22.10.2007.

Govor predsjednika Mesića na obilježavanju Dana UN-a

 

 

Poštovani predstavnici Ujedinjenih naroda,

cijenjeni gosti i uzvanici,

gospođe i gospodo,

                                                

Čini mi zadovoljstvo da vam se mogu obratiti na ovome okupljanju kojim obilježavamo Dan Ujedinjenih naroda. Zadovoljstvo je dvojako: s jedne strane drago mi je što i ovom prilikom mogu potvrditi čvrstu privrženost Republike Hrvatske svjetskoj organizaciji, njezinim ciljevima i aktivnostima; a s druge strane moram iskoristiti priliku da bih rekao kako mi je osobito drago zbog uspjeha što ga je Hrvatska ostvarila prije nekoliko dana prilikom glasovanja o novim nestalnim članicama Vijeća sigurnosti.                     

Rekao sam i ponovit ću: naš ulazak u Vijeće sigurnosti u godinama 2008. i 2009. u isto je vrijeme i priznanje, ali i odgovornost. I toga moramo biti svjesni u svakome trenutku. Priznanje smo zaslužili našom vanjskom politikom u kojoj se čvrsto i dosljedno držimo načela, čak i onda kada to nekome može zasmetati; zaslužili smo ga politikom kojom se otvaramo svijetu, i to cijelome svijetu, nudeći ravnopravnu suradnju u cilju ostvarivanja uzajamnih interesa.

A odgovornost što je preuzimamo, to je odgovornost kako prema onima koji su podržali našu kandidaturu, tako i odgovornost u odnosu na ulogu što ćemo je imati u Vijeću sigurnosti. Onima koji ne razumiju stvari, ili ih naprosto ne žele razumjeti, moram vrlo jasno reći sljedeće: mi smo u najvažnije tijelo svjetske organizacije ušli zahvaljujući tome što je velik broj zemalja iz svih krajeva svijeta u nama prepoznao državu spremnu da dijeli njihove strahove, njihove brige, ali i njihove vizije o svijetu današnjice i svijetu sutrašnjice.
Mi ćemo, naravno, u Vijeću nastupati sa čvrstih pozicija naše, hrvatske, vanjske politike, uvažavajući pri tome stanovišta Evropske unije, ali – povrh svega – nastojeći da djelujemo konstruktivno, u najboljem interesu mira, sigurnosti i stabilnosti u svijetu. Konzultirat ćemo se s drugima, nikoga pri tome ne preferirajući, nikoga ne zapostavljajući, u želji da pomognemo u ostvarivanju načela Povelje svjetske organizacije. Usmjeravat ćemo djelovanje Vijeća sigurnosti i svojim glasom – glasom koji ima jednaku težinu kao glas bilo koje druge zemlje.

Smatrao sam potrebnim sve ovo reći, jer će Hrvatska i svojim djelovanjem u Vijeću sigurnosti izraziti, demonstrirati i potvrditi svoje stanovište o Ujedinjenim narodima, toj jedinstvenoj organizaciji sviju nas.

Htio bih i ovom prigodom naglasiti važnost i značenje što ga pridajemo svjetskoj organizaciji, usprkos njezinim manjkavostima i nedostacima. Htio bih reći kako je svijet u kojemu živimo nezamisliv bez Ujedinjenih naroda, ma koliko primjedbi da imamo na njihovo djelovanje. I ne samo da je nezamisliv, taj bi svijet bez Ujedinjenih naroda bio – bojim se – i neizdrživ.

Republika Hrvatska snažno podupire započeti proces reforme svjetske organizacije, uključujući i reformu Vijeća sigurnosti. Samo reformirani, a to znači i ojačani Ujedinjeni narodi mogu nam, uz pretpostavku dobre volje i iskrene želje sviju nas, pomoći da ovaj svijet, jedini svijet kojega imamo, pretvorimo u bolje mjesto za život – svih naroda i svih ljudi.    

Republika Hrvatska bila je u danima svojega nastajanja upućena na pomoć Ujedinjenih naroda. Danas mi, u sklopu akcija svjetske organizacije, pružamo pomoć drugima. Po broju mirovnih operacija u kojima sudjelujemo, trenutno smo na prvome mjestu među zemljama-članicama. U odnosu na aktivnosti Ujedinjenih naroda nemamo, niti ćemo ikada imati bilo kakvih rezervi, a sudjelovat ćemo u njima uvijek kada to bude u sklopu naših mogućnosti.

Poručujem na kraju da će Republika Hrvatska djelovanju svjetske organizacije nastojati pridonijeti u najvećoj mogućoj mjeri, duboko svjesna potrebe postojanja Ujedinjenih naroda i njihove nezamjenjive uloge u rješavanju problema s kojima se suočavamo – od klimatskih promjena, preko nerazvijenosti i siromaštva, do terorizma i lokalnih kriza.

Svim djelatnicima i dužnosnicima Ujedinjenih naroda – ovdje u Hrvatskoj, ali i širom svijeta, želim uspjeh u njihovome daljem radu.

Hvala!