23.12.2009.

Govor predsjednika Mesića na prijemu za državne dužnosnike u prigodi Božića i novogodišnjih blagdana

 

 

 

 

Poštovani gosp. Predsjedniče Hrvatskog sabora
Poštovana gospođo Predsjednice Vlade Republike Hrvatske,
Cijenjeni ministri,
Poštovani Načelniče Glavnog stožera Oružanih snaga
Poštovani predsjednici parlamentarnih stranaka,
Cijenjeni gosti i uzvanici,

Zadovoljstvo mi je što Vas i ove godine mogu pozdraviti na tradicionalnom božićno-novogodišnjem prijamu. To je prigoda da jedni drugima izrazimo dobre želje za budućnost, no ujedno i za kratak pogled na ono što je učinjeno u godini koja je na izmaku.
U cjelini gledano, možemo ustvrditi da s uspjehom zaključujemo ovu, 2009. g. Na vanjskopolitičkom planu Republika Hrvatska učvrstila je svoj ugled i s uspjehom završava svoj dvogodišnji mandat u članstvu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Hrvatska vrlo odgovorno sudjeluje u brojnim mirovnim misijama Ujedinjenih naroda. Članstvo u NATO-savezu također je učvrstilo naš međunarodni položaj. Pregovori o ulasku u Europsku uniju, nakon uspješnog prevladavanja slovenske blokade, ulaze u završnu fazu. Smatram da više ne bi trebalo biti zapreka da se pregovori završe u predviđenom roku. Zahvalni smo svim našim prijateljima u Europskoj uniji koji objektivno vrednuju naš napredak i podupiru naša nastojanja da postanemo 28. zemlja članica.
Republika Hrvatska nastavlja intenzivno razvijati dobre odnose sa svim zemljama s kojima ima zajedničke interese, a posebno sa susjednim zemljama. U tom sklopu posebno podupiremo europsku orijentaciju, neovisnost i cjelovitost Bosne i Hercegovine. Također, predani svojim obvezama proizašlim iz Daytonskog sporazuma i suradnje s međunarodnom zajednicom te obvezani Ustavom Republike Hrvatske, imamo i dalje zadaću podupirati konstitutivnost i ravnopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.
Na unutarnjem planu tijekom ove godine istaknuto mjesto imala je gospodarska kriza. Velika zaduženost, pad industrijske proizvodnje i nacionalnog proizvoda, povećanje unutarnje nelikvidnosti, ugrožena radna mjesta – sve je to naša realnost. Ova godina bila je teška, a sljedeća vjerojatno neće biti lakša. Potrebno je učiniti sve da obnovimo pozitivnu stopu rasta, zaustavimo zaduživanje, osiguramo likvidnost, očuvamo zaposlenost i nastavimo razvojna ulaganja. Potrebno je u tu svrhu osmisliti i provesti cjelovitu poreznu reformu. Krizni porez i povećanje PDV-a može biti samo kratkoročna mjera ograničena učinka. Sada, kad se svjetska ekonomija pomalo oporavlja, važno je potaknuti proizvodnju i izvoz. I naša diplomatska mreža mora biti mnogo više stavljena u službu otvaranja novih tržišta i gospodarske suradnje. No ostaje glavna zadaća: osmisliti dugoročnu strategiju razvoja hrvatskog gospodarstva, koja će se prije svega temeljiti na svekolikim potencijalima i resursima Republike Hrvatske. To će unaprijediti našu kreativnost, osnažiti samopouzdanje te ojačati hrvatsku konkurentnost na europskom i svjetskom tržištu. Zato i sadašnje teškoće gledam prije svega kao priliku da otvorimo nove vidike razvoja i napretka.
Tom cilju treba da se prilagodi i zakonodavni okvir, dok pravosudni sustav i dalje traži dobro promišljene reformske zahvate, prije svega radi još veće djelotvornosti u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Posljednjih mjeseci klima za borbu protiv korupcije u znatnoj se mjeri poboljšala. U borbi protiv toga zla ne smije se posustati jer o tome u velikoj mjeri ovisi ukupna vjerodostojnost i uspješnost državne politike.
Ove godine prvi smo puta proveli neposredan izbor općinskih načelnika, gradonačelnika i župana. Uvjeren sam da je to korak naprijed u demokratskom razvoju, posebice u razvoju demokratske procedure i demokratski izabranih institucija, koje treba da budu u službi svih naših građana.
Sada nas očekuju izbori za Predsjednika Republike. Kao što neko vrijeme na svoj način određuje predsjednika, tako i svaki predsjednik određuje svoje vrijeme. Kao Predsjednik Republike u izvršavanju svojih ustavnih obveza, imajući na umu sve što je hrvatski narod postigao u svojoj dugoj prošlosti te vodeći se vrijednostima u Domovinskom ratu izborene slobode i neovisnosti, nastojao sam promicati demokraciju, ravnopravnost svih građana, pravnu državu, zaštitu ljudskih i manjinskih prava, europsku pripadnost Hrvatske i antifašizam. Smatram posebno važnim što sam uvijek imao neposredan dodir s građanima i mogao biti uključen u rješavanje različitih životnih i razvojnih problema.
Treći hrvatski predsjednik, izabran demokratski izraženom voljom građana, koji će graditi na baštini do sada postignutog, bit će izraz nacionalnih, državnih i društvenih potreba i težnji ovoga vremena i ponijet će odgovornost za budućnost. Činjenica da će biti predsjednik Hrvatske kao članice Europske unije usmjerit će njegovu ukupnu politiku. Nadam se da je neće i ograničiti. Svakako, u okviru ustavnih ovlasti, imat će priliku kreirati svoje vrijeme.
Osamnaest godina suvremene hrvatske države mali je povijesni odsjek u ukupnoj hrvatskoj povijesti. No Hrvatska je od osamostaljenja na mnogim područjima učinila velike korake naprijed. U obnovi i izgradnji zemlje, u znanosti, privredi, kulturi, sportu i na drugim područjima postigli smo velike uspjehe, a mnogi su naši ljudi na dobru glasu u svjetskim razmjerima. Uvjeren sam da su udareni dobri temelji da se Republika Hrvatska uspješno razvija kao suverena, demokratska i u svakom pogledu moderna europska država. Zato vjerujem u dobru hrvatsku budućnost!
Dopustite mi na kraju svima vama zahvaliti na uspješnoj suradnji, ne samo tijekom prošle godine nego i kroz sve godine u kojima sam obnašao dužnost Predsjednika Republike. Vjerujem da ćemo u skladu sa svojim dužnostima i mogućnostima svi zajedno i svatko osobno i dalje činiti sve potrebno da se Republika Hrvatska uspješno razvija kao zemlja mira, demokracije i napretka za dobro svih svojih građana.
Želim Vam svima Sretan Božić i novu, 2010. godinu!