28.05.2008. - Karlovac

Govor predsjednika Mesića na proslavi Dana Oružanih snaga

 

Poštovani časnici, dočasnici, vojnici, službenici i namještenici,
Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske,
Poštovane dame i gospodo,

U ovakvim prigodama dužni smo se prisjetiti naše bliže povijesti i onih događaja koji su doveli do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i oslobađanja njezinog teritorija. Veliku ulogu u tome imala je odlučnost koju smo pokazali u obrani od agresije, ali i u obrani naših nacionalnih interesa.
Upravo ste vi, pripadnici oružanih snaga Republike Hrvatske, zajedno sa svim braniteljima i cjelokupnim društvom, imali važno mjesto u tome procesu. U vrlo teškim trenucima preuzeli ste svoj dio odgovornosti i ispunili naša očekivanja. Republika Hrvatska svoju je slobodu i mjesto u međunarodnoj zajednici ravnopravnih država ostvarila na vrlo težak način. Upravo zbog naših iskustava, ali i trajnog opredjeljenja aktivnog sudjelovanja u izgradnji povjerenja i mira, Republika Hrvatska svoju vanjsku i sigurnosnu politiku temelji na zajedničkom i usklađenom djelovanju međunarodne zajednice.
Naša su nastojanja prepoznata u svijetu što je vidljivo i kroz izbor za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti. Pozivnica u NATO savez još je jedno priznanje Republici Hrvatskoj za sve reformske napore koje je učinila u demokratskoj tranziciji. Nalazimo se u procesu pridruživanja Europskoj uniji u kojoj ćemo nastaviti izgradnju milenijskog projekta mirne, stabilne i prosperitetne Europe. Možemo zaključiti kako smo vodili uspješnu vanjsku i sigurnosnu politiku koja nas je dovela do današnje pozicije.
No, procesi o kojima govorim nisu dovršeni i moramo biti svjesni da je izgradnja stabilnog demokratskog poretka, kao i izgradnja i jačanje međunarodnog položaja države, naša stalna obveza. Moram reći da naše Oružane snage u tome imaju vrlo značajnu ulogu.
Republika Hrvatska u procesu demokratske tranzicije izgrađuje svoje institucije s ciljem uspostave sustava koji će biti u stanju ostvarivati nacionalne interese, ali i interese svakog pojedinca. U procesu tranzicije posebnu pozornost posvećujemo i izgradnji institucija sustava nacionalne sigurnosti u okviru kojeg se nalaze i naše Oružane snage. Njihova uloga u ratu, te poslijeratnoj tranziciji, pokazala je spremnost na promjene s ciljem uspostave sustava koji će uvijek odgovoriti na sve izazove. S obzirom na nove sigurnosne prijetnje, dužni smo stalno nadograđivati sustav nacionalne sigurnosti i tražiti nove odgovore i instrumente.
Od početka ove godine izgrađujemo profesionalnu vojsku, što je jednako velik izazov za naše društvo, kao i za Oružane snage. Odlučili smo novi sustav graditi u skladu s dobrom praksom i načelima demokratskih političkih poredaka. Želimo izgraditi Oružane snage koje će ostvarivati svoje ustavne zadaće nacionalne obrane, ali i snage koje će aktivno sudjelovati u izgradnji međunarodnog mira u mirovnim operacijama.
Republika Hrvatska nekada je bila korisnica međunarodne pomoći, a danas s ponosom ističemo našu ulogu jamca međunarodnog mira i sigurnosti. Želimo i dalje jačati naš doprinos u izgradnji povjerenja među državama i narodima kao i doprinos jačanju mira u svijetu. Na dobrim tradicijama i iskustvima iz Domovinskog rata, mi danas moramo nastaviti izgrađivati osobnost hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika, koji će u Domovini i svijetu biti prepoznatljiv po znanju, stručnosti i odlučnosti.
Hrvatskog profesionalnog vojnika vidim kao osobu koja u sebi nosi svu odlučnost branitelja iz Domovinskog rata, ali i osobu koja će biti vrhunski obučena i opremljena. Naši vojnici po znanju, obučenosti i opremi ne bi smjeli zaostajati za vojnicima zemalja NATO saveza i Europske unije. Isto tako vidim i hrvatskog časnika, koji svojim znanjem i organizacijskim sposobnostima ne smije zaostajati za drugim časnicima.
U mnogim situacijama do sada imali ste priliku prezentirati Republiku Hrvatsku u najboljem svjetlu i to morate činiti i dalje. Vaša je odgovornost stalna izgradnja sustava upravljanja osobljem koji će njegovati načelo napredovanja temeljeno na znanju i osobnim postignućima, ali i postignućima postrojbe ili ustrojbene cjeline.
Danas su naša očekivanja od vas visoka i to s razlogom. Želimo izgrađivati Oružane snage koje će biti ponos naše države, ali isto tako Oružane snage koje će uvijek i u svim uvjetima biti spremne izvršavati svoje ustavne zadaće i provoditi našu sigurnosnu politiku.

Poštovani časnici, dočasnici i vojnici Oružanih snaga Republike Hrvatske,

Od vas tražim odgovorno upravljanje sustavom i stalno djelovanje s ciljem ispunjavanja svih očekivanja koje imamo u obrambenom sustavu. Projekti razvoja demokracije, socijalne pravde, zaštite ljudskih prava i sloboda, zaštite manjina, kao i drugi demokratski projekti, usmjereni su prema boljitku svakog građanina u zajednici bez obzira na njegovu etničku ili vjersku pripadnost.
Izgradnja društva tolerancije i jednakih šansi naš je odgovor na sve unutarnje, ali i vanjske izazove. To je put koji je do sada dao jako dobre rezultate, ali i put kojim i u budućnosti želimo voditi Republiku Hrvatsku, na dobrobit svih njezinih građana, na dobrobit generacija koje dolaze. To je naša zajednička obveza prema svima onima koji su za današnju demokratsku i perspektivnu Republiku Hrvatsku krenuli u njezinu obranu, a posebno prema onima koji su pri tome dali i svoje živote.
I na kraju, čestitam Vam Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske, a svim pripadnicima Hrvatske kopnene vojske ujedno čestitam i dan njihove grane.
Hvala!