28.09.2003. - Zagreb

Govor predsjednika RH Stjepana Mesića na prijemu u povodu Dana policije

 

Gospođe i gospodo,
pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova,
poštovani policajci,

Čestitam vam blagdan Svetog Mihovila - Dan hrvatske policije.

Od samih početaka organiziranog života i rada čovjeka, sigurnost pojedinca nametala se kao nužna društvena potreba. Sigurnost ljudi i zaštitu njihove imovine osigurava policija. Stoga je vaša uloga važna u svakom organiziranom društvu, pa tako i u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska policija pokazala je i dokazala svoju sposobnost da kao organizirana snaga održi javni red, mir i sigurnost svih naših građana u vrlo burnom vremenu kada je trebalo obraniti Hrvatsku i vi ste to učinili.

Obavivši uspješno taj težak zadatak, policija se stečenim iskustvom i znanjem usmjerila u organiziranje modernog, policijsko – sigurnosnog sustava primjerenog demokratskim društvima.

Reforma policije uspješno je privedena kraju i u svojoj osnovi naš policijski sustav danas odgovara suvremenim europskim zahtjevima.

Sa zadovoljstvom, mogu konstatirati da je unatoč svim problemima proces prilagodbe policijskog sustava u našoj zemlji uspješno obavljen.

Stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj danas je povoljno i to je prije svega vaša zasluga. Stoga vam na tome posebno čestitam i želim da i nadalje ostane tako.

Policija se sve više suočava s djelovanjem organiziranog kriminala. Organizirani kriminal se širi i pri tome koristi suvremena tehnička pomagala i metode rada. On postaje problem suvremenog svijeta i borba protiv njega spada među glavne policijske zadaće.

Organizirani kriminal uključuje legalne poslove i protuzakonite aktivnosti. Stoga borba protiv organiziranog kriminala i svih formi njegova djelovanja, postaje glavnim izazovom za one koji se bave sigurnošću države i njenih građana.

Uz svoje redovne zadaće naša policija sve više će se morati prilagoditi novim oblicima djelovanja organiziranog kriminala. Ovo pred hrvatsku policiju postavlja nove izazove i za sve vas predstavlja nove zadaće.

Vjerujem da će u svojim budućim aktivnostima hrvatska policija, zajedno s ostalim segmentima obavještajno – sigurnosnog sustava i pravosuđa, pronaći način za uspješnu borbu protiv organiziranog kriminala.

Hrvatska policija danas ima osnovni zadatak dovršiti prilagodbu svog djelovanja suvremenim europskim načelima i kriterijima.

Rad svih službi unutar policije mora biti usmjeren na poštivanje Ustava i Zakona, te podizanje sigurnosti svih naših građana, a jednako tako i svih posjetitelja i gostiju u Republici Hrvatskoj.

Zahvaljujući toj činjenici, Hrvatska je prepoznata kao zemlja sigurnosti svakog pojedinca i njegove imovine.

Poštovani policajci!

Na vama je da svojom stručnošću, znanjem i požrtvovnošću i nadalje budete dostojni čuvari sigurnosti svakog građana i jamci sigurnosti ustavnog poretka naše zemlje.

Svima vama od srca čestitam vaš dan – Dan policije kojega slavite na blagdan vašeg zaštitnika Svetog Mihovila.

U obavljanju vaših svakodnevnih dužnosti  koje su vezane  uz mnoga odricanja i opasnosti, želim vam puno uspjeha i osobne sigurnosti.

Živjeli!