23.07.2005.

Govor predsjednika Republike na otvaranju prostorija Radio Varaždina

 

Poštovani župane Čačiću,

Poštovani gradonačelniče Čehok,

Poštovani glavni uredniče Ostrički,

Gospođe i gospodo,

 

Dopustite mi najprije da svima vama čestitam šezdeseti rođendan Županijskog radija Varaždin.

 

Sa emitiranjem ste započeli u teškim vremenima odmah po završetku drugog svjetskog rata,  i u ovih proteklih šest desetljeća bili ste glas javnosti i svjedok svih događanja i procesa u varaždinskoj regiji.

 

I vaš radio je, kao i ostali mediji u Hrvatskoj, bio suočen s procesom  tranzicije iz jednog društvenog uređenja u drugo, ali i s agresijom na Hrvatsku.  To je dijelom i otežalo proces pretvaranja hrvatskih medija iz «strogo kontroliranih» u potpuno slobodne medije.

 

Međutim, niti tranzicija niti rat, ne mogu i ne smiju nam biti opravdanje za kočenje procesa izgradnje slobodnih medija, odnosno medija kojima će na prvom mjestu biti zadatak informiranja javnosti i koji će se voditi jedino i isključivo profesionalnim standardima i etikom.

 

Danas je na medijima velika odgovornost koje oni moraju biti svjesni. Informacija je moćno oružje koje, u rukama onih koji ne znaju ili koji svjesno s njom manipuliraju, može biti i pogubna.

 

Od toga nisu i ne mogu biti izuzeti niti vlasnici medija unatoč tome što se vode profitom kao ključnim čimbenikom svog poslovanja. Međutim, medijske kompanije imaju i onu, rekao bih «uzvišeniju» funkciju – a to je da informiraju.

Uostalom, upravo su vlasnici najodgovorniji za slobodu i za kvalitetu medija, jer oni biraju kadrove i određuju koncepciju.

 

Međutim, jednakih profesionalnih vrijednosti moraju se pridržavati mediji bez obzira jesu li nacionalni ili lokalni.

 

Moram reći i kako su mi poznati problemi s kojima se susrećete vi koji radite u lokalnim medijima. Poznato mi je kako se često događa da novinari godinama rade kao honorarni suradnici, što dakako stvara i veliku mogućnost manipulacije, pa i ucjene od strane vlasnika.

 

Veliki je problem i što u nekim redakcijama još uvijek nisu doneseni statuti redakcija, kao i da u nekim medijima vlasništvo još uvijek nije transparentno.

 

Poznato mi je i da se, u slučajevima kada je vlasnik medija lokalna samouprava, često događa se da ta ista vlast radi pritisak na novinare kako bi oni izvještavali na način kako odgovara vlasti, ili im u suprotnom uskraćuju financijska sredstva.

 

Ali bez obzira na sve, mediji imaju funkciju da informiraju javnost i da javnosti donose pravodobne, istinite i relevantne informacije.

 

Točno je i da neki mediji mogu biti  bliski jednoj ili drugoj političkoj opciji, dapače to je normalno, ali ta se bliskost mora iščitavati iz komentara, dakako potpisanih, ali ne i iz prezentacije informacija. Jer, ponavljam i ovom prilikom, činjenice su svete, a komentar je slobodan.

 

Želim u Hrvatskoj vidjeti profilirane medije, medije u kojima će novinari i urednici, kao i vlasnici biti odgovorni za svaku napisanu odnosno izgovorenu riječ.

I na kraju, želim još jednom čestitati šezdeseti rođendan Županijskoj radio postaji Varaždin kako vama zaposlenicima tako i vašim slušateljima i veseli me što ste u ovoj novoj zgradi dobili izvrsne uvjete za rad, ali i druženje.

 

Hvala!