09.11.2007.

Izjava predsjednika Republike u povodu Dana borbe protiv fašizma i antisemitizma

 

U povodu Dana borbe protiv fašizma i antisemitizma smatram potrebnim podsjetiti, a ujedno i potvrditi da tolerancija u odnosima pripadnika različitih rasa, nacija i vjera, odnosno pristaša različitih svjetonazora, kao i apsolutno odbacivanje ideologija koje se oslanjaju na rasizam, odnosno antisemitizam, ostaju ključne komponente građenja odnosa u demokratski opredijeljenoj Republici Hrvatskoj.

Nikada ne smijemo zaboraviti zločine počinjene u ime rasne, odnosno nacionalne supremacije, kao i zločine fašista bilo koje boje ili provenijencije, čije su žrtve bili svi oni koji su bili naprosto «drugačiji». Nikada ne smijemo dozvoliti da se ti zločini umanjuju ili relativiziraju, a još manje da se prikrivaju navodnom borbom za Hrvatsku. Upravo oni zločinci koji su se sakrivali iza hrvatskoga imena, nanijeli su najveću štetu Hrvatskoj i njezinome ugledu.

Naše mjesto u civiliziranome svijetu i u ujedinjenoj Evropi kojoj težimo, moći ćemo zauzeti samo ako ne ostavimo ni najmanjeg prostora sumnji oko iskrenosti i čvrstine naših opredjeljenja. Stalna borba protiv fašizma, rasizma i antisemitizma koji, kao rubne pojave, i dalje postoje u mnogim društvima, mora spriječiti da nas – u svjetskim, kao i u nacionalnim okvirima vrati u vrijeme bilo kakvih prebrojavanja ili diskriminacije na bilo kojoj osnovi.