25.06.2009.

Govor predsjednika Mesića u povodu svečanog postrojavanja na Trgu bana Jelačića

 

Poštovani Predsjedniče Hrvatskog sabora,
Poštovani Predsjedniče Vlade i dužnosnici državne vlasti,
Poštovani časnici, dočasnici i vojnici,
Cijenjeni građani,

Prije osamnaest godina, 25. lipnja 1991, Hrvatski je sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Bio je to povijesni dan za hrvatski narod, koji je od srednjega vijeka vodio borbu za svoju samostalnost i slobodu.
Zato je u ovoj prigodi potrebno prije svega iskazati zahvalnost svima koji su sudjelovali u obnovi samostalne hrvatske države, i na bilo koji način pridonijeli njezinu razvoju.
Ovogodišnji dan državnosti proslavljamo prvi put kao punopravna članica NATO-saveza, zahvaljujući reformama obrambenog i sigurnosnog sektora, ali i potpori građana, koji razumiju suvremene međunarodne procese. A te procese, uz ostalo, karakterizira globalno ugrožavanje mira i sigurnosti. Zbog toga su rizici za mir i sigurnost zajednički i podjednaki za sve države, koje udružuju obrambene snage i sigurnosne komponente kako bi mogle djelotvorno odgovoriti na moguće izazove.
Osim toga, potrebno je naglasiti da naše članstvo u NATO-savezu donosi već prve koristi ne samo u političkom nego i u gospodarskom smislu. Obilježavanje Dana državnosti povezano je s našom borbom za slobodu, koju smo vodili u obrambenom ratu s mnogo nadmoćnijim protivnikom u nesklonim nam međunarodnim okolnostima. U toj borbi došli smo do pobjede i slobode za sve hrvatske građane.
Nažalost, u obrani domovine mnogi su položili svoje živote. Njihovoj žrtvi danas diljem Hrvatske odajemo počast i zahvalnost.
Danas imamo profesionalne, motivirane, dobro osposobljene Oružane snage, koje opremamo suvremenim oružjem i vojnom opremom. Stoga možemo biti sigurni da ste sposobni izvršiti sve zadaće koje se pred vas postave na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Vi koji ste danas ovdje postrojeni zajedno s našim NATO-saveznicima jamci ste mira i sigurnosti ne samo naše Domovine nego i ujedinjene Europe, Europe kojoj oduvijek pripadamo. Uz to, i transatlantske veze koje nas povezuju sa Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadom te naše članstvo u Ujedinjenim narodima omogućuju nam da sudjelujemo u promicanju svjetskog mira i sigurnosti.
Sudjelovanje hrvatskih vojnika i policajaca u osamnaest mirovnih misija diljem svijeta pokazuje da u tome smislu međunarodna zajednica ima u nas povjerenje i da računa na nas.
Pred nama sada ostaje drugi strateški vanjskopolitički cilj: članstvo u Europskoj uniji. Želim ovom prigodom samo ponoviti da Republika Hrvatska želi u europskom i dobrosusjedskom duhu i na temelju međunarodnog prava riješiti sporno granično pitanje s Republikom Slovenijom, koja blokadom nekih poglavlja otežava naše pristupne pregovore.
No, to više nije samo međudržavno pitanje nego i pitanje Europske unije. Svakako, rješavanju toga problema Hrvatska će i dalje davati svoj konstruktivan doprinos, ali neće pristati na ustupanje teritorija za članstvo.
Dopustite mi nekoliko riječi o gospodarskom razvoju. Prošle godine u ovoj prigodi najavio sam i upozorio na opasnosti globalne krize, čiju tutnjavu se već tada moglo čuti. Monetarnom politikom Hrvatske narodne banke uspješno je prevladan prvi nalet krize.
Sada se traži brza i osmišljena reakcija prije svega Vlade, koja usmjerava ekonomsku politiku, ali o odgovorno ponašanje svih tijela državne i javne vlasti, gospodarskih subjekata, sindikata i dakako svih građana.
Važno je u borbi s krizom socijalno zaštititi hrvatske građane i osigurati vitalnost svih društvenih funkcija, posebice zdravstva, školstva, policije i pravosuđa te tijela lokalne i regionalne uprave i samouprave.
U vezi s tim želim istaknuti da smo tijekom proteklih lokalnih izbora prvi puta proveli neposredan izbor općinskih načelnika, gradonačelnika i župana. Uvjeren sam da je to korak naprijed u demokratskom razvoju, posebice u razvoju demokratske procedure i demokratskih institucija, koje jesu i treba da budu u službi svih naših građana.
Republika Hrvatska u svojoj kratkoj povijesti moderne države, kao i hrvatski narod u svojoj dugoj prošlosti, bila je u naizgled bezizlaznim situacijama, u teškoćama mnogo težim od današnjih.
Unatoč nepovoljnim okolnostima, opstali smo i izborili se za slobodu i neovisnost. Zato i sadašnje teškoće ne treba gledati samo kao probleme nego i kao mogućnost razvoja i otvaranja novih perspektiva.
Želim istaknuti da na budućnost gledam s optimizmom, uvjeren da će se Hrvatska uspješno razvijati kao moderna demokratska država, ravnopravna u zajednici država Europe i svijeta. Tome smo svi dužni dati svoj doprinos.
Svima vam srdačno čestitam Dan državnosti Republike Hrvatske!