03.07.2009.

Izjava predsjednika Mesića prigodom povjeravanja mandata Jadranki Kosor

Nakon što sam primio obavijest da je Sabor prihvatio ostavku predsjednika Vlade, proveo sam Ustavom i zakonom propisanu proceduru, dakle obavio sam razgovore s predstavnicima svih stranaka, zastupljenih u Hrvatskome saboru.
Sadašnji sastav Sabora je legitiman, u njemu se ništa nije promijenilo i on je rezultat demokratski provedenih izbora. Formalno-pravno, ostavka premijera na taj sastav nema nikakvoga učinka.
Gospođa Kosor podastrla je dokaze koji govore kako ona u sadašnjem sastavu Sabora ima potrebnu većinu i nakon obavljenih konzultacije te na temelju toga, a u skladu s odredbama Ustava, ja sam joj večeras povjerio mandat za sastavljanje nove Vlade.
Od ovoga trenutka težište odgovornosti prenosi se na Hrvatsku demokratsku zajednicu, na stranke koje jesu, ili odluče biti njezini koalicioni partneri i – u krajnjoj liniji – na Hrvatski sabor.
Sabor je taj koji će odlučiti prihvaća li sastav Vlade kojega će ponuditi gospođa Kosor i – što je još važnije – prihvaća li program te Vlade.
Sa svoje strane, kao predsjednik Republike, a temeljem ovlasti i prava koja mi daje Ustav, moram krajnje određeno reći kako očekujem da nova Vlada nastavi voditi vrlo jasnu i odlučnu proevropsku politiku.
Bez ikakvih rezervi, bez ikakvih „ako“ i „kada“ Hrvatska pod vodstvom bilo koje Vlade i bilo kojega premijera
1. mora nastaviti započete reforme,
2. mora nastaviti borbu protiv korupcije i organiziranoga kriminala,
3. mora nastaviti punu suradnju s Haaškim sudom,
4. mora nastaviti provođenje politike poštivanja i provođenja ljudskih i manjinskih prava,
5. mora nastaviti i dovršiti proces povratka svih izbjeglih i prognanih koji to žele.
Isto tako ni jedna buduća hrvatska Vlada ne smije otvoriti prostor sumnji da odstupa od antifašističkih temelja ove države koji su utvrđeni i u njezinome Ustavu. Ima stvari o kojima se naprosto ne može pregovarati. Temelji ove države spadaju među takve stvari.
A ne može se pregovarati ni o ključnim načelima kojima se vodimo u našoj vanjskoj politici, jer zahvaljujući tome što smo ih se strogo pridržavali, stekli smo ugled i vjerodostojnost.
S obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, mislim u prvome redu na gospodarsku krizu koja jest dijelom uvezena, ali koja je dobrim dijelom i „domaće proizvodnje“, moja je želja da naša država dobije što brže Vladu koja će biti funkcionalna i koja će znati uhvatiti se u koštac s problemima s kojima se suočavamo.
Hvala!