gospodarskom te unutarnje političkom planu, moramo ostvariti radi nas samih. Principi transparentnosti, kompatibilnosti i odgovornosti moraju biti postulati na kojima će se temeljiti cjelokupno djelovanje Republike Hrvatske.

Važna komponenta naše vanjske politike jest suradnja u regiji. Slobodno mogu reći da, govoreći o zemljama jugoistočne Europe, već danas predstavljamo važan čimbenik u projektima kooperacije i stabilizacije mira na ovim prostorima. Također, bez lažne skromnosti, mogu reći da zemljama koje se u procesu demokratizacije društva i dostizanja europskih standarda nalaze  iza nas, predstavljamo  pozitivan primjer. Ali, mi se prema njima ne ponašamo pokroviteljski, već prijateljski, partnerski i otvoreno. To je jedini način da svi zajedno ovu cijelu regiju učinimo europskom perspektivom, a ne europskim kriznim područjem.

Europska komponenta naše vanjske politike, članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu, predstavlja danas područje na kojem je koncentrirana naša ogromna energija. Paralelno s nastojanjem za priključenje Europskoj uniji, odvijaju se i procesi za ulazak u Sjevernoatlantski savez. Upoznati ste s dosadašnjim tijekom reformi i prilagodbi obrambenog sustava NATO standardima. No, ponovno naglašavam, da su te iste reforme bile nužne zbog nas samih. Stvaramo sustav koji će uspješno odgovoriti potrebama 21. stoljeća, novim globalnim kretanjima i promjenama na sigurnosnom planu. Budući da se naše želje poklapaju sa očekivanjima saveznika, time nam je i ovaj uvjet lakše ispuniti. Posao nije dovršen, treba biti realan i  priznati da se još uvijek suočavamo s poteškoćama koje nastojimo riješiti na najbrži i najbezbolniji način.

No, želio bih se ovoga puta osvrnuti na jednu bitnu činjenicu. Naime, građani Republike Hrvatske još nisu u potpunosti sigurni zašto nam je potrebno pridruženje ovakvom savezu. Uvijek kada predstoje promjene u životu svakog čovjeka pokušava se odgovoriti na pitanje što nam ta promjena donosi. Isto je i u životu države koju čine građani sa mnoštvom pitanja o tome kakva nas budućnost očekuje. Naša je sreća što ispred sebe imamo jasne ciljeve i što znamo kakva nas situacija čeka u budućim integracijama. One su poznate i u njima se nalaze najrazvijenije države svijeta.  Siguran sam da je svima nama želja priključenje u društvo jedne Njemačke, Francuske, Velike Britanije, SAD-a i drugih razvijenih i demokratskih država. Moramo pokazati našim građanima da Hrvatsku ne želimo uvući u nekakvu asocijaciju zbog koje će trpjeti njihov svakodnevni život, već naprotiv, prikazati dobrobit koju djelovanjem unutar Saveza možemo imati.

NATO savez danas ne predstavlja samo vojnu asocijaciju, već političku i sigurnosnu, kao i savez koji pozorno prati evoluciju globalnih sigurnosnih prijetnji i priprema se na suočavanje s njima. Sve to učvršćuje našu odluku da samo u okviru ovakvog saveza možemo u potpunosti zaštititi svoje vitalne nacionalne interese u području sigurnosti. Dovršetkom projekta modernizacije i opremanja Oružanih snaga, uz pretpostavku uspješnog završetka personalnih i organizacijskih reformi, vrata Saveza biti će nam uskoro širom otvorena. U ovom dijelu i vi imate značajnu ulogu. Vi koji educirate kadrove za najviše dužnosti u obrambenom sustavu, kao i svi vi koji ćete sutra te iste dužnosti obnašati, svojim ćete primjerom najbolje pokazati ispravnost zacrtanog smjera razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Poštovane dame i gospodo,

U odnosu na mnoge države svijeta, upotrebom kriterija veličine teritorija, brojnosti stanovništva i drugih obilježja, možemo se promatrati malom državom. Ali, moram Vam reći kako ja Republiku Hrvatsku ne doživljavam malom državom. Doživljavam je velikom i ponosnom državom, državom koja mora biti svjesna svih svojih prednosti, dakako i slabosti. Državom koja svoju veličinu neće uzimati kao svoj nedostatak i koja se neće osjećati malom zato što netko drugi ima više stanovnika. Shvaćam je kao državu koja ima svoje interese i ciljeve i koja će ih ostvarivati u skladu s interesima njezinih građana kroz suradnju i solidarnost na međunarodnoj razini. Želim zajedno s vama izgrađivati državu koja će uvijek znati odgovoriti na nepravde i laži bez obzira od koga dolazile. Samo takva država može očekivati ostvarenje svojih interesa unutar današnjeg međunarodnog poretka.

Danas je svima jasno da Republika Hrvatska slijedi put euroatlantske perspektive. I ti se procesi ne mogu i ne smiju zaustaviti. Stoga se nadam i vjerujem da ćemo, zbog dobrobiti svih nas,  uskoro realizirati dva najvažnija cilja – članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu. Time ćemo zaokružiti naš demokratski i slobodarski put koji smo, u mnogim prilikama, obećali svima onima koji su u našu slobodu i neovisnost utkali i svoje živote.

Hvala.