22.07.2008. - Ashgabad, Turkmenistan

Govor predsjednika Mesića na Hrvatsko-turkmenistanskom gospodarskom forumu

 

Poštovani gospodine potpredsjedniče Vlade Turkmenistana,

uvaženi predstavnici turkmenistanskog i hrvatskog gospodarstva,

gospođe i gospodo,

 

Osobito mi je zadovljstvo, što mogu prisustvovati otvaranju turkmenistansko – hrvatskoga Gospodarskoga foruma, prve manifestacije ove vrste, upriličene u sklopu prvoga službenoga posjeta predsjednika Republike Hrvatske Turkmenistanu.

Nekoliko sam puta upotrijebio izraz „prvi“, što znači da smo doista na početku.
I jesmo!
Jer, između dviju zemalja nije do sada, do mojega posjeta, bio potpisan ni jedan sporazum, naša gospodarska suradnja je simbolična, a robna razmjena – na izrazito niskoj razini.

Što, dakle, moramo raditi? Prije svega moramo uspostavljati pravni okvir za suradnju, moramo sklopiti ugovore poput onih o izbjegavanju dvostrukoga oporezivanja i o poticanju ulaganja . . . A zatim – moramo intenzivirati naše kontakte, moramo se – najjednostavnije rečeno – bolje upoznati. Ako se ljudi ne poznaju, onda i ne surađuju, to je stara istina.

Pri tome područja moguće suradnje postoje. Vi to znate bolje od mene, vi ste gospodarstvenici, ja sam političar, Ipak, dozvolit ću si da upozorim kako bi prije svega trebalo poraditi na jačanju one robne razmjene koja već postoji, mislim tu na izvoz lijekova i farmaceutskih proizvoda iz Hrvatske, kao i na uvoz tekstilnih proizvoda iz Turkmenistana.

Potom, treba istražiti mogućnosti obostrano korisne suradnje na polju istraživanja i eksploatacije plina i nafte, gdje vidim mogućnosti i za zajednička ulaganja. A kao područja na kojima bismo realno mogli ostvariti suradnju navest ću još i poljoprivredu, odnosno prehrambenu industriju, kao i izgradnju infrastrukture, osobito energetske i prometne. Spomenut ću još samo i naše potencijale u proizvodnji lokomotiva i vagona, kao i u brodogradnji.

Hrvatska je, kao što – vjerujem – znate, turistička zemlja. Mi ćemo našim znanjem i iskustvom rado pomoći u razvijanju turizma na Kaspijskom jezeru.

Dakle, mogućnosti postoje. Nakon razgovora što sam ih vodio sa svojim domaćinom, predsjednikom Turkmenistana, mogu reći i da politička volja postoji, i to na obje strane.
Ne treba čekati, valja prionuti poslu. Vi ga danas počinjete. Želim vam uspjeh u vašemu radu i bilo bi mi drago, kada bih uskoro dobio izvještaj o prvim konkretnim rezultatima današnjega Foruma.

Hvala!