04.01.2008.

Izjava predsjednika Republike u povodu preuzimanja mandata u VS UN

 

S početkom godine 2008. Republika Hrvatska preuzela je na dvije godine mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Osim što će u narednom razdoblju sudjelovati u radu Vijeća, Hrvatska će predsjedati i iznimno važnim Odborom za antiterorističku djelatnost.

Rad u Vijeću sigurnosti krajnje je odgovorna politička zadaća kojoj naša zemlja mora prići s najvećom ozbiljnošću i sa čvrstom namjerom da ostvari dva cilja: da opravda povjerenje što ga je dobila od najvećeg dijela zemalja-članica svjetske organizacija i da potvrdi – bez i najmanje sumnje – svoju vjerodostojnost kao države koja se strogo pridržava načela iz Povelje Ujedinjenih naroda i općeprihvaćenih pravila ponašanja na svjetskoj sceni.

Inzistiranje na načelima jedno je od najjačih oružja malih zemalja, kakva je Hrvatska. Tako i samo tako dokazat ćemo da imamo ne samo svoja stanovišta, nego i moralno pravo da na njima ustrajavamo. Drugim riječima, mi nećemo i ne smijemo imati dvostruka mjerila, pogotovo kada su u pitanju problemi poput razvoja, odnosno nerazvijenosti, terorizma i njegovih dubljih uzroka, klimatskih promjena, ljudskih prava, odnosa među državama u globaliziranome svijetu. Istodobno, vodit ćemo računa o zajedničkoj platformi što će je u ovom ili onom pitanju formulirati Europske unija u koju ćemo u doglednoj budućnosti ući, pa ćemo se time potvrditi i kao vjerodostojan i povjerenja vrijedan kandidat za članstvo u Uniji.

Osobitu važnost pridajem predsjedanju Odbora za antiterorističku djelatnost u kojemu sva naša aktivnost mora polaziti od spoznaje da borba protiv terorizma ne smije ni u kojem slučaju biti zloupotrijebljena kao pokriće za ostvarivanje bilo čijih uskih interesa, niti ta borba može biti uspješna ako se svodi samo na obračun s teroristima, a zanemari nužnost uklanjanja ambijenta koji rađa terorizam, odnosno prilika koje pogoduju njegovome rađanju.

Da bismo uspješno obavili odgovornu zadaću koju smo s početkom ove godine preuzeli, smatram nezaobilaznim da se stanovišta koja će Republika Hrvatska zauzimati u svakome pitanju što se nađe na dnevnome redu Vijeća sigurnosti, rasprave i usklade između Ustavom određenih sukreatora vanjske politike naše zemlje.