25.09.2003. - Pazin

60. obljetnica priključenja Istre matici zemlji. Govor predsjednika RH Stjepana Mesića na proslavi u Pazinu.

 

Gospođe i gospodo,
sudionici i gosti svečane sjednice,
drugarice i drugovi antifašistički borci,

Zadovoljstvo mi je čestitati vam 60. povijesnih Pazinskih odluka, koje danas obilježavamo.

Posebno pozdravljam živuće sudionike Istarskog sabora, one koji su sudjelovali u tim povijesnim odlukama, kao i sve borce Narodno oslobodilačke borbe Istre.

Na Pazinskom saboru prije 60. godina donesena je odluka o nastavku oružane borbe za oslobođenje Istre. Pokrenuta je masovna borba, čiji su ciljevi plaćeni brojnim žrtvama.

Odlukama Istarskog narodnog sabora u Pazinu dokinuta je tuđinska fašistička vladavina nad Istrom. Istra, a uz nju Rijeka i hrvatsko Primorje, većina otoka i Zadar sjedinjeni su s domovinom Hrvatskom.

Rujanska zbivanja 1943. godine u Istri spadaju među najsvjetlije događaje u povijesti Istre i Hrvatske. Narodni ustanak bio je izraz težnje za nacionalnim i socijalnim oslobođenjem od tuđinske vlasti i sjedinjenjem s maticom domovinom.

Time je ispunjena višestoljetna težnja naroda Istre i Rijeke za priključenjem Hrvatskoj.

U mjesecima i godinama koje su slijedile, u Istri su se vodile žestoke borbe u kojima je izgubilo život preko 17.000 boraca i žrtava fašističkog terora.

Osobit doprinos dala je 43. istarska divizija, u čijim su se redovima borili građani Istre, pripadnici svih naroda koji žive u Istri: Hrvata, Talijana, Slovenaca i drugih.

Talijanski antifašistički borci formirali su poseban bataljon «Pino Budicin» koji je također dao velik doprinos u borbi za oslobođenje Istre i njezino priključenje matici domovini.

To pokazuje da je u temelje antifašističke borbe bila ugrađena ideja nacionalne ravnopravnosti. Zbog toga, uz Hrvate, u partizanskim jedinicama su se rame uz rame borili Talijani, kao i pripadnici drugih naroda.

Antifašizam je uz borbu protiv fašizma bio i borba za nacionalnu slobodu te socijalnu ravnopravnost.

Danas kad se sjećamo veličine ustanka u Istri, povijesnog značaja Pazinskih odluka sjećamo se i svih žrtava, te im odajemo počast.

Nažalost, u pobjedi naroda Istre bilo je i prekoračenja ratnih prava i običaja, koje postupke i ovdje i danas moramo osuditi.

Hrvatska je u Drugom svjetskom ratu dala znatan doprinos borbi protiv fašizma. Tijekom teških dana 1941. i 1942. godine, antifašizam je ujedinio Europu i brojne druge zemlje izvan Europe u veliku antifašističku koaliciju zapadnih saveznika.

Na politici antifašizma hrvatski su partizani svrstali Hrvatski narod na pobjedničku stranu u Drugom svjetskom ratu, te je tako osiguran nacionalni opstanak Hrvata.

Na tim temeljima Zapadni saveznici su pobijedili u Drugom svjetskom ratu. Na tim je temeljima pod konac Drugog svjetskog rata osnovana Organizacija Ujedinjenih Naroda i stvoren je politički poredak suvremene Europe.

Antifašizam predstavlja osnovu hrvatske državnosti. Sudjelovanjem u Drugom svjetskom ratu na strani antifašizma, hrvatski su partizani dali doprinos kojim je očuvan nacionalni opstanak Hrvata i hrvatska državnost u drugoj Jugoslaviji.

S istom idejom slobode, s kojom ste vi prije 60 godina oslobađali Istru, vaši su sinovi u Domovinskom ratu stvorili i obranili današnju samostalnu, suverenu i demokratsku Republiku Hrvatsku.

U temelje Republike Hrvatske ugrađen je antifašizam, politika nacionalne slobode, ali i poštivanje nacionalnih manjina, te demokracija kao univerzalno načelo suvremenog političkog ustroja svake države.

Hrvatska se nalazi u procesu ubrzanog priključivanja Europskoj uniji. To od nas nalaže prilagodbu zakonodavstva, državne organizacije i pravosuđa europskim normama i kriterijima. Političke i društvene reforme nisu lagan ni jednostavan proces.

Reforme ne provodimo samo radi Europe. Ova obveza ujedno je i temeljni interes hrvatskih građana, jer razvijena, demokratska i prosperitetna Republika Hrvatska cilj je svih nas.

Naša budućnost je ujedinjena Europa – Europa u kojoj će Republika Hrvatska biti punopravna članica.

Osim političkih reformi, Hrvatska je započela opsežne projekte izgradnje infrastrukture i razvoja gospodarstva.

Prvi rezultati programa izgradnje auto cesta već su ove godine pridonijeli razvitku turizma i drugih grana gospodarstva. Svjedoci smo rasta turizma i brzih promjena u razvoju kvalitetne turističke ponude. Ovo osobito vrijedi za Istru i istarski turizam.

Hrvatska treću godinu za redom ostvaruje gospodarski rast, koji bi ove godine trebao dostići 5 posto, a iduće i preko toga. Smanjuje se nezaposlenost, a sve više rastu investicije.

Naš glavni problem i glavna briga gospodarske politike hrvatske vlade je kako uskladiti rast gospodarstva, a da se ne dopusti prekomjerno zaduživanje zemlje.

Sve ovo može se ostvariti ako ćemo i dalje razvijati demokratske tekovine, osigurati daljnji razvitak demokracije i demokratsko djelovanje institucija našeg političkog sustava.

Hrvatska je tijekom posljednjih nekoliko godina ostvarila vidan napredak u razvitku demokracije, ojačan je vanjskopolitički položaj zemlje, te su stabilizirane unutarnje političke prilike.

U današnjem nestabilnom svijetu Republika Hrvatska je postala konstruktivni graditelj mira i sigurnosti na jugoistoku Europe.

Mi smo provodili i dalje ćemo provoditi politiku suradnje sa svim svojim susjedima, a sve eventualne probleme rješavat ćemo pregovorima.

Nalazimo se pred izborima za novi sastav Hrvatskog sabora. Nadam se da će ovi izbori proteći u fer i poštenoj predizbornoj promidžbi.

Vjerujem da će sve političke stranke u predizbornoj promidžbi poštivati hrvatske zakone i držati se demokratskih načela.

Također vjerujem da će hrvatski građani znati prepoznati one koji će omogućiti razvoj Republike Hrvatske, sigurnu budućnost i perspektivu razvitka za njezine građane. 

Siguran sam da će novo izabrani Hrvatski sabor i nova hrvatska vlada na najbolji mogući način ispuniti zadaće u razvitku Republike Hrvatske.

Gospođe i gospodo,

Pobjedom saveznika u Drugom svjetskom ratu, oslobođenjem naše zemlje Istra je dočekala bolje dane, dane slobode i liječenja teških ratnih rana i ožiljaka.

Prije 60 godina sudionici Pazinskog sabora svojim su povijesnim odlukama osigurali nacionalnu slobodu, pravo na demokraciju i razvoj, kao i priključenje Istre Hrvatskoj.

Stoga svima vama još jednom čestitam veliku obljetnicu Pazinskog sabora, želim vam dobro zdravlje, a našoj domovini, Republici Hrvatskoj svestrani napredak.

Živjeli!