29.09.2008.

Govor predsjednika Mesića na prijamu povodom Dana policije

 

Gospođe i gospodo,
Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova,
Poštovane policajke i policajci,

Dopustite da vam na početku čestitam blagdan Svetog Mihovila - Dan hrvatske policije. Dan policije prigoda je da se prisjetimo vremena kada smo stvarali Hrvatsku policiju.
Bilo je to vrijeme državnog osamostaljenja Hrvatske, ali i vrijeme početka brutalne agresije na našu zemlju. U tome sudbonosnom vremenu policija je odigrala presudnu ulogu u prvim danima obrane.
Hrvatska policija pokazala je i dokazala svoju sposobnost da kao organizirana snaga održi javni red, mir i sigurnost svih naših građana u vrlo burnom vremenu kada je trebalo obraniti Hrvatsku i vi ste to učinili. Na tome vam zahvaljujem u ime svih građana Republike Hrvatske. Domovinski rat i naša pobjeda u njemu su iza nas. Trebamo ga se sjećati s ponosom.
No naša pozornost treba biti usmjerena na sadašnjost i budućnost. Želim naglasiti da prva svrha rada svih službi unutar policije mora biti poštivanje Ustava i Zakona.
Drugi kontekst vašega rada je međunarodni. Promatrajući što se danas događa u svijetu i Europi, možemo ustvrditi da se sve više suočavamo s novim sigurnosnim izazovima i prijetnjama. Globalni terorizam, prirodne katastrofe, organizirani kriminal samo su neki od oblika ugrožavanja sigurnosti koji nadilaze nacionalne granice. Zajednički nazivnik oba konteksta vašega rada jest – sigurnost.
Zato u današnjem svijetu sigurnost postaje sve važniji i cijenjeniji resurs, a za njezino postizanje potrebno je djelovanje mnogih državnih službi, ali i uspostavljanje bolje međudržavne suradnje. U postizanju sigurnosti pojedine države, ali i međunarodne zajednice, zaštita života ljudi i njihove imovine ima prvorazrednu važnost. Budući da je to temeljna zadaća policije, vaša uloga u postizanju sigurnosti je presudna.
Zbog toga ne treba se čuditi tome što građani stanje sigurnosti percipiraju na temelju stupnja djelotvornosti policijskog djelovanja. Kakvo je to stanje?
Sagledavajući ga iz opće perspektive, možemo ga ocjeniti zadovoljavajućim, ali ne treba zanemariti mišljenje znatnog dijela naših građana koji se uvijek ne slažu s takvom ocjenom zbog toga što se iz nekog razloga ne osjećaju sigurni.
Ima, na žalost, događaja koji ih učvršćuju u njihovu uvjerenju. Organizirani kriminal, korupcija, brutalne oružane pljačke, sve češće prometne nesreće s tragičnim ishodima - sve to utječe da se naši građani ne osjećaju dovoljno sigurni. Naša je zadaća da to promijenimo.
Državne institucije, posebno policija, trebaju učiniti još više na zaštiti naših građana i njihove imovine. Ukratko, građanin koji poštuje zakone ima pravo očekivati da bude zaštićen na najvišoj mogućoj razini. Jednako tako, podizanje razine sigurnosti važno je i s obzirom na brojne putnike i goste u našoj zemlji. Hrvatskoj kao turističkoj zemlji to je imperativ!
Zadaća nije laka, ali odlučnost Vlade, MUP-a i Ravnateljstva policije da se stanje opće sigurnosti poboljša, pokazuje da smo u postizanju toga cilja na dobrom putu.
Dakako, da bi se u tome trajno uspijevalo, potrebno je mijenjati opću društvenu klimu. Hrvatska mora biti mjesto nulte tolerancije na kriminal. Zato je efikasno djelovanje policije u otkrivanju, ali i prevenciji kaznenih i prekršajnih djela od iznimne važnosti u stvaranju općeg ozračja poštivanja zakona, a prije svega u slanju poruke da se kriminal ne isplati nigdje i nikome.
Na uvjerljivost te poruke utječe i prihvaćanje europskih standarda policijskoga djelovanja i suradnja s europskim zemljama i državama jugoistočne Europe u području sigurnosti.

Poštovane policajke i policajci!

Na vama je da svojom stručnošću, znanjem i požrtvovnošću i nadalje budete dostojni čuvari sigurnosti hrvatskih građana i jamci sigurnosti ustavnog poretka naše zemlje. U obavljanju vaših svakodnevnih dužnosti koje su vezane uz mnoga odricanja i opasnosti, želim vam mnogo profesionalnog uspjeha. Svima vama od srca još jednom čestitam vaš dan – Dan hrvatske policije.

Hvala vam i živjeli!