12.05.2008.

Izjava predsjednika Republike u povodu izbora u Srbiji

 

Rezultati jučerašnjih izbora u Republici Srbiji dobri su prije svega za samu Srbiju i za njezinu budućnost. No, oni su dobri i za Republiku Hrvatsku, i za cijelu regiju, jer je u svjetlu tih rezultata jasno da se o budućnosti Srbije i o njezinoj politici neće moći odlučivati i neće odlučivati bez proeuropskih snaga.

Ti rezultati također pokazuju da ćemo kao našega susjeda imati Srbiju u kojoj se respektabilan broj građana opredjeljuje za građenje budućnosti, a otklanja robovanje prošlosti. To ima posebno značenje u kontekstu regionalne stabilnosti.

Ona Srbija koja svoje sutra vidi u krilu ujedinjene Europe odnijela je jasnu prevagu, što je pozitivno i s aspekta ostalih država na području bivše Jugoslavije, jer olakšava perspektivu ulaska cijele regije u Evropsku uniju, naravno u skladu s individualnim postignućima pojedinih zemalja i tempom kojim one ta postignuća ostvaruju. Republika Hrvatska, kao što je dobro poznato, spremna je podijeliti svoja iskustva na putu prema ujedinjenoj Europi sa svim zemljama regije, pa tako i s Republikom Srbijom.

Koristim priliku da potvrdim zainteresiranost Republike Hrvatske za održavanjem dobrih odnosa s Republikom Srbijom i za njihovo proširivanje u interesu obiju zemalja i svih njihovih građana. Čestitam svima onima u Srbiji, a posebno pripadnicima mlade generacije, koji su svojim opredjeljivanjem na jučerašnjim izborima omogućili europski put svoje zemlje.